Συνεντεύξεις

N. Mουτσάκης: «Κοινωνίες που θέτουν τους νέους σε προτεραιότητα, ευημερούν»

Ο Νίκος Μουτσάκης, 22 ετών, είναι από τους νεότερους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στα Δωδεκάνησα, με ξεκάθαρη άποψη για την πολιτική και για τη θέση που θα πρέπει να έχει σε αυτήν, η νεολαία.
Ανήκει στην ελπιδοφόρα γενιά των νέων ανθρώπων που δεν θέλουν παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον καναπέ αλλά να τις συνδιαμορφώνουν.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», μιλά για την απόφασή του να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, για τους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει την παράταξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Μανώλη Γλυνού, καταθέτει προτάσεις για μια φιλική προς τους νέους Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ονειρεύεται την κοινωνία του αύριο που θα σχεδιάσουν οι πολιτικοί της γενιάς του.

Συνέντευξη στη
Μαίρη Φώτη

• Νίκο, πώς πήρες την απόφαση να θέσεις υποψηφιότητα για την Περιφέρεια αν και σε τόσο νεαρή ηλικία;
Το γεγονός ότι σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, σε μια φιλική προς τη νεότητα πόλη, ήταν καθοριστικό ώστε να συμμετάσχω σε διαφορετικές δράσεις και πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Η επιστροφή στον τόπο μου, τη Ρόδο, ήθελα να έχει μια συνέχεια στον τομέα της κοινωνικής δραστηριοποίησης που είχα. Θεωρώ την κοινωνική δραστηριοποίηση των νέων ως παράγοντα βιωσιμότητας και πάντα πίστευα πως η νεολαία πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Πιστεύω βαθιά πως κοινωνίες, που θέτουν τους νέους ως προτεραιότητα, ευημερούν. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι οι νέοι να συμμετάσχουμε στη κοινωνία, στα κοινά, στην πολιτική. Να δείξουμε στη γενιά των γονιών μας ότι είμαστε εδώ. Και αυτό ήταν που με παρακινούσε να δραστηριοποιούμαι. Βέβαια, η συμμετοχή σε κάποιον συνδυασμό δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά η πρόσκληση του κυρίου Μανώλη Γλυνού να συμμετάσχω στη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» ήταν αρκετή για να με πείσει πως αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να βοηθήσω στη διαμόρφωση μιας νεανικής κοινωνίας από το δικό μου μετερίζι.
• Τι ευελπιστείς να πετύχεις με τη συμμετοχή σου στις εκλογές;
Αφήνοντας εκτός την εκλογή που είναι ο τελικός σκοπός μιας συμμετοχής σε εκλογική διαδικασία, με ενδιαφέρει η συμμετοχή μου να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα πολλών ακόμα νεανικών συμμετοχών. Βλέπουμε πως οι πόλεις μας αδειάζουν καθώς επιλέγεται από πολλούς ο δύσκολος δρόμος του εξωτερικού τόσο για εργασία όσο και για εκπαίδευση. Προϋπόθεση ευημερίας των νησιών μας είναι η πρακτική επένδυση της διοίκησης στους νέους της και είναι χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την οπτική. Πλέον, μας δίνεται η ευκαιρία να επηρεάσουμε τις ζωές μας παίρνοντας μέρος στη λήψη αποφάσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο· να διαμορφώσουμε τις κοινωνίες που ονειρευόμαστε. Η συμμετοχή μου έχει στόχο την προαγωγή και τη διαμόρφωση μιας νεανικής ατζέντας και την παράλληλη εκκίνηση ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ διοίκησης και νεολαίας. Είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν οι προτεραιότητες των νέων στον σχεδιασμό της Περιφέρειας.
• Τι θα μπορούσε να περιέχει δηλαδή μια πολιτική για τη νεολαία και πώς μπορεί να εξειδικευτεί στο πλαίσιο της Περιφέρειας;
Μια πολιτική για τη νεολαία πρέπει να είναι πολύπλευρη. Οφείλει, δηλαδή, να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τους νέους σε νευραλγικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, ο τουρισμός, η συμμετοχή κ.α. Αυτό που προτείνουμε, μέσω της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» είναι η δημιουργία ενός Περιφερειακού Γραφείου Νεολαίας και Επιχειρηματικότητας το οποίο θα καταγράψει τις νεανικές δράσεις και οργανώσεις της Περιφέρειας, ώστε να τις φέρει σε επαφή μεταξύ τους αλλά και να τις «αγκαλιάσει», ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και τον χώρο όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν γνώση για εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή την Ε.Ε. ή για να ζητήσουν κάποια επιχειρηματική καθοδήγηση. Παράλληλα, προχωράμε σε μια καταγραφή των αναγκών της νεολαίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι των νησιών μας. Με καταρτισμένο πλάνο και προοδευτική πολιτική προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις για τη διασύνδεση των νησιών μέσω νέων ταχυτήτων Ίντερνετ, την ανάδειξη νέων μορφών Τουρισμού που θα ωφελήσουν τους νέους – όπως καταδύσεις, πεζοπορία, οικοτουρισμός, τον εξορθολογισμό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και την αναμόρφωση της πλατφόρμας eLearning – Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μια πολιτική για τη νεολαία απαιτεί απλά, σταθερά και προοδευτικά βήματα που ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει ποτέ. Είμαστε εδώ για να τα αναδείξουμε και να τα προωθήσουμε.
Με αφορμή την αναφορά σου στον Μανώλη Γλυνό θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες τον Μ. Γλυνό και τη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».
Ο κύριος Γλυνός -αν και επιμένει να τον φωνάζουμε Μανώλη- έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της νεολαίας που του εξέφρασα. Στην πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν πρόθυμος να ακούσει και να αφουγκραστεί τις προτεραιότητες της νεολαίας. Τον γνώριζα αλλά δεν είχαμε κουβεντιάσει ποτέ. Σε αντίθεση με τα όσα γνώριζα μέχρι τώρα, ο κ. Γλυνός δεν προσπάθησε να με διορθώσει ή να μιλήσει πάνω από εμένα. Αυτή η καθαρότητα του χαρακτήρα του και η ξεχωριστή προσωπικότητά του δεν μου άφησε περιθώριο να μην δεχτώ την πρότασή του. Στο κάτω κάτω, όταν συμμετέχεις για πρώτη φορά σε μια δύσκολη και άγνωστη διαδικασία, όπως αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, σίγουρα θέλεις να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο ανοιχτό και καθαρό, με εμπειρία στην ενασχόληση με τα κοινά, με καταρτισμένο πλάνο και, κυρίως, έναν άνθρωπο με αξίες και ιδανικά. Μάλιστα, η προοπτική ουσιαστικής διακυβέρνησης που προσφέρει η υποψηφιότητα του κ. Γλυνού αποτελεί και εγγύηση πως οι ανάγκες των νέων θα είναι προτεραιότητα για τη νέα περιφερειακή αρχή. Θεωρώ πως μόνο ελπίδα και σιγουριά παράγει για το μέλλον η απόφαση του κ. Μανώλη να στελεχώσει τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” με νέους ανθρώπους με ιδέες, όνειρα και οράματα.
Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να απευθύνεις στους συνομήλικούς σου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αλήθεια ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική.
Όταν κουβεντιάζω με τους συνομήλικούς μου, βλέπω πως η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο κ. Γλυνός προκαλεί χαρά και ελπίδα για το μέλλον. Αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της συμμετοχής μου. Ότι, δηλαδή, οι νέοι θα δουν πως προϋπόθεση για τη συμμετοχή δεν είναι το να ανήκεις σε κάποια παλιού τύπου πολιτική πραγματικότητα.
Αρκεί να έχουμε ιδέες και όρεξη και η πόρτα από άτομα δεκτικά στο νέο, όπως ο κ. Γλυνός, θα είναι δίπλα μας. Πιστεύω πως η πολιτική θα αποτελέσει κίνητρο για όλους μας ώστε να γυρίσουμε και να δραστηριοποιηθούμε στις πόλεις μας, καθώς όσο υπάρχει η προοπτική να διαμορφώσουμε την κοινωνία με βάση τις δικές μας ανάγκες, υπάρχει και ελπίδα. Επομένως, κλείνοντας, πιστεύω πως αυτό που πρέπει να διαδώσουμε από τις θέσεις μας ως υποψήφιοι είναι πως η κοινωνία έχει ανάγκη εμάς τους νέους για να επιβιώσει και το κάλεσμα για τη συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων είναι πάντα ανοιχτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου