Ειδήσεις

Στην… Τουρκία η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής

Μετά την ευτυχή και συμφέρουσα για την Τουρκία, κατάληξη των συνομιλιών, για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, μέσα από μία -προσφάτως κατατεθείσα- πρόταση Ψηφίσματος, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Γκερέρο Σαλόμ, αποκαλύπτεται ότι η γειτονική χώρα, στην οποία τόσα καταμαρτυρούν για έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόκειται να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στην αναμόρφωση της πολιτικής για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Βοήθεια.
Έτσι, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας αναλίσκεται σε ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω τουϊτερ, με τον Τούρκο ομόλογο του, έχει ήδη συμφωνηθεί παγκοσμίως και προφανώς με τις ευλογίες του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν, ότι η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής (WHS) θα διεξαχθεί, τον Μάϊο του 2016 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας!
Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόταση ψηφίσματος, η Τουρκία, ως φιλοξενούσα χώρα, θα συμβάλλει στο να καταλήξει η Διεθνής αυτή Διάσκεψη, στην αναμόρφωση και προσαρμογή του ανθρωπιστικού συστήματος βοήθειας, έτσι ώστε, σε σχέση με τα ταχέως μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των έκτακτων καταστάσεων, να καταστεί η ανθρωπιστική δράση αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη και πιο κατάλληλη για το μέλλον.
Παρά τις εύλογες απορίες που προκαλεί η επιλογή, μίας χώρας μη μέλους της ΕΕ, ως διοργανώτριας και φιλοξενούσας την Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, τα υπάρχοντα στοιχεία αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση που βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, που έχουν ανάγκη στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας:
Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2004 υπερβαίνοντας τα 100 εκατομμύρια το 2015, 250 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις ενώ, ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ατόμων έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φθάνοντας σχεδόν τα 60 εκατομμύρια εκ των οποίων περίπου τα 40 έχουν εκτοπισθεί εντός των ίδιων των χωρών τους.
Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού των προσφύγων είναι παιδιά, αναφέρεται στη σχετική πρόταση.
Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν έως το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ άνω του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα καταπόνησης των υδάτων.
Κατά την τελευταία οκταετία, οι αυξανόμενες ανάγκες και προκλήσεις, η έλλειψη σταθερών δεσμεύσεων και το αυξανόμενο κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν συμβάλει στο να αγγίξει τα όριά του το σημερινό ανθρωπιστικό σύστημα, αναγκάζοντας σειρά οργανώσεων να αναστείλουν προσωρινά την επισιτιστική βοήθεια, τη στέγαση και άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα ανθρωπιστικά νοσοκομεία αποτελούν συχνά στόχους επιθέσεων με την χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, οι απειλές και οι επιθέσεις κατά του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνονται, η ασφάλεια τόσο του ανθρωπιστικού προσωπικού όσο και των τραυματιών απειλείται πολύ συχνά, παρόλο που οι επιθέσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, συμβάλλοντας κατά το δοκούν, στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου, αυτού, ανθρωπιστικού προβλήματος, η Τουρκία προσδοκά τόσον στην αναβάθμιση του ρόλου της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι όσο και στην αποκόμιση ενός πολύ σημαντικού οφέλους, ως χώρας που κι’ αυτή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικό πρόβλημα, με τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων που φιλοξενεί.
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου