Ειδήσεις

ΤτΕ:Έριξε την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 1,6%-Κίνδυνος για 4ο Μνημόνιο

Η ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και πολλά… καμπανάκια. Ρίχνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2,5% στο 1,6% και θέτει ως σοβαρότερη πρόκληση για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, τη σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο πρόγραμμα, αν δεν βρεθεί λύση για το χρέος μέχρι το τέλος του ισχύοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

“Η παράταση της εκκρεμότητας για το χρέος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι” προειδοποιεί χαρακτηριστικά η ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, η ΤτΕ ρίχνει τον πήχη στο 1,6% σημειώνοντας πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έφερε και την υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά την επιδείνωση των προβλέψεων για το 2017, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, εφόσον όμως, όπως σημειώνεται, συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τράπεζες

Η έκθεση με την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα καταγράφει θετικές ενδείξεις για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως “η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης το 2016 συνέβαλε στην καταγραφή εισροών καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ιδίως εκ μέρους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων”.

Συνολικά, την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2017, οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο υπόλοιπο να διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2017 σε 119 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εκροές καταθέσεων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνολικά, πάντως, οι εξελίξεις, όσον αφορά τα αποτελέσματα και την εν γένει ευρωστία των τραπεζών, υπήρξαν ευνοϊκές.

Τα κόκκινα δάνεια

Η έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, που αποτελεί τη βασική πρόκληση τόσο για τις τράπεζες, όσο και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνεται πως συνολικά, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό και εξακολουθεί να δρα, μέσω ποικίλων διαύλων, ανασχετικά για την πιστοδοτική τους δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, ενισχυτικά για τη δυνατότητα των τραπεζών να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία λειτουργεί το γεγονός ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς τους διατηρούνται υψηλοί.

Capital controls

Oι εναπομείναντες περιορισμοί, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, είναι μεν σαφώς χαλαρότεροι, δεν παύουν όμως να δημιουργούν προβλήματα. «Η ύπαρξη και μόνο πολιτικών κατά παράβαση της βασικής ευρωπαϊκής αρχής της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων αποτελεί εστία αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Είναι συνεπώς, απαραίτητο να συνεχιστεί η διαδικασία που θα καταλήξει στην άρση όλων των περιορισμών. «Οι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συντονίζονται με τις βελτιώσεις του κλίματος και τη βαθμιαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα» σχολιάζει.

reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου