Ειδήσεις

Θα απομακρυνθεί σύντομα από το λιμάνι το φορτηγό «Nour M.»

Μόνο μια εταιρεία τελικά κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για την ανέλκυση του πλοίου «Nour M.» που βούλιαξε στο λιμάνι της Ακαντιάς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη διεξαγωγή του διαγωνισμού αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης.
«Ενώ υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από εργολάβους για την ανέλκυση του πλοίου «Nour M.» στο διαγωνισμό που έγινε σήμερα η συμμετοχή ήταν μικρή. Το αποδίδω στην οικονομική κρίση. Προσφορά κατέθεσε τελικά μόνο η εταιρεία «Φρουζάκη Ε. και ΣΙΑ ΕΕ», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως από την εταιρεία κατατέθηκε φάκελος που περιείχε όλα τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
«Η οικονομική προσφορά ανέρχεται στο ποσό των 8.100 ευρώ που με το ΦΠΑ θα φθάσει στα 9.000. Η εταιρεία έχει την υποχρέωση να ανελκύσει το πλοίο μέσα σε 30 ημέρες. Στην τεχνική έκθεση που κατατέθηκε περιλαμβάνονται τεκμηριωμένα στοιχεία. Την εργασία θα κάνουν εξειδικευμένα συνεργεία», δήλωσε ο κ.Τσαμπίκος Τσακίρης και πρόσθεσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει απομακρυνθεί το «Nour M» από το λιμάνι της Ακαντιάς.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα εγκριθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
«Το πλοίο έχει χαρακτηριστεί ως ναυάγιο. Στην τεχνική έκθεση αναφέρεται πως με τη βοήθεια δυτών θα τεμαχιστεί το πλοίο και θα ακολουθήσει η ανέλκυση από ειδικούς γερανούς. Θα παραχωρήσουμε τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα προκειμένου να εναποτίθενται εκεί τα τμήματα του «Nour M.» που θα ανελκύονται και θα φορτώνονται σε καράβι που θα τα απομακρύνει από τη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως η τεχνική έκθεση που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία ήταν πολύ τεκμηριωμένη.
«Ελήφθη περισσότερο υπόψη η τεχνική έκθεση παρά η οικονομική προσφορά. Πιστεύω να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι το Μάρτιο. Η ανέλκυση του πλοίου θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον προβλήτα. Υπάρχουν υποσκαφές που θα πρέπει να αποκατασταθούν», είπε ο κ. Τσακίρης.

Σε ερώτηση για την κατάληξη του φορτίου του πλοίου «Nour M.» ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως την ευθύνη για το θέμα αυτό έχουν τα αρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Τσακίρης δήλωσε ακόμη πως θα προχωρήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα της Ακαντιάς.
«Διεξάγουμε αγώνα δρόμου για να τελειώσει το έργο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Επιδιώκουμε ακόμη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτηρίου αναμονής επιβατών στην Ακαντιά», τόνισε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης.

Αναφερόμενος στο θαλάσσιο τουρισμό ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως θα είναι λιγότεροι φέτος οι κατάπλοι του πλοίου της Costa που θα χρησιμοποιεί το λιμάνι της Ρόδου ως πύλη εισόδου εξόδου.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ματαιώθηκαν οι κατάπλοι των πλοίων της εταιρείας COSTA όπως περίμεναν κάποιοι. Ζούμε σε ένα περίεργο τόπο. Οι φήμες διαψεύστηκαν. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ο θαλάσσιος τουρισμός», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δήλωσε ακόμα πως ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες ο διαγωνισμός για τη φύλαξη του τουριστικού λιμένα.
«Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος δύο εταιρείες. Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση. Ζητήσαμε συμπληρωματικά στοιχεία και εξετάζουμε με προσοχή του φακέλους που μας κατατέθηκαν», δήλωσε ο κ.Τσακίρης και πρόσθεσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε στο λιμανάκι των Φανών, ο κ. Τσακίρης.

«Είχαμε δεσμευθεί πως θα βρίσκαμε λύση στο πρόβλημα. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται. Δεν θα προχωρήσουμε μόνο σε καθαρισμό αλλά και σε διάνοιξη νέας εισόδου. Θέλουμε η παρέμβαση που θα κάνουμε να είναι οριστική», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και ανακοίνωσε πως το κόστος της μελέτης θα ανέλθει στο ποσό των 450.000 ευρώ.

«Εμείς υπολογίζαμε το κόστος στα 250.000-300.000 ευρώ. Ελπίζουμε να μας γίνει έκπτωση σε ποσοστό 30 με 40%. Η μελέτη με τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού θα κατατεθεί για έγκριση στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Καθυστερήσαμε λίγο. Θεωρούμε όμως πως θα πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα που δημοσίου που διαχειριζόμαστε», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου