Συνεντεύξεις

Μ. Κεφαλογιάννης: «Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελέσει σύντομα αντικείμενο μελέτης της πολιτικής επιστήμης»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
“Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελέσει πολύ σύντομα αντικείμενο μελέτης της πολιτικής επιστήμης. Για την απίστευτη ταχύτητα διάψευσης των προεκλογικών της εξαγγελιών. Αφού έσκισε τα μνημόνια, έστειλε εκτός χώρας την τρόικα, κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, επανέφερε το βασικό μισθό στα 751, καθιέρωσε την 13η σύνταξη, πήγε το αφορολόγητο στις 12.000  στο τέλος υπέγραψε μετά από “σκληρή” διαπραγμάτευση ένα τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο. Και σήμερα ζει το τέλος των ψευδαισθήσεων».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και προσθέτει ότι τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι καταστροφικά.
«Η χώρα στο τέλος του 2014 είχε βγει στην Ανάπτυξη, έστω και οριακά. Όλα τα στοιχεία, οι πάντες, προέβλεπαν για το 2015 ανάπτυξη κοντά στο 3% και για το 2016, 3,5%. Και με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε η χώρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το κυβερνητικό αλαλούμ του τελευταίου χρόνου ξαναγύρισε τη χώρα σε ύφεση και το 2015 και για το 2016», τονίζει ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά είχε καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ η σημερινή απώλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
«Τον περασμένο Ιούλιο η χώρα κινδύνεψε πολύ σοβαρά να βρεθεί εκτός Ευρώπης και εκτός ευρώ. Αυτός ο κίνδυνος, έχει αποσυρθεί από το τραπέζι αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Η εφαρμογή από πλευράς μας των συμφωνηθέντων θα άρει τις καχυποψίες των εταίρων μας και θα βελτιώσει το κλίμα για τη χώρα μας», λέει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο  κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται επίσης στην εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ αλλά και στις λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η συνέντευξη του κ. Μαν. Κεφαλογιάννη, αναλυτικά:
­• Ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη Βουλή για το ασφαλιστικό και μαζί και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ . Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί;
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συμφωνήσει με το σχέδιο Κατρούγκαλου που κατατέθηκε και στην τρόικα και στην ελληνική Βουλή γιατί παρουσιάζει αρκετά οδυνηρά χαρακτηριστικά και δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Όπως, η δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων που ουσιαστικά καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών. Πολεμά την Ελλάδα που παράγει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, ισοδυναμεί με κοινωνική και οικονομική εξόντωση.  Η συγκεκριμένη ρύθμιση εμφορείται από την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, ενσωματώνει μια ταξική αντίληψη μιας κυβέρνησης, η οποία επιτίθεται σε οποιονδήποτε επιχειρεί και δραστηριοποιείται με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που θα «προσφέρει» είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος με τους συντελεστές αναπλήρωσης που εισάγει. Μετατρέπει, ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό. Δεν λύνει το πρόβλημα, το μεταθέτει για το 2018. Είναι ένα σχέδιο μη κοστολογημένο που στηρίζεται σε μία λάθος βάση. Σε αύξηση των εισφορών, τόσο των εργατικών όσο και των εργοδοτικών. Κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας και σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
­• Αισιοδοξειτε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα βελτιωθεί  η οικονομική κατάσταση της χώρας και θα δημιουργηθεί ανάπτυξη;
Το ερώτημα δεν είναι αν αισιοδοξώ ή όχι αλλά αν έχει πολιτική αυτή η κυβέρνηση. Γιατί τα δείγματα που μας έχει δώσει η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο δεν είναι απλά απογοητευτικά, είναι καταστροφικά. Η χώρα στο τέλος του 2014 είχε βγει στην Ανάπτυξη, έστω και οριακά. Όλα τα στοιχεία, οι πάντες προέβλεπαν για το 2015 ανάπτυξη κοντά στο 3% και για το 2016, 3,5%. Και με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε η χώρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το κυβερνητικό αλαλούμ του τελευταίου χρόνου ξαναγύρισε τη χώρα σε ύφεση και το 2015 και για το 2016. Μετά από 7 μήνες «σκληρής» διαπραγμάτευσης «πέτυχε» να φέρει στην χώρα ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, να κλείσει ουσιαστικά τις τράπεζες και να επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Και να είστε βέβαιοι ότι όλη αυτή η «δημιουργική ασάφεια» του τραγικού διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη, θα ελεγχθεί. Πολύ σύντομα.
­• Θα καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της ή θα διενεργηθούν εκλογές; Είναι όμως αυτό το ζητούμενο τώρα για την Ελλάδα;
Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελέσει πολύ σύντομα αντικείμενο μελέτης της πολιτικής επιστήμης. Για την απίστευτη ταχύτητα διάψευσης των προεκλογικών της εξαγγελιών. Αφού έσκισε τα μνημόνια, έστειλε εκτός χώρας την τρόικα, κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, επανέφερε το βασικό μισθό στα 751, καθιέρωσε την 13η σύνταξη, πήγε το αφορολόγητο στις 12.000  στο τέλος υπέγραψε μετά από «σκληρή» διαπραγμάτευση ένα τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο. Και σήμερα ζει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Αντιμέτωπη με τα απίστευτα ψέματά της. Με το θρασύτατο λαϊκισμό της. Με όλη την κοινωνία απέναντί της. Και το τέλος μίας επικίνδυνης κυβέρνησης που επένδυσε μόνο στο λαϊκισμό θα σημάνει και το οριστικό τέλος του λαϊκισμού.
­• Καθημερινά σχεδόν χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο εξαιτίας του μεταναστευτικού. Είναι στη σωστή κατεύθυνση  η πολιτική που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει από την ΕΕ;
Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία η Ευρώπη βιώνει ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Και η Ελλάδα -και ειδικά τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου- ως πρώτη χώρα υποδοχής αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό.
­• Ποιες μπορεί να είναι  οι λύσεις στο πρόβλημα;
Λύση πρώτη. Οριστικός τερματισμός των συγκρούσεων στη Συρία. Ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Χρηματοδότηση για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων στα σπίτια τους μέχρι να ξαναγυρίσουν στην κανονικότητα.
Λύση δεύτερη. Τήρηση από τη γειτονική Τουρκία όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Όπως αποτελεσματική καταπολέμηση του κυκλώματος παράνομων διακινητών ώστε το Αιγαίο να πάψει να είναι «υγρός τάφος» ξεριζωμένων ανθρώπων. Ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος. Ώστε αφενός οι δικαιούμενοι  ασύλου να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους στην Κεντρική Ευρώπη μέσω χερσαίων ασφαλών οδών και αφετέρου οι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθούνται στη χώρα καταγωγής τους. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έχουν υπογραφεί από το 2011 και παραμένουν ουσιαστικά αδρανή.
­• Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το 2016; Έχει βελτιωθεί το κλίμα στην ΕΕ για την Ελλάδα; Έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ;
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Κάτι που αποτυπωνόταν σε όλες τις επαφές μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας με τη συμπεριφορά της το απώλεσε οριστικά. Τον περασμένο Ιούλιο η χώρα κινδύνεψε πολύ σοβαρά να βρεθεί εκτός Ευρώπης και εκτός ευρώ. Αυτός, ο κίνδυνος έχει αποσυρθεί από το τραπέζι αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Η εφαρμογή από πλευράς μας των συμφωνηθέντων θα άρει τις καχυποψίες των εταίρων μας και θα βελτιώσει το κλίμα για τη χώρα μας.
Αλλά σήμερα η Ελλάδα εξαιτίας αφενός της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ «εμείς θέλουμε ανοικτά σύνορα»  -κάτι που κατήγγειλε και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης- και των καθυστερήσεων από την κυβέρνηση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει αναφορικά με τους πρόσφυγες αντιμετωπίζει και έναν άλλο κίνδυνο. Την αποπομπή της από τη ζώνη του Σένγκεν. Κάτι που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους Έλληνες πολίτες και θα επηρεάσει σημαντικά και τον τουρισμό μας, ένα από τα πιο προσοδοφόρα τμήματα της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που θα οδηγήσει στην «παγίδευση» εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Η παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στόχο την προάσπιση των ελληνικών θέσεων. Αυτό θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να υλοποιούμε και το 2016. Είτε με κοινές δράσεις είτε ατομικά ο καθένας μας.
­•  Στο τιμόνι της ΝΔ είναι πλέον ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης . Ποιες είναι οι προοπτικές τώρα για τη ΝΔ και ποια τακτική θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα;
Οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν επέλεξαν μόνο επόμενο αρχηγό, αλλά τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαίρει εκτίμησης και στην Ευρώπη θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην επόμενη μέρα και στην εκλογική νίκη με όπλο την Αλήθεια ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο λαϊκισμό. Η Νέα Δημοκρατία τον περασμένο Αύγουστο δεν ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό φέρει φαρδιά-πλατιά τις υπογραφές των ηγετών του αντιμνημονίου. Τις υπογραφές των κ.κ. Τσίπρα – Καμένου. Η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου υπερψήφισαν την παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι από εδώ και πέρα θα ψηφίζουμε θετικά ό,τι αφορά περικοπή δαπανών και θα καταψηφίζουμε ηχηρά ό,τι αφορά αύξηση φόρων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου