Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου διατάσσεται να αποζημιώσει δημοτικό αστυνόμο !

Χρηματική αποζημίωση ύψους 25.855 ευρώ διατάσσεται να καταβάλει σε δημοτικό αστυνόμο, που προσελήφθη στον πρώην Δήμο Ροδίων, μετά από προσφυγή του στη δικαιοσύνη και κατόπιν πολύμηνης ταλαιπωρίας του, ο Δήμος Ρόδου, με την υπ’ αρίθμ. 263/2015 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Με την αγωγή του ο δημοτικός αστυνόμος διεκδικούσε από το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Ρόδου αποζημίωση ύψους 86.088,37 ευρώ για θετική και ηθική βλάβη, που υπέστη διότι είχε παρανόμως παραληφθεί από τους πίνακες διορισμού από την οικεία επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το δικαστήριο απέρριψε το κονδύλι, που διεκδικούσε ως ηθική βλάβη αλλά και την αγωγή του στο μέρος αυτής που στρεφόταν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Με  την  1/2004  προκήρυξη του Γενικού Γραμματέα   της  Περιφέρειας  Νοτίου  Αιγαίου  προκηρύχθηκε  η πλήρωση με αντικειμενικά κριτήρια 41 συνολικά θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ροδίων, μεταξύ των οποίων και 30 θέσεων της   κατηγορίας   ΔΕ23.
Με   την   14420/23-12-2004   απόφαση του   ως άνω Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ορίσθηκε, η  αρμόδια  Επιτροπή για τον  έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων και για την κατάρτιση των πινάκων των καταλλήλων για πρόσληψη.
Ο ενάγων υπέβαλε αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για   να   συμμετάσχει   στην   παραπάνω   διαδικασία  δηλώνοντας κάτοικος Ρόδου, σημείωσε δε με Χ το αντίστοιχο τετράγωνο με την ένδειξη «Εντοπιότητα».
Περαιτέρω ως μόνιμος κάτοικος Ρόδου, προκειμένου να υπολογισθεί στην βαθμολογία του η προσαύξηση των  3 επιπλέον μορίων που   προβλεπόταν προσκόμισε στην Επιτροπή μόνον την οριζόμενη στην προκήρυξη υπεύθυνη δήλωση.
Η δήλωση όμως αυτή δεν λήφθηκε υπόψη από την επιτροπή με την αιτιολογία ότι για την απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου η διάταξη απαιτούσε την προσκόμιση σχετικής βεβαιώσεως του οικείου Δήμου.
Ετσι κατά την βαθμολόγηση του ο αιτών συγκέντρωσε τελικά 2.210 μονάδες με βάση τις οποίες κατατάχθηκε στην 44η θέση  κατά  σειρά   βαθμολογίας   στους   πίνακες  κατατάξεως  υποψηφίων  και τελικά δεν συμπεριελήφθη στον από 25-2-2005 τελικό πίνακα κατατάξεως των επιτυχόντων, με αποτέλεσμα να μην προσληφθεί στη Δημοτική Αστυνομία.
Με  την από 11-3-2005 προσφυγή  που  άσκησε ενώπιον  της  Επιτροπής  του  άρθρου   18 παραπονέθηκε, μεταξύ άλλων, και για τον μη συνυπολογισμό στην βαθμολογία του των τριών επί πλέον ως άνω μορίων και ζήτησε την διόρθωση της βαθμολογίας του σε 2.510 μονάδες, ώστε να καταταγεί ένατος κατά σειρά βαθμολογίας στους οικείους πίνακες  κατατάξεως υποψηφίων.
Η αίτηση απορρίφθηκε και εν συνεχεία άσκησε την από 3-5-2005 αίτηση ακυρώσεως η οποία έγινε δεκτή με την 694/2006 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.
Η υπόθεση ανεπέμφθη η υπόθεση στην Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση και κατάταξη του ενάγοντος    στην    σωστή    κατά    φθίνουσα    σειρά    βαθμολογίας    θέση.
Σε συμμόρφωση προς την απόφαση αυτή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε το από 9-6-2006  έγγραφο απευθυνόμενο  στον  Δήμαρχο Ροδίων και ακολούθως με την απόφαση του Δήμαρχου  Ροδίων,  διορίσθηκε  ο  ενάγων  ως δόκιμος υπάλληλος σε  κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ23 ειδικού ένστολου προσωπικού (δημοτικός αστυνόμος), ορκίσθηκε δε την 1.9.2006.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος δήμος έχει υποχρέωση να του καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 25.855 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές στις οποίες περιλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων   περιοχών,   το   κίνητρο   απόδοσης,   το   επίδομα   ειδικής απασχόλησης και τα έξοδα κίνησης που θα ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα από 9.3.2005 έως 31.8.2006 αν δεν είχε παρανόμως παραλειφθεί από τον πίνακα διορισμών.
Τον δημοτικό αστυνόμο εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου