Ατάκτως Ερριμμένα

Εθνικιστές ή πατριώτες;

Aφιερωμένο στον κ. Πανούση πρωτίστως , ο οποίος δήλωσε : «Εγώ δεν συμφωνώ στα τραγούδια που λένε ότι εμείς θα πάρουμε την πόλη. Παρά ταύτα, όμως ο καθένας έχει έναν ρόλο. Θέλουμε να έχουμε καταδρομείς οι οποίοι θα έχουν ένα λουλουδάκι και τη δύσκολη ώρα θα τους λέμε –που είστε;- Πραγματικά δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτό το κλίμα».
Ομολογώ πως δεν τα ξέρω τα θέματα εκπαίδευσης των καταδρομέων και φαντάζομαι πως δεν τους εκπαιδεύουν να κρατούν λουλούδια την δύσκολη ώρα.
Εκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι όμως είναι, γιατί αυτή η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται- και το χειρότερο να επικοινωνείται και σε εμάς τους πολίτες κατά καιρούς σε παρελάσεις- με συνθήματα μίσους, ομολογώ άκρως ανατριχιαστικά εν καιρώ ειρήνης, όπως η… κοπτοραπτική από Σκοπιανούς και Αλβανούς «…τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ” αυτούς»
Γράφει λοιπόν η κυρία Χριστίνα Κουλούρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, σε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Πατριωτισμός, εθνικισμός, σοβινισμός» : Ποια είναι η εννοιολογική διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού; Είναι σωστή η διάκριση ανάμεσα σε έναν «καλό» εθνικισμό, που ονομάζεται «πατριωτισμός», και έναν «κακό» εθνικισμό, που έχει πολλές ποικιλίες, με κυρίαρχες εκείνες του ρατσισμού και του σωβινισμού; Είναι γνωστή η ρήση του Ντε Γκωλ, που φαίνεται να απαντά σε αυτό το ερώτημα: «Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες». Είναι γνωστό επίσης ότι ο όρος «σωβινισμός» σημαίνει τον υπερβολικό, πολεμοχαρή και φανατικό εθνικισμό και προέρχεται από τον γραφικό, ξεχασμένο ήδη στην εποχή του, Γάλλο στρατιώτη της εποχής του Ναπολέοντα, τον Nicolas Chauvin.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου