Ειδήσεις

Κ. Καϊσερλης: Ομόρφυναν οι πέργολες και γυάλισαν τα ταξί μας

Κ. Καϊσερλης:” Ομόρφυναν οι πέργολες και γυάλισαν τα ταξί μας
”Ομιλία του Δημάρχου Κω και επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΑΜΑ» Κίνημα Πολιτών Κω, Κώστα Καΐσερλη στην πολιτική συγκέντρωση των υποψηφίων, των στελεχών και των φίλων της παράταξης στο ξενοδοχείο Κοντινένταλ

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος άνθρωπος σε αυτό το νησί που να ένοιωσε τόσες πολλές φορές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το βάρος της υποχρέωσης και της ευθύνης που προέρχεται από την αγάπη και την εκτίμηση που του προσφέρει μια ολόκληρη κοινωνία. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να σας προδώσω.

Συνδημότες και συνδημότισσες μου, Νέοι και νέες,

Έχουμε, εγώ και οι συνάδελφοι μου, την ψυχική δύναμη και το πολιτικό θάρρος, να βρισκόμαστε μαζί σας, να απολογούμαστε για τις πράξεις μας και να ζητάμε την συμμετοχή και την στήριξη σας.

Μπορούμε να απευθυνόμαστε σε σας, γιατί τουλάχιστον δεν σας υποτιμήσαμε, δεν σας ειρωνευτήκαμε και πάνω απ’ όλα δεν σας πειράξαμε, κατανοώντας απόλυτα τα βάρη της λαίλαπας που καθημερινά υφίστασθε εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σ’ αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία που τα πάντα, ακόμα και οι κατακτήσεις καταρρέουν, εμείς σταθήκαμε όρθιοι και κρατήσαμε τον Δήμο, το νησί και την κοινωνία του ψηλά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είχαμε πει πριν από τρία χρόνια, σε ανύποπτο χρόνο, όταν η κρίση ήτανε ακόμα μακριά, και για ποιους λόγους επιλέξαμε τους στόχους τις τριετίας που πέρασε.

Είχαμε πει τότε ότι η νέα ευημερία που επαγγέλονταν οι άλλοι δεν έρχεται με ένα ποδηλατόδρομο, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση μιας μακράς οικονομικής κρίσης.

Είχαμε πει τότε ότι η μόνη ελπίδα μας για το αύριο είναι η νέοι μας. Αυτοί ανανεώνουν και αναζωογονούν τις κοινωνίες.

Είχαμε πει τότε ότι το τουριστικό μας προϊόν έχει γεράσει, γι’ αυτό απαιτούνται ριζικές αλλαγές στις υποδομές, στο περιβάλλον και στα αστικά κέντρα.
Είχαμε πει τότε ότι στις περιόδους κρίσεων και στην άνοδο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς οι πρώτοι που συνθλίβονται είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και άρα απαιτούνται δράσεις προστασίας..

Είχαμε πει τότε ότι η μόνη δύναμη που μας έχει απομείνει δεν είναι το χρήμα αλλά οι πολίτες του νησιού μας και η αλληλεγγύη τους και γι’ αυτό η μόνη απάντηση στην μεγάλη κρίση είναι οι δράσεις για την ενότητα του λαού μας και όχι η διχόνοια,

Είχαμε πει τότε ότι το πραγματικό αποκούμπι ενός καταπιεζόμενου λαού είναι ο ισχυρός Δήμος του. Η δική του τοπική αρχή. Οι δικοί του άνθρωποι που τους εξέλεξε για να τον σέβονται και να τον βοηθάνε στις δύσκολες στιγμές και στον αγώνα του για την επιβίωση του.

Γι αυτούς τους λόγους που προσδιορίσαμε και που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σταθήκαμε όρθιοι και γι’ αυτούς τους λόγους και όχι για τους ποδηλατόδρομους δημιουργήσαμε τον ισχυρό ενιαίο Δήμο και προτάξαμε έργα και δράσεις που απαντούν σ’ αυτές τις ανάγκες της κοινωνίας και στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Ενώσαμε ανόμοια πράγματα. Τρεις διαφορετικούς Δήμους, τριών διαφορετικών ταχυτήτων, διαφορετικής οργάνωσης και διοίκησης.

Καταργήσαμε δεκάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς και φτιάξαμε από το μηδέν νέες οργανικές δομές όπως τις επέβαλε ο Καλλικράτης.

Ανατάξαμε και αποκαταστήσαμε την οικονομική οντότητα και αυτάρκεια του Δήμου και των επιχειρήσεων του που βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οργανωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε και καθημερινά συγκρουόμαστε για να ξεπεράσουμε τις επιταγές και τους ελεγκτικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς μιας σκληρής και στείρας κρατικής εξουσίας.

Ιεραρχήσαμε τις δράσεις μας με μοναδικό στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων στις υποδομές των γεωγραφικών περιοχών μας.

Η Κως σήμερα είναι από τα ελάχιστα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου που ο Καλλικράτης και η συνένωση των Δήμων πέτυχε αφού ούτε ένας πολίτης, ούτε ένας πολιτικός δεν αμφισβητεί την ωφελιμότητα του ενιαίου πλέον Δήμου.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Συμφιλιώσαμε κοινωνίες και ομάδες πολιτών που δεν μιλούσαν μεταξύ τους και υποδαύλιζαν την προοπτική θωράκισης και αναβάθμισης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού του νησιού μας.

Αντιμετωπίσαμε τους πολίτες χωρίς καμιά εξαίρεση ως ίσους με μας και όχι ως υποτελείς γνωρίζοντας ότι μόνο με την συμμετοχή και την δική τους δύναμη θα ξεπεράσουμε την περίοδο της κρίσης.
Είδαμε τον πόνο και την αγωνία των συμπατριωτών μας για να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και προσπαθήσαμε να μην τον επιβαρύνουμε και εμείς, να μην του δώσουμε και εμείς μία για να πάει ακόμα πιο κάτω.

Η Κως σήμερα έχει την απαιτούμενη ηρεμία που σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές είναι απαραίτητη στους πολίτες για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και αφορούσαν την επιβίωση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων και την υποστήριξη των ενδεών.

Οργανώσαμε για πρώτη φορά την υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας και της πρόνοιας ώστε να βρίσκουν οι συνδημότες μας ένα αποκούμπι στήριξης και

Αναδείξαμε, εμείς μόνοι, με τι αποφάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο το έργο της ιεράς Μητρόπολης που σε χρόνους χαλεπούς απαιτεί την υποστήριξη αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική και πνευματική ανάταση των πολιτών.

Η Κως σήμερα έχει τους αναγκαίους και απαιτούμενους μηχανισμούς στήριξης των ασθενών ομάδων του πληθυσμού ως παράδειγμα μιας δίκαιης κοινωνίας που ο οικονομικά αυτάρκης μεριμνά για τον αδύνατο.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Επιδιώξαμε να αμβλύνουμε και να κατασβήσουμε τις συγκρούσεις και τις έριδες μεταξύ ομάδων και επαγγελματιών του νησιού μας.

Σε μια κλειστή κοινωνία οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις είναι ότι χειρότερο όταν οι εχθροί βρίσκονται προ των πυλών ή ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.

Παρεξηγηθήκαμε από πολλούς για την στάση μας στη λειτουργία κυρίως της πόλης επειδή αγνοούν ότι η όξυνση και η καταναγκαστική ή αστυνομική επιβολή μέτρων σε περιόδους κρίσης επιφέρει τα αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτελέσματα.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Σε αντίθεση με τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης με σύνεση και σωφροσύνη απαλύναμε στο μέτρο του εφικτού τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται οι συμπατριώτες μας από τα τέλη και τους φόρους του Δήμου.

Μειώσαμε τα τέλη Καθαριότητας και φωτισμού στο 50% στις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου που πλήττονται όσο κανένας άλλος από την μεγάλη κρίση.

Μειώσαμε τα ενοίκια των καταστημάτων του Δήμου μας.

Δώσαμε την δυνατότητα να ελαφρυνθούν τα καταστήματα που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους μέχρι και 40% κάθε χρόνο.
Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη των Δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά το οικογενειακό εισόδημα που εξανεμίζεται καθημερινά.

Απαλλάσσουμε τους περισσότερους ενοικιαστές των δημοτικών καταστημάτων από την ομηρία του νόμου και τον κίνδυνο των εξώσεων.

Η Κως σήμερα έχει πολίτες που ξέρουν ότι υπάρχει μια εξουσία που μεριμνά και φροντίζει γι’ αυτούς.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Αναλωθήκαμε στην κυριολεξία για να επιλύσουμε τρία χρονίζοντα για δεκαετίες προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας, υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική θέση των πολιτών.

Την υδροδότηση του τριγώνου με επαρκές και καθαρό νερό, Την τακτοποίηση στο κτηματολόγιο των οικοπέδων της επέκτασης των σχεδίων πόλης και την παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Και για τα τρία δεχθήκαμε την χλεύη, την αντίδραση και τον πόλεμο.
Και όμως μέσα σε τρία χρόνια επιλύονται τα δύο που μας ταλαιπωρούν πάνω από 30 και 40 χρόνια και για το τρίτο την δημόσια υγεία τολμήσαμε, ο μόνος Δήμος σε όλη τη χώρα, και θα αποδείξουμε είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν τον θέλουν ότι η υγεία στην Κω την πατρίδα του Ιπποκράτη δεν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί.
Αυτό είναι μια προειδοποίηση όχι δική μας αλλά του λαού μας που θα την δουν να υλοποιείται την προσεχή πενταετία.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Ήμασταν οι μόνοι που αναδείξαμε και θέσαμε στο επίκεντρο των συζητήσεων, των προβληματισμών και των δράσεων τα τεράστια προβλήματα της σύνθλιψης των οικογενειακών επιχειρήσεων και της ανεργίας των νέων και ιδίως των επιστημόνων μας.

Σπάνιες φορές η Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας έθετε ως πρωταρχικό μέλημα την ανάληψη των ευθυνών που έχει η κεντρική εξουσία και εμείς δεν ανοίξαμε απλά τον διάλογο και δεν θέσαμε απλά τους προβληματισμούς μας και τις διεκδικήσεις μας από την Κυβέρνηση αλλά δείξαμε νέους δρόμους και ανοίξαμε νέους ορίζοντες στην απασχόληση και στην καινοτομία.

Με καθαρό τρόπο είπαμε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν έχουν καμιά τύχη επιβίωσης εάν δεν συνεργαστούν εάν δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους εάν δεν προχωρήσουν στην ποιότητα και την καινοτομία.

Κατευθύνουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια επαγγελματικών συνεργασιών.
Οι κοινοπραξίες στους ομπρελάδες, η εταιρική σχέση στους επαγγελματίες των ταξί μας, η συνεργασία στα δημόσια μέσα μεταφοράς, οι κοινοπραξίες των πλοιοκτητών, η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων είναι δείγματα τα οποία ο Δήμος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις μέχρι παρεξήγησης και με σεβασμό στους συμμετέχοντες.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Διεκδικήσαμε με κόπο και τεράστιες προσπάθειες μερίδιο από τα χρήματα των Ευρωπαϊκών ταμείων που ήταν προς το τέλος τους.

Επιλέξαμε τους τέσσερις ιδιαίτερα σοβαρούς στόχους για την ανάπτυξη και την προοπτική του νησιού μας.

Στις υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος, στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση των τουριστικών περιοχών μας και στην κοινωνική αλληλεγγύη και την μέριμνα.

Είμαστε ο μόνος Δήμος σε όλη τη χώρα που διεκδίκησε, πήρε και υλοποιεί έργα αξίας πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Και είμαστε από τους λίγους Δήμους σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκε στα πιλοτικά προγράμματα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου και του συμφώνου της εταιρικής σχέσης του 2020 επεκτείνοντας τους ορίζοντες του, έξω και από γεωγραφικά του όρια, στα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου

Και τέλος στα τρία χρόνια που πέρασαν,

Ήμασταν οι μόνοι σε όλοι την Ελλάδα που μιλήσαμε για έναν καινούργιο δρόμο της οικονομίας, αυτόν της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ήμασταν οι μόνοι που μέσα στην ερημία του κέρδους και της ανθρωποφαγίας μιλήσαμε για αλληλεγγύη, για συνεταιρισμό, για κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων και όχι για το κέρδος.

Αντίθετοι στο ρέμα του ατομικισμού, των συνηθειών και του προστατευτισμού, μιλήσαμε και προκρίναμε δράσεις ανάτασης της κοινωνίας και ιδίως των νέων ανθρώπων με σταθερές αρχές και αξίες παγκόσμιες και πανανθρώπινες που διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος και το διαφοροποιούν από τα ζωώδη ένστικτα.

Μας χλεύασαν, μας κατηγόρησαν, μας πολέμησαν. Όχι για λόγους παραταξιακού ανταγωνισμού αλλά γιατί ποτέ αυτή οι κύριοι δεν πίστεψαν στον άνθρωπο και στη δύναμη του, ποτέ δεν έμαθαν για την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά, ποτέ δεν κατανόησαν την αγωνία των νέων ανθρώπων για την επιβίωση τους.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που κατέθεσαν 56 ενστάσεις και καταγγελίες εναντίον των συνεταιριστικών οργανώσεων κυρίως νέων ανθρώπων και ακύρωσαν την προοπτική ανάπτυξη τους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αποτυχία κάποιων από τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Φίλες και φίλοι,

Το να απαριθμείς έργα και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται και η ελευθερία της έκφρασης και της λήψης των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο υποδουλώνεται είναι μια άχαρη υπόθεση.

Στις δίκαιες απατήσεις των συνδημοτών μας για την υλοποίηση έργων υποδομής που καλυτερεύουν την ποιότητα της ζωής τους και στις οποίες δεν ανταποκριθήκαμε οφείλουμε να απαντήσουμε ότι στα τρία χρόνια της θητείας μας οι ανάγκες αφορούσαν την οργάνωση, την ανασύνταξη των δυνάμεων, την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και την διευθέτηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά στο ιστορικά δεδομένα ενός Δήμου, έξη κτιριακά συγκροτήματα ιδιοκτησίας του Δήμου μας συντηρούνται.
Το Ακταίον, η Φιλαρμονική, το 7ο Δημοτικό σχολείο, το σχολείο της Ευαγγελίστριας, το πολιτιστικό κέντρο της Κεφάλου και η αγροικία στη Γρηγορίου Ε.΄ Και όλα αυτά με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έργα υψηλής τεχνολογίας προτάχθηκαν και υλοποιούνται όπως το παρατηρητήριο του τουρισμού, το πόρταλ του Δήμου μας, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, το τοπικό σήμα ποιότητας, οι ηλεκτρονικές πληροφορίες, η ηλεκτρονική διαχείριση των υδάτων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πρωτοφανή σε έκταση και σε όγκο έργο των αποχετευτικών δικτύων, των βιολογικών εγκαταστάσεων και της ύδρευσης

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια προσπάθεια με τα λιγοστά σε ανθρώπινο δυναμικό μέσα που διαθέτουμε για την καθαριότητα του νησιού και την ανάδειξη του πρασίνου. Την έναρξη ενός ευρύτατου προγράμματος εφαρμογής σε όλο το νησί της εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, της εφαρμογής του σήματος ποιότητας προστασίας του περιβάλλοντος στα στερεά και υγρά απόβλητα Και την δωρεάν παραχώρηση τριών καινούργιων απορριμματοφόρων και 600 κάδων ανακύκλωσης που θα υποστηρίξουν τις τουριστικές μας επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πρωτοφανή σε εμβέλεια έργα των αναπλάσεων στην πόλη και στα χωριά προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ που με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξουν το πρόσωπο και την λειτουργία της πόλης και των χωριών μας.

Η ανάδειξη της πόλης ως μοναδικού στην Ελλάδα ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους στόχους των τελευταίων δεκαετιών που θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση του τουριστικού προϊόντος και στην αναθέρμανση της οικονομίας του νησιού μας.

Τα έργα του Αθλητισμού, του πολιτισμού, της κοινωνικής μέριμνας και των σχολικών συντηρήσεων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό ετήσια, τα τρία εκατομμύρια από ίδια έσοδα αφού η Πολιτεία έχει σταματήσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις είναι το δείγμα της ευαισθησίας αλλά και του ορθολογισμού της εξεύρεσης και της διάθεσης των πόρων.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραλάβαμε έναν Δήμο με χρέη 8 εκατομμύρια 630 χιλιάδες ευρώ και σήμερα τα χρέη μας είναι ένα εκατομμύριο 150 χιλιάδες.

Ότι παραλάβαμε την ΔΕΥΑΚ με ταμείο 31 χιλιάδες ευρώ και χρέη ένα εκατό και σήμερα το ταμείο της είναι ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ και χρέη τριακόσιες χιλιάδες.

Ότι οι αστικές συγκοινωνίες είχαν ταμείο εικοσιτρεις χιλιάδες ευρώ και σήμερα το ταμείο της είναι ένα εκατομμύριο εβδομήντα χιλιάδες

Ότι παραλάβαμε την Μαρίνα με ταμείο 253 χιλιάδες ευρώ και σήμερα το ταμείο είναι ένα εκατομμύριο εκατόν τριάντα ευρώ.

Ότι παραλάβαμε το Λιμενικό Ταμείο με ταμείο ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ και σήμερα το ταμείο είναι δύο εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες.

Και όλα αυτά για να φτάσουμε σήμερα στο ανώτερο σημείο ετοιμότητας της δημοτικής αρχής ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξεκινήσαμε ως παράταξη. Το μόνο που την χαρακτήριζε ήταν η εντιμότητα των μελών της, η αγωνία τους για το μέλλον και η αγάπη τους για το νησί και τον άνθρωπο. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια παράταξη ήταν ανομοιογενή ως προς τις ιδέες και τους στόχους του καθενός μας. Ακόμα και οι γνωριμίες αλλά και το συναδελφικό δέσιμο των μελών μεταξύ τους ήταν ασθενή.

Σήμερα μετά από τρία χρόνια η παράταξη είναι ώριμη, έχει ενοποιηθεί, έχει αποσαφηνίσει τους πολιτικούς και τους αναπτυξιακούς της στόχους και τα 82 μέλη της από τους 93 υποψήφιους των προηγούμενων εκλογών παραμένουν στρατευμένοι με κοινές πλέον αρχές, στόχους και αξίες.
Αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες με τους 31 νέους υποψηφίους θα αποτελέσουν πλέον μια ετοιμοπόλεμη ομάδα που θα προωθήσει με συνέπεια και γνώση το αναπτυξιακό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου προγράμματος που στοχεύει: Στην αναζωογόνηση του τουριστικού μας προϊόντος. Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας. Και στην προώθηση καινοτόμων και σύγχρονων τεχνολογιών.

Βασικός μας στόχος παραμένει η μετεξέλιξη της Κω ως διοικητικού, κοινωνικού και οικονομικού κέντρου του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Ήδη η συμφωνία της εταιρικής σχέσης με τους Δήμους της Νισύρου και της Αστυπαλαίας προοιωνίζουν την εξέλιξη και θέτουν τις βάσεις ένταξης του προγράμματος στο νέο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο του 2020.

Οι συγκοινωνίες, χερσαίες και θαλάσσιες με τις λιμενικές και οδικές αρτηρίες, τα λιμάνια, και τις μαρίνες και τα συγκοινωνιακά μέσα σε συνδυασμό με τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και των ήπιων μορφών ενέργειας, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος μας με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την δημιουργία νέων πηγών αύξησης του εισοδήματος.

Η ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής και των αντίστοιχων υπηρεσιών στην αποχέτευση, την ύδρευση, την καθαριότητα και τον οδικό φωτισμό σε όλη την έκταση του νησιού αποτελούν πρωταρχικό μέλημα μας που ήδη υλοποιείται.

Η πλήρης ένταξη του Δήμου και των υπηρεσιών του τουρισμού στην κοινωνία της πληροφορίας και η ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων επικοινωνίας και προβολής που σε δύο μήνες θα απευθύνονται σε δέκα ξένες γλώσσες, είναι απαραίτητα στοιχεία της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στη ζωής μας.

Οι αναπλάσεις και οι αναβαθμίσεις των αστικών υποδομών και εξοπλισμών της πόλης και των Δημοτικών Κοινοτήτων και η μοναδικότητα στην επωνυμία τους, ως ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο, ως Κέντρο λαογραφίας και παράδοσης, ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος, ως κέντρο γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, και ως κέντρο φυσικού περιβάλλοντος και παραδοσιακών οικισμών αποτελούν τον στόχο της οικονομίας και του σύγχρονου αναπτυξιακού οράματος της νέας περιόδου.

Η θωράκιση της κοινωνίας μας από την λαίλαπα των ισχυρών και του σκληρού και πολλές φορές αθέμιτου ανταγωνισμού απαιτεί πέραν όλων αυτών δύο τομείς δράσεων που είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι.

Ο ένας τομέας σχετίζεται με τις δράσεις και τα έργα που αφορούν την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επιμόρφωση. Με τις δράσεις και τα έργα του κοινωνικού εξοπλισμού στον πολιτισμό, στον Αθλητισμό και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Η κοινωνική συνοχή σε αυτές τις περιόδους της βαθειάς οικονομικής κρίσης αποτελεί πρωτεύουσα αναγκαιότητα που μετριέται καθημερινά με τα έργα και τις δραστηριότητες των τομέων αυτών που δεν πρέπει να λείπουν κυρίως από τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού μας.

Η μέριμνα με έργα στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να καλύπτονται κυρίως οι ασθενέστερες ομάδες που σήμερα υφίστανται τις συνέπειες τις κρίσης βρίσκονται στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος μας.
Αυτή την περίοδο δημοπρατήθηκαν τρία αθλητικά κέντρα και δύο πολιτιστικά κέντρα και αναπτύσσονται δράσεις για την πρόνοια, την δια βίου εκπαίδευση και τις δομές στήριξης των ασθενών αμάδων του πληθυσμού μας.

Όμως ο σπουδαιότερος τομέας μέριμνας της δημοτικής αρχής είναι αυτός που σχετίζεται με τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον συνδημότη μας, τον φίλο, τον συγγενή.

Στις εποχές που η τρόικα, οι δανειστές και η Κυβέρνηση υποχρεωμένη, μετρά τα επιτεύγματα και τις οδηγίες ανάκαμψης με αριθμούς, αγνοώντας εντελώς τον άνθρωπο, τον πόνο, την θλίψη, την απελπισία, τον αγώνα, την επιβίωση, Η κοινωνία η δική μας κοινωνία πρέπει να δείξει το δικό της πρόσωπο, την δική της μεγαλοψυχία, τις δικές της αρετές της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον αδύνατο και στον αγωνιστή της ζωής.

Στην λαίλαπα των μέτρων που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευτελίζουν τον αδύνατο που αγωνίζεται να επιβιώσει την οικογένεια του με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.
Που ψάχνει για δουλειά και για πενιχρό μισθό.
Που χρησιμοποιεί παντίους τρόπους για ένα κομμάτι ψωμί ή για να σπουδάσει το παιδί του.

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να είναι άτεγκτη. Δεν μπορεί να τιμωρεί. Δεν μπορεί να εχθρεύεται και να εκδικείται. Δεν μπορεί να μην συγχωρεί.
Αυτό το πρόσωπο που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι ξένο με τον ήρεμο χαρακτήρα και την μεγαλοθυμία του λαού μας.
Ο λαός μας, Οι πολίτες του νησιού μας έχουν το χάρισμα και το φιλότιμο να προσαρμόζονται και να αποδέχονται τους γενικούς κανόνες του αλληλοσεβασμού.

Η πόλη μας και τα χωριά μας δεν έπαθαν τίποτα με το σταμάτημα του κυνηγιού των μαγισσών, των αντιπάλων, των εχθρών. Αντίθετα ομόρφυναν οι πέργολες γιατί ομόρφυναν και ηρέμησαν οι καρδιές και οι ψυχές των επαγγελματιών μας.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε οι μόνοι που τολμούμε. Είμαστε οι μόνοι που αρνούμαστε τον διαχειριστικό ρόλο και διεκδικούμε καινοτόμες δράσεις, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην οντότητα της Αυτοδιοίκησης και στην αυτοτέλεια της κοινωνίας μας. Είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε στην δύναμη του λαού μας και στην αυτοτέλεια των τοπικών κοινωνιών σε αντίθεση με τους εκφραστές και εκπροσώπους της συγκεντρωτικής κρατικής εξουσίας

Ζητήσαμε την αλλαγή της νομοθεσίας και την μεταφορά της λειτουργίας των ΧΥΤΑ στην ΔΕΥΑΚ.

Ζητήσαμε την αλλαγή του τρόπου χρέωσης των τελών καθαριότητας από τα τετραγωνικά των οικοδομών στον όγκο και την ποιότητα τους.

Ζητήσαμε την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών από την ΔΕΗ στην ΔΕΥΑΚ.

Ζητήσαμε την μεταβίβαση νευραλγικών αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά πόρων αφού έμμεσα με την ανάληψη της ευθύνης ωφελούνται τα μέγιστα οι επιχειρήσεις μας που πλήττονται από τις μακρινές αρμόδιες σήμερα περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες.

Προετοιμαζόμαστε για την μετατροπή της ΔΕΥΑΚ σε πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία,

Προετοιμαζόμαστε για την ανάληψη της ευθύνης παροχής υπηρεσιών υγείας.

Διεκδικήσαμε και πήραμε την αρμοδιότητα προστασίας των δασών μας.

Μπήκαμε στα σχολεία και αναλάβαμε την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

Διεκδικήσαμε και εντάξαμε την κοινωνική οικονομία στις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης.

Διεκδικήσαμε την νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή της ΚΕΑΣ σε ανώνυμη εταιρεία.

Τολμούμε να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες με επιχειρηματίες μας για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Αντιστεκόμαστε με έργα στην ισοπεδωτική πολιτική της ιδιωτικοποίησης της δημοτικής και της δημόσιας περιουσίας.

Σ’ αυτό το σημείο και προς το τέλος της ομιλίας μου θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ προσωπικά σε συγκεκριμένα γεγονότα που σημαδεύουν αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά και την πορεία του Δημάρχου σας τα τριανταπέντε χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το ένα αφορά την δημοκρατική στάση, που χαρακτηρίζει τον άνδρα, τον Αλκιβιάδη Χατζηνικολάου, που απελευθέρωσε και δεν ποδηγέτησε τους συνεργάτες του στις επιλογές τους αυτής της προεκλογικής περιόδου ώστε να επιλέξουν τον κατά την κρίση τους καλύτερο.

Το δεύτερο αφορά τον πλούτο αυτής της κοινωνίας και την δύναμη που κρύβει στην φυσική μετεξέλιξη της και στην ανάγκη αναζωογόνησης και αειφορίας.

Το ότι τέσσερις συνάδελφοι και στενοί συνεργάτες μου για δεκάδες χρόνια αφοσιωμένοι στα κοινά παραδίδουν την σκυτάλη της προσφοράς στα παιδιά τους με εμένα και πάλι υπεύθυνο, και δεκάδες άλλοι σύμβουλοι και στελέχη της διοίκησης, παραχωρούν την θέση τους στη νεότερη γενιά είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της κοινωνίας που ξέρει να αγωνίζεται και να επιβιώνει.

Και το τρίτο που αφορά προσωπικά εμένα, αν και ποτέ δεν μίλησα για τον εαυτό μου, αλλά που μου το επιτρέπει αυτή η τελευταία προεκλογική μάχη της ζωής μου, είναι η ικανοποίηση μου, η δική μου και της συζύγου μου, να κληροδοτήσω στους γιούς μας μετά από 35 χρόνια εξουσίας που συνήθως ο κατέχων βουλιάζει στον βούρκο και στην υπεροψία τους περισσότερους, να κληροδοτήσω εξ αιτίας του σεβασμού σας, αλώβητο αυτό που μου άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς μου.

Τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που προέρχεται από τον ιδρώτα του λαού και τον αποτροπιασμό του φθόνου και της ζήλειας για τις επιτυχίες των συνανθρώπων μου, ακόμα και των αντιπάλων.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου,

Θα μου επιτρέψετε να σας ανακοινώσω τους πρώτους δέκα νέους συνυποψήφιους μας που σταδιακά θα συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό των 31 νέων συναδέλφων και που μαζί με τους 62 παλαιούς υποψηφίους μας που έχουν στρατευθεί και σ’ αυτές τις εκλογές θα φθάσουν την ημέρα της Ανάστασης στον ανώτερο αριθμό υποψηφίων που προβλέπει ο νόμος τους 93.
Χειροκροτήστε τους και δώστε τους δύναμη και κουράγιο να εκπληρώσουν με επιτυχία την δύσκολη αποστολή τους.

Κάννη Πόπη – Κυριακού Αποστόλης – Παπαδημητρίου Ειρήνη – Τσαγκάρης Μανόλης – Φάκκος Μάκης – Φραγκούλης Γιάννης – Χαραπάς Σπύρος – Χατζηδιαμαντής Νίκος – Χατζηζαχαρίας Γιώργος – Χατζημάρκος Θανάσης.

Κίνημα Πολιτών Κω «ΟΡΑΜΑ»

Πηγή: kosnews24.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου