Τοπικές Ειδήσεις

Πήρε σημαντικές αποφάσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου

Γι ακόμη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενώ συμμετείχαν και τρεις δήμαρχοι της Κέας, της Μήλου και της Τήλου. Όπως αναφέρθηκε, είναι η τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιείται με αυτό τον τρόπο καθώς η επόμενη θα γίνει κανονικά.

Η συνεδρίαση (που κινήθηκε σχετικά σε ήπιους και συναινετικούς τόνους) ξεκίνησε με το θέμα για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Τήνο με αφορμή και τα επεισόδια που σημειώθηκαν, όπου η πρόεδρος κα Δεληγιάννη ζήτησε να εγκριθεί ένα ψήφισμα συμπαράστασης. Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε: «Την δική μου υπογραφή, δίπλα σε κινητοποίηση και σε ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν ‘Ναι’ στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο, δεν θα το δεχτώ ποτέ και δεν με ενδιαφέρει όποια είναι η αντίδρασή τους.
Στο ΣτΕ χάθηκε η υπόθεση διότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του τότε Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δικαστές στην έδρα, γελούσαν. Δίπλα σε αυτούς που σήκωσαν τώρα την σημαία, δεν θα συμπαραταχθώ, δεν θα παρελάσω μαζί τους. Θέλω να κάνω έναν αγώνα αξιοπρεπή. Αυτοί να ξεπλύνουν την δική τους ντροπή!», προειδοποιώντας ότι θα βγάλει στην δημοσιότητα τις υπογραφές τους!
Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως (με λευκή ψήφο από το ΚΚΕ).

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Εισηγούμενος το πρώτο θέμα ο περιφερειάρχης, «Οικονοµική ενίσχυση του ΕΚΑΒ για την άµεση κάλυψη επιπλέον θέσεων οδηγών και νοσηλευτών σε δοµές του, στο Νότιο Αιγαίο» (της τάξης του 1εκ. ευρώ) τόνισε τα εξής:
«Έχουμε εδώ και καιρό απόφαση για την οικονομική ενίσχυση του ΕΚΑΒ και σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, όλα τα ασθενοφόρα που αγοράστηκαν είναι από την ΠΝΑι. Εμείς δίνουμε τα χρήματα αυτά.
Να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι προβληματικές περιοχές και να έρθει στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε το ποσόν που απαιτείται. Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό μέσα στο 2020. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στην προσπάθειά μας να πείσουμε την διοίκηση του ΕΚΑΒ να δεχτεί την βοήθειά μας!
Δηλαδή, παρακαλάμε χρόνια τώρα το ΕΚΑΒ να δεχτούν την ενίσχυσή μας. Μιλάμε για τέσσερα σημεία στα νησιά: Ρόδος (Νότια Ρόδος), Καρδάμαινα (Κως), Πάρος και ορεινή Νάξος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις και παρεμβάσεις της ΠΝΑι για ενίσχυση με υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό των δομών υγείας και των νοσοκομείων στα νησιά.
Στην τοποθέτησή της η κα Νατάσα Βενετοκλή (εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Μ. Γλυνού ο οποίος απουσίαζε) τόνισε πως «είναι αναγκαίο να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία για να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα».
Η συζήτηση συνεχίστηκε επί μακρόν με τοποθετήσεις από περιφερειακούς συμβούλους από τα νησιά, που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την θωράκιση των δομών Υγείας.
Το θέμα ψηφίστηκε, τελικώς, ομοφώνως.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ
Στα άλλα θέματα και ειδικά σχετικά με την ίδρυση Ειδικού Περιφερειακού ∆ιαβαθµιδικού ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του τα εξής: «Κάποιοι προσπάθησαν να χτυπήσουν τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου –κι εμένα, αλλά κυρίως εκείνον. Για μία εβδομάδα, γινόταν ένας πόλεμος ανακοινώσεων για το πώς εν κρυπτώ και παραβύστω ήρθε χωρίς ενημέρωση και χωρίς διάλογο, ένα νομοσχέδιο το οποίο ‘επέβαλε’ κάτι αντι-δημοκρατικό κ.λπ. Όλα αυτά είναι αναληθή. Η ΠΝΑι ΔΕΝ είχε ποτέ αρμοδιότητα στα σκουπίδια. Υπάρχει ένα όργανο αν και δεν υπάρχει ο ‘περιφερειακός σχεδιασμός’ (με πρόεδρο τον δήμαρχο Λέρου κ. Μ. Κόλλια) για το θέμα με συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ‘ως καλά κορόιδα’ πληρώσαμε για να σωθεί ο σχεδιασμός» τόνισε, παρουσιάζοντας το σχετικό σχέδιο του ΠΕΔΣΑ εψηφισμένο το 2016 στην Βουλή διά χειρός κ. Σ.Φάμελλου και κ. Π.Σκουρλέτη!
«Έλεγε τότε ότι έπρεπε να είμαστε στον ΠΕΣΔΑ μέσα 50-50 η ΠΝΑι και οι Dήμοι. Ποιος αδικήθηκε από αυτή την υλοποίηση με την έγκριση των τότε δημάρχων; Γιατί οι δήμαρχοι δεν το είδαν το 2016 και το κάνουν τώρα;» εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του αφού ‘όλα τα… στραβά, τα επωμίζεται η Περιφέρεια. Για ποιο λόγο να μαζέψω προβλήματα 30 ετών και να τα λύσουμε;» διερωτήθη σε υψηλούς τόνους.
Η απόφαση πάντως του κ. Χατζημάρκου είναι να οριστούν μέλη του ΦΟΔΣΑ στην ιδρυτική Γ.Σ. οι δύο αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γ.Λεονταρίτης και Χ.Ευστρατίου, ενώ ο ίδιος ο περιφερειάρχης θα εκπροσωπήσει την ΠΝΑι.

Η δήμαρχος Τήλου πάντως, κα Μ.Καμμά δήλωσε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση για το σχέδιο αυτό και δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες», ενώ εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις και αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη.
Το θέμα εγκρίθηκε ενώ η παράταξη Γλυνού και ο κ. Ν. Αττιτής ψήφισαν «παρών» και η κα Χριστιάνα Πάπιτση ψήφισε «υπέρ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου