Η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει μια καθαρή έξοδο όταν το πρόγραμμα στήριξης λήξει τον Αύγουστο και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει στο Reuters ότι η Ελλάδα χτίζει τα δικά της αποθέματα τα οποία μαζί με τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας “για πολύ παραπάνω από ένα χρόνο, εάν χρειαστεί και φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ“.

Τους επόμενους μήνες, προσθέτει, η χώρα θα προετοιμάζει το δικό της σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

Τα σχήματα εποπτείας μετά το πρόγραμμα ήταν κοινά στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος. Αλλά το μετά-μνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας θα ήταν πιο ενεργό.

Θα έδειχνε, τόνισε, στους δανειστές και στις αγορές ότι η Ελλάδα είχε την κυριότητα του προγράμματός της για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και τις στρατηγικές ανάπτυξης, και όχι οι Βρυξέλλες.

“Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να προετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο, να δείξουμε και στις αγορές και στους θεσμούς ότι αυτό είναι το πρόγραμμά μας, ότι έχουμε την κυριότητα. Δεν έχει επιβληθεί, δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού”, δήλωσε.

Αναφέρει επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζήτησες με τους πιστωτές για τα μέτρα ανακούφισης στο χρέος, στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση της αναδιάρθρωσης με τις επιδόσεις της οικονομίας.

“Νιώθουμε ότι έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια”, αναφέρει ο Τσακαλώτος.

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η οικονομία γυρίζει σελίδα και η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της σύντομα.

“Έχουμε ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία ανακάμπτει”, τόνισε. “Σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε, απλώς επαναφέρουν το βασικό ερώτημα και δεν βλέπω λόγο για κάτι τέτοιο”, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, έχοντας επανειλημμένες εκφράσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

“Θεωρώ ότι η στρατηγική τους είναι να πετύχουν μια συμφωνία που καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο έτσι ώστε να μπορούν να επιστρέψουν”, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της αναμένεται να επεξεργαστούν έναν προτεινόμενο μηχανισμό από τη Γαλλία ο οποίος παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2,5% φέτος και το 2019.

“Αυτό που θα κάνουμε τον επόμενο μήνα θα είναι να δουλεύουμε πάνω στις λεπτομέρειες του μηχανισμού, πότε θα ξεκινήσει, πώς θα ξεκινήσει”, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ακόμη ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το μαξιλάρι ρευστότητας, τον μηχανισμό ανάπτυξης μαζί με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, θα δώσει στους επενδυτές σαφήνεια σχετικά με την πορεία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και νέα έκδοση ομολόγων. “Το μόνο εκκρεμές ζήτημα είναι η σύνδεση του εν λόγω μαξιλαριού, πόσο θα προέρχεται από τα κεφάλαια της Ελλάδας και πόσο από τον ESM, και προσβλέπω σε αυτή τη συζήτηση”.

Αναφορικά με τις τράπεζες και τα stress test, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα. “Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δώσουν στις τράπεζες μια ευκαιρία να δουν όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ να δουλέψουν, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των NPLs”.

Το καλό είναι, συνέχισε, ότι πρόκειται (τα stress tests) να έχουν τα ίδια κριτήρια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, δεν είναι ότι θα επιλεγεί η Ελλάδα ως ξεχωριστή περίπτωση”.

Σε ερώτηση σχετικά με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχει μια μεικτή εικόνα, αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

“Υπάρχουν οι πυλώνες, και θα εξαρτηθεί από την κυβέρνησή μας και εάν εκλεγούμε ξανά, να δούμε εάν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό”, αναφερόμενος στις εκλογές το 2019.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ