Τοπικές Ειδήσεις

Ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου εξέδωσε το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα:

Σήμερα στις 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος οι κ.κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου ,οι Δήμαρχοι Ρόδου και Κω, η κα. Πρόεδρος Εφετών, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, ο Έπαρχος  Κω, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου και ο Διευθυντής της Κ.Υ.Δ..

Συζητήθηκαν ως θέματα η  δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων στη Ρόδο και στην Κω και τα προβλήματα των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω. Το πρόβλημα του Κτηματολογίου Ρόδου μονοπώλησε τη συζήτηση.

Ζητήσαμε να δοθεί άμεσα λύση για την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, αφού παραμένει κλειστό επί τέσσερις (4) μήνες και έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομική ζωή του νησιού.

Εφόσον έχει αποφασιστεί  από τους αρμόδιους φορείς η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης του Κτηματολογίου στο χώρο του νέου κτηρίου του Παλιού Νοσοκομείου, αιτηθήκαμε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η παραχώρηση από το Δήμο Ρόδου του χώρου στο Υπουργείο σύμφωνα με τις  προϋποθέσεις ,που έθεσε στις 23-12-2020 η Επιτροπή Στέγασης του άρθρου 9 του Ν. 3130/2003 για την παραχώρηση  του (συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών, αδειών  κ.λπ., αποπεράτωση των προσφερόμενων χώρων του ισογείου με την τοποθέτηση πλακιδίων σε πολλούς χώρους, και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων). Κατ΄αυτό τον τρόπο ο χώρος θα καταστεί κατάλληλος για την συμφωνηθείσα χρήση και θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτού  και του αρχειακού υλικού.

Θέσαμε  το θέμα της επιτάχυνσης του χρόνου και του τρόπου υλοποίησης της μεταφοράς του αρχείου και της δυσκολίας του εγχειρήματος, αφού μόνο οι κατατεθειμένες στο Κτηματολόγιο πράξεις ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο (1.000.000), πέραν των τόμων ,φακέλων, ευρετηρίων κ.λπ..

Προτείναμε  ο ανάδοχος του έργου αποκατάστασης του Κτηματολογίου να προβεί στις κατάλληλες εργασίες, που θα επιτρέψουν άμεσα την απογραφή του αρχειακού υλικού και την μεταφορά του και την δυνατότητα μερικής λειτουργίας του Κτηματολογίου κατά τον χρόνο των εργασιών απογραφής του υλικού, αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  ασφαλείας.

Υποβάλαμε το αίτημα να επιτραπεί με υπουργική απόφαση  η χορήγηση των ετοίμων πιστοποιητικών, να ανασταλεί η προθεσμία ασκήσεων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και οι προθεσμίες λήξης όλων των κατατιθέμενων εγγράφων (πιστοποιητικών Δ.Ο.Υ.,βεβαιώσεων μηχανικών κ.α.),όσο είναι κλειστό το Κτηματολόγιο.

Προτείναμε  την μεταφορά των Υποθηκοφυλακείων Τήλου – Χάλκης σε χώρο εκτός του Κτηματολογίου, για να συνεχίσουν την λειτουργία τους λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Η θέση του Υπουργού ήταν να προταθούν από τους Δήμους οικόπεδα ή κτήρια κατάλληλα για την ανέγερση νέων δικαστικών Μεγάρων με ένταξη τους στα ΣΔΙΤ.

Για  το Κτηματολόγιο πιστεύει, ότι δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος με την μετεγκατάσταση, αφού την  επόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος, που έχει την ευθύνη αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου, σε συνεργασία  με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση  του Κτηματολογίου, θα εγκατασταθεί στο κτήριο και  θα προχωρήσει στην προετοιμασία της  μετεγκατάστασης, προκειμένου να απογραφεί το αρχειακό υλικό  και να μην υπάρξουν απώλειες  κατά την μεταφορά του.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα συνεργαστεί με τον Δήμο Ρόδου για την ολοκλήρωση της παραλαβής του τμήματος του νέου κτηρίου του Παλιού Νοσοκομείου και την χρηματοδότηση από το ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. της εκτέλεσης των έργων, που θα το καταστήσουν κατάλληλο για τη χρήση, που προορίζεται.

Ρόδος, 31 Μαρτίου 2021

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Περίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου