Ρεπορτάζ

Αικ. Βελώνη: «Τα ελάφια της Ρόδου πρέπει να προστατευθούν με κάθε τρόπο»

Συνεχίζεται η συζήτηση με αμείωτο ενδιαφέρον σχετικά με τον πληθυσμό των ελαφιών της Ρόδου. Οι ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Απολακκιά, μειώνει ακόμη περισσότερο τον βιότοπο των ελαφιών με συνέπεια να εκδηλώνεται ανησυχία για την συντήρησή τους.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» η κτηνίατρος, ειδική υγειονολόγος και υπεύθυνη για το Ελαφοκομείο του Δήμου Ρόδου κ. Αικατερίνη Βελώνη, το Ελαφάκι της Ρόδου είναι μοναδικό και πρέπει να προστατευτεί από την Πολιτεία με κάθε τρόπο, καθώς αποτελεί κάτι ως ‘κληροδότημα’ του νησιού μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:
«Το σπάνιο αυτό είδος, είναι το Ελαφάκι της Ρόδου ‘Ντάμα – Ντάμα’ – ‘Πλατώνι’ ή Rhodian. Τα ‘Πλατώνια’ υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Γης (Μέση Ανατολή, Νότια Ιταλία, Βόρεια Ευρώπη κ.ά.) αλλά αυτό το είδος είναι μοναδικό. Η μοναδικότητά τους οφείλεται στον αποκλεισμό τους από τα άλλα είδη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το γεγονός ότι αυτό το είδος δεν έχει υποστεί καμία ανάμειξη με άλλα είδη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το DNA είναι ακριβώς το ίδιο εδώ και αιώνες, είναι δηλαδή αμιγές. Τα ‘Πλατώνια’ για παράδειγμα από την Βόρεια Ευρώπη είναι πιο ογκώδη, ενώ από τη Νότια Ιταλία είναι μαύρου χρώματος. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόσμειξη και τα Ελαφάκια της Ρόδου είναι αποδεδειγμένα, απόγονοι των αρχαίων ελαφιών και αποτελούν μέρος του ροδίτικου φυσικού περιβάλλοντος εδώ και 8.000 χρόνια».
Επειδή, ωστόσο είναι ακόμη ενεργή η συζήτηση για το εάν πρέπει να επιτραπεί η ελεγχόμενη θήρα του ελαφιού ή όχι, ακούστηκαν και άλλες προτάσεις, που αφορούν την μεταφορά ελαφιών σε άλλες περιοχές ή σε άλλες χώρες, ως δωρεές.
«Έχει αποδειχθεί ότι το Ελαφάκι της Ρόδου αποτελεί έναν μοναδικό πληθυσμό. Είναι προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού και στην χλωρίδα. Επειδή είναι αποκλεισμένα εδώ, δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους ή εχθρούς. Η μεταφορά τους σε άλλα μέρη, στο παρελθόν απέδειξε ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε άλλο κλίμα, πλήν δύο περιπτώσεων, της Λήμνου και της Κύπρου. Ομιλώντας από την επιστημονική άποψη, δεν είμαστε αντίθετοι σε μετακίνηση αλλά υπό συνθήκες που να τα προστατεύουν και μόνον σε πάρκα» λέει η κ. Βελώνη.
Θυμίζουμε ότι περίπου 100 Ελαφάκια φιλοξενούνται στο Ελαφοκομείο του Δήμου Ρόδου σε μια περιοχή 50 στρεμμάτων στο Ροδίνι, όπου φυλάσσονται, σιτίζονται και έχουν κτηνιατρική παρακολούθηση.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι του ελαφιού στην Ρόδο, η κ. Βελώνη τονίζει ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος:
«Το Ελαφάκι της Ρόδου είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Είναι άγριο, προστατευόμενο ζώο. Παραμένει το Σύμβολο της Ρόδου από την αρχαιότητα. Η Πολιτεία οφείλει να το προστατέψει. Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για να προστατευθούν οι καλλιέργειες των παραγωγών. Μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα ανεπιτήρητα κατσίκια, ο πληθυσμός των οποίων είναι υπερ-πολλαπλάσιος των ελαφιών. Το ελάφι είναι ένα ζώο που τελικώς, δεν προστατεύεται επαρκώς. Είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση και κυρίως τρόποι για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί».
Να σημειωθεί πάντως, ότι σε πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών, ενώ κανείς δεν ομιλεί πλέον για θήρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου