Συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης διαδικτυακά (για πρώτη φορά) με δημοσιογράφους από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έδωσε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην αρχική τοποθέτησή του, επικεντρώθηκε στην κρίση του κορωνοϊού, στην ‘επόμενη μέρα’ όσον αφορά στην διαχείριση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα, στην θωράκιση της υγείας νησιών και επισκεπτών αλλά και στον τουρισμό, όπου όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι «μπορούμε να διεκδικήσουμε την σεζόν, πρόκειται για μια βαθιά πολιτική απόφαση». Επίσης, αναφέρθηκε στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ‘ως μια ιστορική ευκαιρία’.
Αναλυτικότερα:
«Αυτά ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα, ήταν γεγονότα πρωτόγνωρα, εξελίξεις, αποφάσεις πρωτοφανείς –αφού η ανθρωπότητα είχε έναν αιώνα να ζήσει μια πανδημία. Θα είναι μεγάλο λάθος, βγαίνοντας από το πρώτο στάδιο αυτής της κρίσης –όπου το επίκεντρο ήταν σχεδόν αποκλειστικά η υγειονομική διαχείριση του φαινομένου- να πιστέψουμε ότι τελείωσε η αγωνία. Ως χώρα και φυσικά, ως περιφέρεια βγαίνουμε με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όσο περνάει από το δικό μας χέρι, δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το μήνυμα να αναπτυχθεί μια λογική ότι ‘έχουμε ξεμπερδέψει’ με αυτό το θέμα. Και θα συνεχίσουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και σε συνεννόηση με τους επιστήμονες που χειρίζονται την υπόθεση, καθώς και με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Κι αν υποθέσουμε ότι είμαστε κοντά σε μια νέα ‘κανονικότητα’ είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε κι εμείς το αύριο. Εδώ, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ λίγα για τον ιό. Το αύριο, μας δημιουργεί αγωνία αλλά μπαίνουμε με σθένος και αισιοδοξία δουλεύοντας με σχέδιο».
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στους εξωγενείς παράγοντες που έχουν λόγο στην κρίση όπως η Ε.Ε. η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις γενναίες, ανθρωποκεντρικές. «Μέσα σε μια οικογένεια, δεν φεύγεις αλλά δίνεις την μάχη για να θεραπεύσεις όλα αυτά που σε πληγώνουν –όπως το μεταναστευτικό. Οι πρώτες αποφάσεις της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά, δεν είναι αρνητικές. Στους εσωτερικούς παράγοντες, καλούμεθα να λειτουργήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν –με τηλεδιασκέψεις κ.λπ. Και φυσικά, την ‘επόμενη μέρα’ πρέπει να λειτουργήσουμε με άλλο τρόπο. Η Τ.Α. στραγγαλίστηκε αρκετά, καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον χωρίς αντανακλαστικά», ανέφερε.
Ο κ. Χατζημάρκος έκανε αναφορά στο γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την κρίση του κορωνοϊού ενώ η ΠΝΑι έχει μέχρι σήμερα μόνον 10 κρούσματα και καμία απώλεια ζωής (υπάρχει κι άλλο ένα κρούσμα υπό διερεύνηση). «Το γεγονός αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το χτες αλλά και γι αυτό που έρχεται», όπως τόνισε.
Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους, τα σώματα ασφαλείας κ.λπ. για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της κρίσης: «Η αλήθεια είναι ότι… ξανασυστηθήκαμε ακόμη και αν τηρήσαμε το μέτρο του περιορισμού. Από αυτή την κρίση μάθαμε πάρα πολλά. Εμάς μας ενδιέφερε να μην βγει το Αιγαίο ‘αβάπορο’ από την κρίση ενώ ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε (από τις 14 Μαρτίου 2020) το θέμα της Κρουαζιέρας, των ημεροπλοίων και της ακτοπλοΐας» εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία που υπάρχει με την κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε να στηριχθεί η ακτοπλοΐα διότι τα πράγματα εκεί, είναι πολύ δύσκολα».
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δομές φιλοξενίας που υπάρχουν στα νησιά μας, όπου –όπως υπογράμμισε- οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες δεν είναι φυλακισμένοι: «Ζητήσαμε να κλείσουν οι δομές –οι οποίες δεν είναι φυλακές. Είναι ένα μέτρο απολύτως συμβατό με την Συνθήκη της Γενεύης. Χαίρομαι διότι η αποσυμφόρηση προχώρησε (15% στην Λέρο και 24% στην Κω) ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία».
Υπογράμμισε πάντως, το γεγονός πως η ΠΝΑι έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην δυνατότητα να συνδράμει στους εξοπλισμούς των δομών υγείας με στοχευμένο τρόπο αφού μετά την κρίση, θα παραμείνει –στο πλαίσιο της υγειονομικής θωράκισης των νησιών και νησιωτών. «Αναφέρομαι πρωτίστως στα μηχανήματα των μοριακών εξετάσεων για να βγαίνουν άμεσα οι απαντήσεις για τα κρούσματα ενώ η είδηση που σας δίνω, είναι ότι η ΠΝΑι βάζει από ίδιους πόρους, χρήματα για την υγειονομική θωράκιση –ακόμη κι αν θα χρειαστεί να τους μεταφέρουμε από αλλού (όπως ασφαλτοστρώσεις ή έργα κ.λπ.)
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΕΖΟΝ
Το ζήτημα που απασχολεί όλα τα νησιά και είναι πρώτο στην ατζέντα, παραμένει ο τουρισμός. Μιλώντας ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως επειδή επίκειται μεγάλη ύφεση, η ΠΝΑι βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους δήμους ώστε να αποτυπώσει τις ανάγκες μιας ‘πιθανής έκρηξης’ των αναγκών σε σίτιση των πολιτών: «Υποθέτουμε ότι έρχεται μια πολύ μεγάλη ύφεση. Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις. Δηλαδή, έχουμε τα πρωτόκολλα των αεροπορικών μετακινήσεων, των ξενοδοχείων, της αγοράς και της εστίασης. Αναμένουμε ν’ αρχίσουν να λαμβάνονται αποφάσεις και από τους επιχειρηματίες και από την δημόσια διοίκηση. Μέσα στον Μάιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο…»
Ο περιφερειάρχης, ανέφερε ότι «μπορούμε να διεκδικήσουμε μία σεζόν υπό την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για μια βαθιά πολιτική απόφαση. Δεν θα είναι η σεζόν των… ρεκόρ αλλά θα είναι μια σεζόν μικρή, θα δώσουμε χρήματα στον τουρισμό και πιστεύω πως θα πρωταγωνιστήσουμε και πάλι. Η απόφαση δεν θα είναι μόνον δική μας. Είμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου κανένας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Εμείς λέμε ότι είμαστε πάντα “παρών”, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, να στηριχθεί η ακτοπλοϊα, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Όλα αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις και θα κληθούμε να τις αναλάβουμε όλοι μαζί. Αυτό θα το θέσω σε όλους τους δημάρχους για να αναλάβουν και τις πολιτικές ευθύνες τους ώστε να διεκδικήσουμε μια σεζόν».
ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζημάρκος σχετική με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (και αν αυτό θα είναι σε συνάρτηση με το Μεταφορικό Ισοδύναμο ή όχι) τόνισε:
«Έχουμε ρίξει βάρος στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επειδή είναι ιστορική ευκαιρία να αποκατασταθεί, μια ιστορική αδικία. Η βλάβη δεν είναι μόνον στην οικονομία, αλλά στην κακοποίηση των νησιωτών, διότι χτίστηκε μία εκστρατεία συκοφάντησης των νησιών. Θέλω να πιστεύω ότι θα το πετύχουμε διότι είμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα ενιαίο μέτωπο. Όσον αφορά το ΜΙ θα έλεγα ότι αν θέλει η κυβέρνηση, ας το πάρει πίσω και να μας δώσει τον ΦΠΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μας είχε πει ότι έδωσε 150εκ. ευρώ για το ΜΙ και τελικά, δεν ίσχυσε τίποτε. Ο ΦΠΑ είναι μέτρο ανταγωνιστικότητας ενώ το ΜΙ δεν έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα. Βρισκόμαστε πάντως, σε καλό σημείο…»
ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ
Επιπλέον, διευκρίνισε πως οι μετακινήσεις εντός νομού δεν ισχύουν για την περιοχή μας, επειδή εξ αρχής όλα τα νησιά είχαν ζητήσει να κλείσουν οι μετακινήσεις ολοκληρωτικά. «Προσωπική άποψη είναι ότι πρέπει να ισχύσει η άρση για τις μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά» είπε.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων από τα νησιά, κινήθηκαν γύρω από το ζήτημα της υγειονομικής θωράκισης των δομών στα νησιά (και φυσικά των επισκεπτών μας) όπου ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι η ΠΝΑι είναι αποφασισμένη να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό ενώ σχεδιάζει την ενίσχυση των νησιών: «Αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε σχέδιο για δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας διότι οφείλουμε να θωρακίσουμε και τους ξένους επισκέπτες μας» ανέφερε.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ
Να σημειωθεί πως ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και πάλι στην περίπτωση του δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια, λέγοντας πως ‘το έχει παρακάνει –δεν είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής και καλλιεργεί κλίμα κατά της ΠΝΑι’ ενώ απάντησε και σε επικριτές του, σχετικά με τις φήμες που τον κατηγορούσαν ότι ‘ξοδεύει’ χρήματα στα ΜΜΕ: «Το ξέρουν ότι δεν λένε αλήθεια αφού έχουμε απαντήσει σε όλα. Και όσοι ενδιαφέρονται για το πού πάνε τα λεφτά, μπορούν να απευθυνθούν στις οικονομικές υπηρεσίες στους συναδέλφους τους να πάρουν απαντήσεις. Αυτά που λένε, είναι ψεύδη ενώ κάποιοι, το κάνουν και επαγγελματικά. Σοβαρευτείτε πια και επιτέλους πείτε καμιά αλήθεια…»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ