Συνεντεύξεις

Kατερίνα Eμμανουήλ: «Ο εμβολιασμός κατά COVID-19 αποτελεί ηθική επιταγή»

«Η μόνη πρόκληση για μένα είναι η ευκαιρία να προσφέρω – Είναι ώρα δουλειάς!». Αυτό δηλώνει στην πρώτη της συνέντευξη η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου κα Κατερίνα Εμμανουήλ, η οποία μόλις πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα σε μια πολύ δύσκολη και ευαίσθητη περιοχή και σε ένα νησί που ταλαιπωρήθηκε από τα πολύμηνα λοκντάουν και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σήμερα, μιλάει για τα σχέδιά της από την νέα θέση της και προτρέπει τους Καλύμνιους «να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».
• Κυρία Εμμανουήλ, αναλάβατε καθήκοντα διοικήτριας στο Νοσοκομείο Καλύμνου. Αποτελεί αυτό μια πρόκληση για εσάς, στην παρούσα στιγμή και ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
Με αίσθημα ευθύνης και απόλυτης συναίσθησης της κατάστασης, την οποία έχω να διαχειριστώ, αποδέχθηκα την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συμβάλω, στην προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία στην Κάλυμνο. Ανέλαβα τη διοίκηση του Νοσοκομείου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, για το νησί και τους κατοίκους της Καλύμνου.
Η μόνη πρόκληση για μένα είναι η ευκαιρία να προσφέρω. Γιατί πιστεύω ότι εκτός από λόγια και προθέσεις, πρέπει όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να επιτελούμε και έργο. Έστω και αν αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι πρέπει να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα.  Είναι ώρα δουλειάς, ώρα σοβαρότητας και συνεργασίας.
Αυτή την ώρα χρειάζεται να είμαστε όλοι ενωμένοι. Όλοι μαζί, θα αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς συνεργασία και ομαδική δουλειά. Θα ήταν πολύ εγωιστικό να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να πετύχει κάτι πολύ μεγάλο, μόνος του.
Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να οχυρώσουμε το Νοσοκομείο και κατ’ επέκταση την κοινωνία, όχι μόνο για την αντιμετώπιση μιας νέας επιδημιολογικής κρίσης, κάτι που αποτελεί έναν άμεσα ορατό και βραχυπρόθεσμο στόχο, αλλά και να προετοιμάσουμε το Νοσοκομείο της Καλύμνου για την μετα-COVID εποχή. Πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, που σκοπεύει στην απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικών υποδομών. Το Νοσοκομείο της Καλύμνου πρέπει να προσαρμοστεί στις τρέχουσες και στις μελλοντικές προκλήσεις.
Από τη μεριά μου δεσμεύομαι ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, προκειμένου αυτή τη μεταβατική περίοδο, να διαχειριστώ, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καλύμνου και να ανταποκριθώ με επιτυχία στη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβα και απέναντι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ, αλλά κυρίως απέναντι στον Καλυμνιακό λαό!
• Η Κάλυμνος παρέμεινε για πολλούς μήνες σε καθεστώς lockdown. Αυτό κούρασε πολύ την τοπική κοινωνία. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι εμβολιασμοί και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
Δυστυχώς η Κάλυμνος βίωσε είναι παρατεταμένο lockdown και μια θλιβερή κατάσταση με μεγάλες απώλειες και κόστος. Κόστος στην τοπική οικονομία, κόστος στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά κυρίως κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι επαγγελματίες του νησιού δοκιμάστηκαν σκληρά. Τα παιδιά στερήθηκαν πολλές ώρες από το σχολείο και από τους φίλους τους. Το Νοσοκομείο και οι υγειονομικοί έφθασαν στα όριά τους. Ο αριθμός των κρουσμάτων κάλπασε. Άνθρωποι χάθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι στερήθηκαν τους αγαπημένους τους. Δε χρειαζόταν να ζει κανείς στην Κάλυμνο για να αναλογιστεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι κάτοικοι τους Καλύμνου. Το τίμημα βαρύ!
Είναι σημαντικό, έστω και τώρα, να καταλάβουν όλοι τι έχει συμβεί για να μπορέσουμε να καταβάλουμε από κοινού, τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για ανάκαμψη κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό απαιτεί περισυλλογή, περίσκεψη και αυτοκριτική. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι μόνο ο COVID-19, αλλά και οι αντιλήψεις για την προστασία, την αντιμετώπιση και την πρόληψη της νόσου.
Ευτυχώς η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος δίνει μεγάλες ελπίδες, προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ σύντομα το νησί θα απαριθμεί περίπου 6.000 πλήρως εμβολιασμένους συμπολίτες μας, γεγονός που γεννάει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Την αισιοδοξία όμως αυτή, για την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά του COVID-19 δυστυχώς έρχεται να επισκιάσει η ανησυχία για την ενίσχυση της μετάλλαξης Δέλτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, που φαίνεται να κυριαρχεί παγκοσμίως, μεταδίδεται επιτυχέστερα από τα υπόλοιπα και μπορεί να αποδειχθεί πιο θανατηφόρο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Το αντίθετο μάλιστα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν στο μέτρο του δυνατού.
Σε ό,τι με αφορά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, προκειμένου να πείσω και τους πιο δύσπιστους ότι πέρα από κάθε εύλογη αντίρρηση και ανησυχία προέχει η ανθρώπινη ζωή! Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Ο εμβολιασμός είναι ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην πανδημία. Θα ήταν τραγικό λάθος να μην το αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας μας.
• Πώς είναι τώρα η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί; Είστε αισιόδοξη; Ανταποκρίνεται ο κόσμος;
Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για τυμπανοκρουσίες και αισιόδοξες ή μη, προβλέψεις. Γιατί πολύ απλά, είναι η στιγμή για σκληρή δουλειά και πράξεις. Η πορεία άλλωστε αυτής της πανδημίας, μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί και συγκρατημένα αισιόδοξοι και επιπλέον να παρακολουθούμε στενά την κλινική εμπειρία και τις ορθές πρακτικές, σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ανάλογα να πορευόμαστε.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιδημιολογική κατάσταση στην Κάλυμνο είναι σαφώς βελτιωμένη. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ χαμηλός με τα θετικά κρούσματα να είναι για πολλές μέρες στο μηδέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων να προσεγγίζει τους 6.000 και με τον αριθμό όσων έχουν νοσήσει να ξεπερνάει κατά πολύ τους 3.000, ο πληθυσμός της Καλύμνου έχει αποκτήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ανοσία. Η ανοσία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς μιας νόσου, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τις μεταδόσεις σε άτομα, που δεν έχουν ανοσία έναντι της νόσου. Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό σε τι βαθμό αναπτύσσεται στον καθένα και πόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του COVID-19. Η προστασία μας έναντι του κορωνοϊού συνεχίζει να είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων, για την αποφυγή μεταδόσεων.
Ο εμβολιασμός αποτελεί κατά μία έννοια, ηθική επιταγή. Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνία, αλλά και την τοπική οικονομία.
Όσοι αγαπάμε την Κάλυμνο, οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία και τη θλίψη μας για ό,τι μέχρι τώρα συνέβη, αλλά και να αναδείξουμε τον κίνδυνο που παραμένει ορατός και να καλέσουμε τους συμπατριώτες μας Καλύμνιους, που ζουν και αγαπούν τον τόπο τους, έστω και τώρα, να φερθούν με σύνεση, να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Πολλές φορές τα μέτρα, που θεσπίζονται μπορεί να φαίνονται αυστηρά και άδικα. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία όμως, οφείλουμε να τα σεβόμαστε και κυρίως να τα τηρούμε.
Είμαι ανοιχτή σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική και κυρίως σε κάθε συνεργασία για την επίτευξη του βέλτιστου αγαθού, που είναι η διαφύλαξη της υγείας στην Κάλυμνο!!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου