Τοπικές Ειδήσεις

Τεράστιο το έργο που πέτυχε η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου

Με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, συνεδρίασε χτες το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου –στην πρώτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης μετά από τα χρόνια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, στο μέγαρο της ΠΝΑι στην Ρόδο.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Ιμίων, μιας και η συνεδρίαση συνέπεσε με την ιστορική αυτή ημέρα.
Παρόντες, ήταν οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο λαός μας έχει μια έκφραση: να φύγει και να μην ξανάρθει αυτή η χρονιά. Θα πω απολύτως τίμια και ειλικρινά για το 2022, ότι ξεκίνησε με μια μεγάλη αγωνία –όπως και οι περισσότερες από τις χρονιές κυρίως εκείνες που είχαμε και κρίσεις.
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν μια απόλυτη εξάρτηση από τον Τουρισμό, όπως είναι γνωστό, αφού καθορίζει και την πορεία του ΑΕΠ.


Υπάρχουν 300 περιφέρειες στην Ευρώπη, πολλές από αυτές έχουν ιστορία και εξαιρετικές επιδόσεις στον Τουρισμό και με πραγματικά πολύ μεγάλη εμπειρία. Υπήρχε και από τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού η πρόβλεψη ότι από το 2023 και μετά θα μιλάμε για πλήρη ανάκαμψη στον Τουρισμό και σε σχέση με το 2019. Στην Ευρώπη ξεχωρίζει μία περιοχή η οποία ακύρωσε όλες τις προβλέψεις και εκτιμήσεις.
Η ΠΝΑι πέτυχε προβλέψεις και εκτιμήσεις 15% αύξηση σε αφίξεις μόνο με απ’ ευθείας διεθνείς πτήσεις σε 5 διεθνή αεροδρόμια σπάζοντας το φράγμα των 6 εκ. επισκεπτών. Το ρεκόρ αυτό οφείλεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, στην εργατικότητά τους. Όλο αυτό δίνει εργασία και εισόδημα στην χώρα. Στον Τουρισμό, ως περιφέρεια, πήραμε πολλές αποφάσεις στα τελευταία χρόνια.
Θα ξεκινήσω από το 2020 καθώς στο 2022 αποτυπώθηκε το μερίδιο που κερδίσαμε το 2020-21. Ανοίξαμε πρώτοι και κλείσαμε τελευταίοι στην Ευρώπη. Κι άλλοι προορισμοί άνοιξαν αλλά όχι σαν εμάς. Είμαστε περήφανοι διότι δουλέψαμε σαν μέλη μιας πολύ μεγάλης ομάδας –μαζί με φορείς, παραγωγικές δυνάμεις και εργαζόμενους. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο βήμα μιας αντίληψης που λέει ότι έπρεπε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Θεωρώ καταλυτικό αυτό, στην αλλαγή μιας αντίληψης. Εμείς από την πλευρά μας, κάναμε μια πολύ μεγάλη στροφή: σταματήσαμε τις τουριστικές εκθέσεις (αν και δύσκολη απόφαση). Προχωρήσαμε σε πιο σύγχρονες πρακτικές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ΜΜΕ μέσα από τις ψηφιακές τους σελίδες και πάρα πολλά ακόμη. Αποτέλεσμα μιας διετούς πορείας, μιας μεγάλης συνεργασίας, μιας συνεννόησης, σοβαρότητας και κοινών αποφάσεων ήταν να σπάσει το φράγμα των 34.000 πτήσεων και των επισκεπτών. Ποιο ήταν το ‘αποτύπωμα’ στην οικονομία; Δεν είναι αντικείμενο συζητήσεων. Είναι πολύ εύκολο να κριθεί ακόμη και μέσα από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ».
Αναφέρθηκε ακόμη στην κοινωνία –ως αμέσως επόμενη συζήτηση από το ζήτημα της οικονομίας.
«Σε μία χώρα που είναι πτωχευμένη σοβαρό ζήτημα συζήτησης είναι η κοινωνία (και μετά οι υποδομές). Μιλώντας για την κοινωνική συνοχή εννοούμε ένα δίχτυ αποφάσεων για να στηρίξει πολίτες κοινωνικών ομάδων, που έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Ένα πολύ μεγάλο όπλο –ίσως μοναδικό- είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι. Και είναι αλήθεια ότι η ΠΝΑι χρηματοδότησε πολύ μεγάλο πλέγμα κοινωνικών δραστηριοτήτων μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις τις οποίες χρηματοδοτεί η ΠΝΑι.
Κάνοντας ειδική μνεία στις παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής σε θέματα Υγείας, ο κ. Χατζημάρχος μίλησε για τον εξοπλισμό που έχει διατεθεί σε όλα τα νησιά καθώς και την πλέον σοβαρή παρέμβαση, με την παροχή των οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς που έρχονται να υπηρετήσουν στις δομές υγείας των νησιών μας. «Για πρώτη φορά, ήρθαν πάνω από 300 άτομα (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό). Επιπλέον είχαμε και το ΕΚΑΒ –κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία για τους νησιώτες. Εμείς στηρίζουμε το ΕΚΑΒ, διαχρονικά με κάθε τρόπο και με εξοπλισμό». Αναφέρθηκε ακόμα στην βελτίωση των νοσοκομείων σε αρκετά νησιά, όπως στην Κάρπαθο, στη Νάξο, στη Σύρο κ.λπ. και στην ενίσχυσή τους με ασθενοφόρα.
Ο περιφερειάρχης μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα ‘Νησίδα’ με προτεραιότητα τις εμπορικές επιχειρήσεις. «Περίπου 4.000 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χρηματοδοτήθηκαν και για εμάς, ήταν μια πολύ μεγάλη παρέμβαση για την δύσκολη περίοδο της πανδημίας», ανέφερε.
Άλλες παρεμβάσεις της ΠΝΑι αφορούν τόσο στις σχολικές εγκαταστάσεις όσο και στις αθλητικές σε πάρα πολλά νησιά σε συνεργασία με τους εκάστοτε δήμους.
Μίλησε ακόμη για τον σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων τις οποίες στηρίζει η ΠΝΑι στα νησιά σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους, οι οποίοι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο μέσα στις τοπικές κοινωνίες.
Επιπρόσθετα, η ΠΝΑι στήριξε παγκόσμιες διοργανώσεις αθλητικού και μη περιεχομένου.
Μιλώντας για τα έργα είπε πως ήδη η ΠΝΑι έχει κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα σε απορροφήσεις πόρων και μάλιστα σε πολύ υψηλό βαθμό. «Σημαντική πρωτιά για εμάς. Ένα χρόνο πριν κλείσουν οι προθεσμίες, είμαστε έτοιμοι σε απορροφήσεις και με μελέτες», ανέφερε.
Ειδική αναφορά έγινε στην λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και στην αποτελεσματικότητά του καθώς και άλλων δράσεων που έγιναν σε νησιά, όπως στην Χάλκη, στην Τήλο, στην Ρόδο και άλλες καινοτομίες που διαχέονται σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑι (Justo go zero, Rhodes co-lab, GR-eco island κ.ο.κ.)
«Ο απολογισμός μας είναι ξεκάθαρος. Πήραμε πάνω μας πάρα πολλά έργα, εκατοντάδες –σε μελέτες, δημοπρατήσεις, επιβλέψεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Όλος αυτός ο όγκος ήταν αδιανόητος για τις υπηρεσίες που υπάρχουν και είναι τόσο υποστελεχωμένες», ανέφερε μιλώντας για τα στοιχεία αναλυτικά και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και το στελεχιακό δυναμικό της ΠΝΑι.


ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαν. Γλυνός, με ιδιαίτερα συναινετικό τόνο, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Είναι ο τελευταίος απολογισμός –μιας και δηλώσαμε ότι δεν θα είμαστε παρόντες στις επόμενες εκλογές. Δεν είμαι μηδενιστής, δεν είμαι άνθρωπος που ισοπεδώνει καταστάσεις και θα κάνω τις προτάσεις μου, όπου χρειαστεί. Έγιναν αρκετά πράγματα, προγραμματίστηκαν αρκετά επίσης αλλά σίγουρα, δεν είναι αρκετά. Η παράταξή μας, σε όλο αυτό το διάστημα, με σοβαρότητα, έβαλε πλάτη σε όλα επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Μόνη στήριξή μας είναι η θετική μας ψήφος. Νομίζω ότι δεν έχετε παράπονο. Η στάση της παράταξής μας εκτιμήθηκε και από το 3ο κόμμα αφού οι δύο εκ των μελών μας είναι υποψήφιοι βουλευτές (Π. Κουνάκης και Τ. Μακρυωνίτης). ο καθένας προχωρά στον δρόμο του και στόχος όλων μας, είναι το καλό του τόπου. Θεωρώ ότι η ατζέντα πρέπει να αλλάξει για τα επόμενα χρόνια με κάποια έργα στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε για να πραγματοποιηθούν».
Επέστησε πάντως την προσοχή σε κάποια θέματα (τα οποία έχει επαναλάβει μέσα στις προηγούμενες συνεδριάσεις) όπως το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στην Ρόδο, η διάβρωση των ακτών, η διαπλάτυνση της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου, τα κολυμβητήρια και το Παλέ ντε Σπορ (που είχε ξεκινήσει από την περίοδο δημαρχίας του Γιώργου Γιαννόπουλου). Ξέρω ότι δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες της ΠΝΑι αλλά μπορείτε να πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ήμουν κακομοίρης και μίζερος. Στήριξα τις επιλογές του Χατζημάρκου για το καλό του τόπου», υπογράμμισε.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και των άλλων επικεφαλής των παρατάξεων και συμβούλων επί των θεμάτων συνολικά και με επιμέρους ερωτήσεις. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν και μετά το κλείσιμο των στηλών της «δημοκρατικής».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και σήμερα το μεσημέρι 11.30 με 34 θέματα στην ημερήσιά του διάταξη.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου