Τοπικές Ειδήσεις

Πορεία διαμαρτυρίας σήμερα των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς

Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω και να διεκδικήσουν μέχρι τελικής…. πτώσεως, τα δίκαια αιτήματά τους, εμφανίζονται οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς.
Με αφορμή την εκ νέου συζήτηση του θέματος της αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου που θα έρθει προς συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, οι καταστηματάρχες θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από την Νέα Αγορά προς το Δημαρχείο και θα συμμετέχουν (ειρηνικά) στην συνεδρίαση με τα βλέμματα στραμμένα στην «επόμενη μέρα» καθώς, η δημοτική αρχή δεν τους έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, τίποτε, σχετικά με τις προθέσεις της.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρός τους κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, υπογράμμισε τα εξής:
«Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση για εμάς χειροτερεύει. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια, πρωτίστως για το καλό του τόπου και του ιστορικού αυτού μνημείου που είναι η Νέα Αγορά, καθώς και για την εξασφάλιση των καταστηματαρχών. Μέχρι τώρα, τίποτε από τα δύο δεν έχουμε καταφέρει με συνέπεια να έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην σημερινή συνεδρίαση. Εάν περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι παραχωρείται η Νέα Αγορά για 40 χρόνια σε έναν ιδιώτη, με πάρα πολύ χαμηλό ενοίκιο και καμία εξασφάλιση για τους καταστηματάρχες. Γι αυτό έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, οι οποίες όμως έχουν συναντήσει την σθεναρή αντίσταση της δημοτικής αρχής που τηρεί στάση αδιάλλακτη. Εμείς όμως έχουμε δείξει πως δεν είναι μονόδρομος η πρόταση του δήμου Ρόδου αφού υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις και τρόποι για την αξιοποίηση του μνημείου. Από εκεί και πέρα, την ώρα που θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, θα κλείσουμε τα καταστήματά μας και θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας από τη Νέα Αγορά προς το Δημαρχείο και θα συμμετέχουμε στην συνεδρίαση με ειρηνικό τρόπο. Θα παραστούμε σύσσωμοι εκεί, θα θέσουμε ξανά τα αιτήματά μας και θα καλέσουμε τους δημοτικούς συμβούλους να μας ακούσουν. Το θέμα είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικό αφού περίπου 280 οικογένειες (σε 60 καταστήματα) βρίσκονται σε αγωνία γνωρίζοντας πως μέχρι το τέλος του έτους ίσως να βρεθούμε όλοι στον δρόμο. Αυτό πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να το λάβουν υπόψη και από εκεί και πέρα, γυρίζουμε…. σελίδα. Αναλόγως του αποτελέσματος, εμείς θα επανεξετάσουμε την πορεία μας».
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Δημοτικών Καταστημάτων Ρόδου, τα μέλη είναι επιχειρηματίες που εργάζονται και λειτουργούν νομίμως εδώ και χρόνια και είναι οικονομικώς τακτοποιημένοι και αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των επιχειρήσεών τους:
«Δεν σας κρύβω ότι βρισκόμαστε σε μεγάλη αγωνία. Ακούστηκαν προτάσεις ενώ μας έδωσαν μία αντιπρόταση ότι η δημοτική αρχή, θα εξασφάλιζε τα αιτήματά μας. Τίποτε όμως, δεν έχει ακουστεί επισήμως ούτε μας έχουν δώσει καμία δέσμευση. Εμείς, θα περιμένουμε να μας πουν τις θέσεις τους» όπως είπε.
Θυμίζουμε πως οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς είχαν καταθέσει προτάσεις από τις 14 Αυγούστου 2018, ως νέο προεδρείο με την αρωγή του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, στο πλαίσιο του προγράμματος των «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου».
Όπως έγραψε η «δ» μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί από τον Δήμο Ρόδου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η πρόταση για την δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» η οποία εντάσσεται στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες». Για την υλοποίηση της δράσης ο Δήμος Ρόδου θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με 400.000 ευρώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου η δράση αφορά αρχικά τις οδούς Αβέρωφ, Αμερικής, Γρ. Λαμπράκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Ιερού Λόχου, Εθνάρχου Μακαρίου, Νικ, Πλαστήρα, Κυρμιχάλη (πίσω από ΤτΕ) και Γαλλίας, από την οποία εξαιρείται το κτήριο της Νέας Αγοράς.
«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εντάξουμε τη Νέα Αγορά σε αυτό το πρόγραμμα. Η δική μας πρόταση ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και φυσικά να συμπληρωθεί το πρόγραμμα με ένα ποσόν και με την στήριξη των άλλων φορέων. Μπορεί να το χάσαμε, αλλά δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα για τη Νέα Αγορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν προτάσεις για ΣΔΙΤ ή άλλες μορφές αξιοποίησης που είναι εφικτές. Μπορούμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη για όλους. Ας μην χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή το παράδειγμα του ΑΚΤΑΙΟΝ, το ΙΑΛΥΣΙΟΝ και άλλων κτηρίων. Η Νέα Αγορά, δεν είναι η ίδια περίπτωση. Και οι καταστηματάρχες θέλουν να μάθουν αν θα μείνουν στον δρόμο μέχρι το τέλος του χρόνου ή όχι» κατέληξε ο κ. Κατσιδώνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου