Ρεπορτάζ

Βρέθηκε λύση για τα φάρμακα των ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου του προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου κ. Κ. Θανόπουλου, βρέθηκε τελικά λύση στην προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών από το Νοσοκομείο της Ρόδου.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Θανόπουλος, σήμερα Τετάρτη τα φάρμακα θα είναι στο Νοσοκομείο της Ρόδου ώστε να μπορούν απρόσκοπτα οι ασθενείς να συνεχίζουν την θεραπεία τους, χωρίς επιπλέον κόστος και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.
«Οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν 50 ευρώ σε ιδιώτη γιατρό για να τους συνταγογραφεί το φάρμακο, στη συνέχεια πήγαιναν στον ΕΟΠΥΥ απ΄όπου έπαιρναν το φάρμακο και μετά κατέβαλαν 100 ευρώ για να τους χορηγηθεί το φάρμακο σε ιδιωτική κλινική, επειδή δεν είχε ενταχθεί το φάρμακο στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Υπάρχει ασθενής που παίρνει σύνταξη 190 ευρώ και έπρεπε να δίνει τα 150 ευρώ για την θεραπεία της.
Η διαδικασία αυτή έθετε σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών που δεν είχαν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Υπήρχαν άνθρωποι που με έπαιρναν τηλέφωνο και έκλαιγαν επειδή δεν είχαν χρήματα για τα φάρμακα», δήλωσε ο κ. Κ. Θανόπουλος. Όπως είπε, τις τελευταίες 15 ημέρες επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου πραγματοποιώντας επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την χορήγηση των φαρμάκων στη Ρόδο. Επειτα από τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Ολγα Ιορδανίδου, τελικά βρέθηκε λύση. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φορείς και τους ανθρώπους που επιμελήθηκαν και βοήθησαν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια!
Ο Σύλλογος παράλληλα, παρέδωσε επιθέματα στο Νοσοκομείο Ρόδου έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν ασθενείς», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Κώστας Θανόπουλος προς την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Ολγα Ιρδρανίδου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας κάνει γνωστό ότι, από 1-1-2016, τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των κρατικών Νοσοκομείων, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί για τον λόγο αυτό, αυξημένες πιστώσεις.
Για τον λόγο αυτό δεν θα παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών.
Οι κατάλογοι των φαρµακευτικών ιδιοσκευασµάτων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/2010), που περιλαµβάνονται στην υπ’ αριθµ. οικ. 28822 (ΦΕΚ 878/Β/08−04−2014), υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων του Ν. 3816 1α τα οποία προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση. Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στο εν λόγω φάρμακο Tysabri που αφορά τη Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι στο εξής τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Nοσοκομείων, εκτός κάποιων εξαιρετικών και σπάνιων περιπτώσεων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων για την κάλυψη των προϊόντων αυτών που αφορούν τις παραπάνω παθήσεις. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να διαθέσει τα φάρμακα αυτά από το Κεντρικό τους φαρμακείο και παραπέμπουν τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ και σε ιδιωτικούς ιατρούς.
Οι ασθενείς είναι εν αναμονή και αυτό όπως καταλαβαίνετε η όποια καθυστέρηση επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία τους. Δεν μπορεί οι ασθενείς να γίνονται μπαλάκι της γραφειοκρατίας.  Υπάρχει η δυνατότητα να διευθετηθεί το ζήτημα της ομαλής συνέχισης παραγγελίας του φαρμάκου από το φαρμακείο του Νοσοκομείου χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές στη θεραπεία των ασθενών;   Η αδυναμία διάθεσης των φαρμάκων αυτών από τα νοσοκομεία συνδέεται άρρηκτα με τον ελλιπή προϋπολογισμό που διαθέτουν για την αγορά φαρμάκων.  Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο προϋπολογισμός των Νοσοκομείων για τα φάρμακα θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στη θεραπεία τους.
Επιπροσθέτως θα ήθελα να τονίσω ότι τα φάρμακα αυτά είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους όπως αλλοίωση του σκευάσματος λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας και άρα ακατάλληλο για χρήση, έκθεση σε κλοπή ή ατύχημα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για το Νοσοκομείο της Ρόδου που δεν μπορεί να διαθέσει τα νοσοκομειακά φάρμακα και οι ασθενείς να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μεταφορά διακίνηση και φύλαξη των φαρμάκων τους.
Πρώτιστο μέλημα μας ως Σύλλογος είναι η παροχή και διασφάλιση της θεραπείας του ασθενούς καθώς και η σωστή διατήρηση κατευθυντήριων γραμμών, σχετικά με την ορθή πρακτική διανομής, μετακίνησης και φύλαξης φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση.
Δεν μπορεί να μετακυλά το βάρος της ευθύνης στον ασθενή και δεν θα έπρεπε. Αυτό που ζητάμε είναι η σωστή πρόβλεψη και ομαλή συνέχιση παραγγελίας των φαρμάκων  από το φαρμακείο του  Νοσοκομείου και όχι από το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.  Το κόστος της θεραπείας  είναι ήδη προϋπολογισμένο και καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι σημαντικό να δείτε με συμπάθεια και κατανόηση τη πρότασή μας και παρακαλούμε άμεσα την παρέμβαση και ευαισθησία σας προκειμένου το φάρμακο να παραγγέλνεται από το φαρμακείο του Νοσοκομείου και όχι από τον ΕΟΠΥΥ”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου