ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ε.Ε.: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας – Διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
συνοδος
European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun 28, 2018 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωαπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2018.

Προ­βλη­μα­τι­σμό έχει δημιουρ­γή­σει μεταξύ ορι­σμέ­νων κρατών-μελών η απόφαση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής να εμμεί­νει στην αντί­θεσή της στην υιο­θέ­τηση ανω­τά­του ορίου τιμής για το φυσικό αέριο, καθώς με βάση το πιο πρό­σφατο non-paper που κυκλο­φό­ρησε στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, στόχο θα απο­τε­λέ­σουν μόνο το ρωσικό αέριο και το φυσικό αέριο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται στην παρα­γωγή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, νωρί­τερα αυτή την εβδο­μάδα, 15 χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– είχαν υπο­γρά­ψει επι­στολή προς την επί­τροπο για την Ενέρ­γεια, Κάντρι Σίμσον, ζητώ­ντας να συμπε­ρι­λη­φθεί στην επερ­χό­μενη νομο­θε­τική πρόταση της Κομι­σιόν το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανε­ξαρ­τή­τως προ­ε­λεύ­σεως.

Παρά τη στάση της Επι­τρο­πής, διπλω­μα­τι­κές πηγές ανα­φέ­ρουν ότι στη σημε­ρινή συνά­ντηση των Ευρω­παίων υπουρ­γών Ενέρ­γειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνε­χί­σει να είναι το κεντρικό αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης, αφού για αρκετές κυβερ­νή­σεις απο­τε­λεί ανα­γκαιό­τητα για την αντι­με­τώ­πιση της ραγδαίας αύξησης των ενερ­γεια­κών τιμών. Οι ίδιες πηγές προ­σέ­θε­σαν ότι η Επι­τροπή δύσκολα θα μπο­ρέ­σει να αγνο­ή­σει την υπαρκτή πλειο­ψη­φία των 15 κρατών-μελών που υπο­στή­ρι­ξαν το μέτρο με την υπο­γραφή τους, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρχει πιθα­νό­τητα αλλαγών στην τελική πρόταση της Κομι­σιόν.

Σε ενη­μέ­ρωση των Ευρω­παίων διπλω­μα­τών την Τετάρτη, η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σουλα φον ντερ Λάιεν, κοι­νο­ποί­ησε μέσω της γενικής γραμ­μα­τέως της Επι­τρο­πής για την Ενέρ­γεια, Ντίτε Γιουλ-Γιοργκενσεν, την απόφασή της να μην προ­τα­θεί ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισα­γω­γές φυσικού αερίου – γεγονός που δημιούρ­γησε δυσα­ρέ­σκεια μεταξύ των κρατών-μελών. Η Επι­τροπή θα παρου­σί­αζε εναλ­λα­κτικά ένα non-paper με προ­τά­σεις για κοινές αγορές, είπε. Οπως σχο­λί­α­σαν στο Politico διπλω­μά­τες, το Βερο­λίνο έχει προει­δο­ποι­ή­σει ιδιαί­τερα τη Φον ντερ Λάιεν να μην προ­τεί­νει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρ­χουν ανη­συ­χίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολε­μή­σουν» στο Ευρω­παϊκό Συμ­βού­λιο.

Το non-paper της Ε.Ε.

Η Επι­τροπή θα συζη­τή­σει στο συμ­βού­λιο πρόταση για πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο ρωσικής προ­έ­λευ­σης, προ­τεί­νο­ντας παράλ­ληλα δια­πραγ­μά­τευση με τους αξιό­πι­στους εταί­ρους εφο­δια­σμού της Ενωσης για την επί­τευξη χαμη­λό­τε­ρων τιμών στις εισα­γω­γές. Επίσης, προ­τεί­νει τη θέσπιση σε επίπεδο Ε.Ε. ανω­τά­του ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την παρα­γωγή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας.

Το σχέδιο εργα­σίας της Κομι­σιόν περι­λαμ­βά­νει, επίσης, την ιδέα για ένα νέο ορόσημο που θα έχει ως σημείο ανα­φο­ράς το LNG και θα εφαρ­μο­στεί σε εθε­λο­ντική βάση. Ενα συμπλη­ρω­μα­τικό σημείο ανα­φο­ράς θα περιό­ριζε την αστά­θεια και την υπερ­βο­λική αύξηση των τιμών, που οφεί­λε­ται εν μέρει και στη χρήση του TTF ως βασικού δείκτη για τη δια­μόρ­φωσή τους, εξη­γεί­ται στην ανάλυση της Επι­τρο­πής. Η τελική πρόταση βρί­σκε­ται ακόμη υπό προ­ε­τοι­μα­σία.

Σύμφωνα με κοι­νο­τικό αξιω­μα­τούχο, η πρόταση των 15 κρατών-μελών για πλαφόν στην τιμή χον­δρι­κής του φυσικού αερίου πάσης προ­ε­λεύ­σεως ενέχει ρίσκο για την ασφά­λεια του εφο­δια­σμού, ιδιαί­τερα σε περιο­χές που δεν δια­θέ­τουν αρκετές προ­μή­θειες. Για να δια­σφα­λι­στεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα του μέτρου, θα απαι­τού­νταν η δημιουρ­γία ενός φορέα σε ευρω­παϊκό επίπεδο για τη δια­σφά­λιση της απο­στο­λής φυσικού αερίου σε μέρη με περιο­ρι­σμένη προ­σφορά. Ταυ­τό­χρονα, διευ­κρί­νισε, το μέτρο δεν ενθαρ­ρύ­νει τη μείωση της ζήτησης της ενέρ­γειας, αφού δεν στέλνει το κατάλ­ληλο μήνυμα στους κατα­να­λω­τές.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.