Ειδήσεις

Τα “ραβασάκια” των υπουργών για τις προγραμματικές δηλώσεις

Την Παρασκευή επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη, οπότε και η αποτίμηση της επίσκεψής του από το κυβερνητικό επιτελείο θα συμπέσει με την τελική ευθεία στο δρόμο προς τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
Στο Μαξίμου ήδη έχει ξεκινήσει πυρετώδεις προετοιμασία καθώς άπαντες οι υπουργοί, έχουν εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να κομίσουν τα “ραβασάκια” με την ατζέντα του κάθε υπουργείου έως στο τέλος της εβδομάδος.
Το σαββατοκύριακο θα γίνει το “κοσκίνισμα” και τη Δευτέρα το πρωί, ενδεχομένως να συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό Συμβούλιο, για την οριστικοποίηση των “στόχων” ανα τομέα που θα αναγνώσει ο Πρωθυπουργός στην Βουλή.
Επιθυμία αλλά και ντιρεκτίβα προς υπουργούς του κ. Τσίπρα είναι να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των πολιτικών που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, σε ευρεία θέματα της πολιτικής και της καθημερινότητας.
Κρίνεται πως ήδη έχει φθείρει εξαιρετικά το εκλογικό Σώμα η μονοθεματική συζήτηση (εδώ και εννέα μήνες) περί τρόικας, προαπαιτουμένων, μέτρων και μνημονιακών εφαρμογών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ προσβλέπει σε διεύρυνση της ατζέντας: Από τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, μέχρι τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Ωσαύτως, κατά μαξιμινές πηγές, θα δοθεί και η εικόνα μιας κυβέρνησης που σκοπεύει να επιστρέψει στην … κανονικότητα της προ μνημονιακής εποχής.
Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο προεκλογικά όσο και κατά τις τοποθετήσεις του σε συναντήσεις στις ΗΠΑ, επιμένει να εστιάζει στις “μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις” που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνησή του, παράλληλα με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 12ης Ιουλίου.
Το περιλάλητο άλλωστε “παράλληλο πρόγραμμα” το οποίο διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και στο οποίο ομνύουν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί, έχει ακριβώς το νόημα τούτο: Να μην αναλωθεί η Κυβέρνηση σε μια ατέρμονη συζήτηση περί των μνημονιακών μέτρων, δίνοντας εικόνα “κυβέρνησης με ειδικό σκοπό την υλοποίηση έξωθεν πολιτικών”.
Ήδη στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε μεν για τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση και πρέπει να “τρέξουν” άμεσα ένεκα του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και της α’ αξιολόγησης, αναφέρθηκε ωστόσο και στην εφαρμογή του “παράλληλου προγράμματος” ως ομοίως σημαντικό στόχο προς επίτευξη.
Με την έλευση της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα και τη δαμόκλειο σπάθη της εφαρμογής του 56% του μνημονίου σε λιγότερες από 90 ημέρες, η “βίαιη” αλλαγή της ατζέντας όπως την οραματίζεται το μαξιμινό επιτελείο, φαίνεται μάλλον δύσκολο στοίχημα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου