Ειδήσεις

Streaming παραστάσεις με…ΦΠΑ 24%

Στην εποχή της πανδημίας το streaming στο θέατρο ήρθε για να μείνει με τα στατιστικά να δείχνουν ότι το κοινό ανταποκρίνεται στην νέα πραγματικότητα και είναι διατεθειμένο να πληρώσει εισιτήριο για να παρακολουθήσει την παράσταση από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη μέση η Εφορία η οποία επιβάλει στα ηλεκτρονικά εισιτήρια ΦΠΑ 24% ενώ για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων επιβάλλεται ΦΠΑ 6%.

Την ώρα που τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει υποχρεωτικά τις πόρτες τους στο κοινό,  εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει  ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει στα εισιτήρια των κινηματογράφων και ο συντελεστής 6% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ισχύει μόνο για τα φυσικά εισιτήρια. Δηλαδή για τα εισιτήρια που θα αγοράζαμε από τα θέατρα και τους κινηματογράφους… αν δεν ήτανε κλειστά! Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο  “δεν προκύπτει η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερομένων μειωμένων συντελεστών στην περίπτωση που οι παραστάσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το αντίτιμο για το δικαίωμα πρόσβασης στην παρακολούθηση αυτή επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%”.

Μένει να φανεί αν μετά την απόφαση αυτή,  αυξηθούν και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των παραστάσεων που μεταδίδονται διαδικτυακά μέσω streaming

Στο αέρα παραμένει όμως και ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πολιτισμού. Πρόκεται για το μέτρο της  επιδότησης των άδειων καθισμάτων στις αίθουσες . Σύμφωνα με την σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί η επιδότηση αφορά ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 ευρώ για τις θέσεις σε κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 παραστάσεις το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου