Ειδήσεις

Τα διεθνή ΜΜΕ για την τραγωδία στη Μόρια: «Εκκενώστε τον καταυλισμό – κόλαση»

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η είδηση της χθεσινής τραγωδίας στον καταυλισμό της Μόριας, με τις εικόνες από την εξέγερση των προσφύγων και την πυρκαγιά να σοκάρουν.

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι ο προσφυγικός καταυλισμός είναι υπερπλήρης και οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών απαράδεκτες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι τραγικές εξελίξεις ήταν θέμα χρόνου, καθώς η κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί.

Από την πλευρά του, ο γαλλικός Τύπος αναπαράγει την χθεσινή προειδοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων… «Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση».

Guardian

«Επεισόδια σημειώθηκαν στον ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο μετά από φονική πυρκαγιά με τους πρόσφυγες να προκαλούν ταραχές», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Ο καταυλισμός της Μόρια φιλοξενεί περίπου 13.000 άτομα, αλλά διαθέτει εγκαταστάσεις για μόλις 3.000 άτομα. Έχει γίνει σαν μια μικρή πόλη με οργανώσεις προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει το δημοσίευμα. Συνολικά, η Ελλάδα φιλοξενεί 70 χιλιάδες πρόσφυγες (από τη Συρία κυρίως) και μετανάστες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους από το 2015 και πέρασαν από τη γειτονική Τουρκία.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προβλέπει ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της. Όμως, ο αριθμός των αφίξεων άρχισε να ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας επικίνδυνη επιβάρυνση στα στρατόπεδα των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εισροής των μεταναστών», επισημαίνει.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι σχεδίαζε ένα νέο σχέδιο νόμου για το άσυλο για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης των μεταναστών.

Spiegel

«Πυρκαγιά και συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο», είναι ο τίτλος άρθρου του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». «Στο στρατόπεδο της Μόρια και στον παρακείμενο ελαιώνα, χιλιάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές… Η κατάσταση στη Λέσβο επιδεινώνεται καθώς όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Αφγανιστάν κι έχουν περάσει αρκετούς μήνες ή χρόνια στην Τουρκία», όπως προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Bild

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Λέσβο, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» προσθέτοντας ότι η κατάσταση ξέφυγε όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ. «Στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, ξέσπασε χθες πυρκαγιά ωστόσο παραμένουν ασαφή τα αίτια», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο. Αν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορούσε να σβήσει τις φλόγες, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. «Οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες… Ωστόσο, «οι πρόσφυγες έσπευσαν να επισημάνουν ότι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε 20 λεπτά για να φθάσει στον καταυλισμό , όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 15χρονος Φεντούς από το Αφγανιστάν», γράφει η γερμανική εφημερίδα. Ο συγκεκριμένος καταυλισμός έχει χωρητικότητα για τρεις χιλιάδες άτομα και σήμερα φιλοξενεί πάνω από 12.200 ανθρώπους.

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι και στη Σάμο η κατάσταση είναι εξίσου δραματική. «Στη Σάμο, περισσότεροι από 5.200 μετανάστες στοιβάζονται σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει χωρητικότητα 650 ατόμων. Οι δήμαρχοι των νησιών έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Ένα μικρό συμβάν, όπως μια διαμάχη μεταξύ των μεταναστών και του πληθυσμού, θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες», όπως αναφέρει η «Bild».

BBC

Φονικές πυρκαγιές σε προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια οδήγησαν στο θάνατο δύο ατόμων, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BΒC στην ιστοσελίδα του.

«Τo 2018, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ ζήτησε από την Ελλάδα να μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, ύστερα από εκπομπή του BBC που έριχνε φως στις φρικτές συνθήκες στον καταυλισμό», αναφέρει το BBC.

«Η Λέσβος έχει πληγεί από την κρίση των μεταναστών, με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε αδιέξοδο για το τι πρέπει να κάνουν με τις νέες αφίξεις. Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική Τουρκία. «Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολίτες που εγκατέλειψαν τη Συρία, πέρασαν από τη γειτονική Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015», προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Le Monde

«Στην Ελλάδα, η φονική πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια σκοτώνει τουλάχιστον δύο άτομα», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «O καταυλισμός στο νησί της Λέσβου έχει περίπου 13.000 πρόσφυγες, ενώ σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μόνο 3.000… Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πυροσβέστες δυσκολεύονταν να σβήσουν τη φωτιά εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των προσφύγων», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα ενώ υπήρχαν παιδιά. Αντί να ηρεμήσει την κατάσταση, όλοι άρχισαν να τρέχουν φοβισμένοι», υποστηρίζει ο πρόσφυγας Φαρίντ εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό.

«Από την 1η έως την 22η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση «Aegean Boat», 3.472 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στο νησί. Κάθε μέρα, εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονται στον καταυλισμό της Μόρια…

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η σημερινή φωτιά και οι νεκροί είναι ένα ατύχημα! Αυτή η τρομερή τραγωδία είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει στοιβάξει 13.000 ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο που έχει σχεδιαστεί για 3.000 (…) Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων. «Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση», προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα , όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Le Soir

«Ταραχές ξέσπασαν χθες σε καταυλισμό προσφύγων στη Mόρια στο ελληνικό νησί της Λέσβου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς που σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα», όπως γράφει η βελγική εφημερίδα «Le Soir». «Ο καταυλισμός αυτός είναι υπερπλήρης», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου