Τοπικές Ειδήσεις

Τα ξενοδοχεία δεν θα παραμείνουν κλειστά μετά την 1η Ιουλίου, όχι άλλη αδράνεια – Tι λένε στη “δ” τουριστικοί παράγοντες

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Δεν υπάρχει επιχείρηση, ούτε και ξενοδόχος που να θέλει να διατηρήσει τη μονάδα του κλειστή. Ο κορωνοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ολοι εκείνοι που σπεύδουν να μιλήσουν για κλειστά ξενοδοχεία και αγόγγυστα ονοματίζουν μονάδες που θα μείνουν ανενεργές μετά τον Ιούλιο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διευκολύνουν τη συνέχιση της ‘πολιτικής αδράνειας’ που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση έναντι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Είναι πια ξεκάθαρο. Με τη διαχείριση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να γίνει τον Ιούλιο εκκίνηση της σεζόν. Αυτό διότι το βάρος ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης έχει ριχθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του «Covid 19». Δεν υπάρχει ένα κομμάτι του κράτους που να φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής που ήδη λαμβάνει το χαρακτήρα μιας ‘αποδεκτής και εύλογης, παράπλευρης απώλειας’.
Ολόκληρο το Σύστημα επαναπαύεται στις δάφνες της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας περιορισμού των θανάτων, μα αλίμονο αυτό δεν είναι αρκετό.

Μια ανταπόκριση από
την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Nasser Al Faouri είναι διευθυντής Πωλήσεων και Marketing του Grand Millennium Hotel στο Αμμάν της Ιορδανίας. Επίσης, κατά τα τελευταία 18 χρόνια, υπηρέτησε την ίδια θέση σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους στο Ντουμπάι και στο Κατάρ. Ο κ. Al Faouri μίλησε μόλις προχθές στη ”δημοκρατική” και αποκάλυψε κάτι εντελώς αποκαρδιωτικό:
«Οι αναφορές που λαμβάνουμε από τη Ντόχα δείχνουν συνέχιση εξάπλωσης του coronavirus, παρότι εκεί η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας φτάνει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Φαίνεται σε όλους μας ξεκάθαρα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν περιορίζουν την εξάπλωση του ιού».
Μιλώντας για τη ζωή στο Αμμάν και τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού που υιοθετήθηκαν από το βασίλειο της Ιορδανίας, περιέγραψε πως «αυτή την περίοδο όλοι μένουμε στα σπίτια μας. Βγαίνουμε στους δρόμους μόνο για τα απαραίτητα. Ο μισθός μου έχει μειωθεί στο 60%, από το οποίο ένα ποσοστό καλύπτει η επιχείρηση και το υπόλοιπο η Εθνική Κοινωνική Ασφάλιση. Ως μέτρο ενίσχυσης του τουρισμού προωθείται η μεγάλη έκπτωση στα τουριστικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού. Βλέπετε η Ιορδανία ως χώρα έχει πολύ υψηλή εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία. Όταν, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα θα έχει επέλθει η κανονικότητα των 10 ημερών χωρίς κρούσματα, θα υπάρχουν κίνητρα και θα παροτρύνονται οι πολίτες της χώρας μας, αντί να μείνουν στο σπίτι το σαββατοκύριακο, να μεταβούν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών και να απολαύσουν υπηρεσίες σε πολύ χαμηλή τιμή. Για να γίνει αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις της Κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, ώστε όλοι μαζί, Κράτος – Αερομεταφορές – Ξενοδοχεία να συντονιστούν και να βρουν λύση για το πώς θα καλυφθεί το κόστος. Αυτό ήδη υλοποιείται στην Αίγυπτο και το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Βέβαια, γνωρίζω ότι ειδικά στη Ρόδο, που τόσο αγαπώ, οι μεγάλες μονάδες δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο στον εσωτερικό τουρισμό, όμως είναι μια αρχή για να αλλάξει η προοπτική. Να πάψει το ποτήρι να είναι μισοάδειο, αλλά να φαίνεται μισογεμάτο».

Φόβος και τουρισμός
δε μπορεί να συνυπάρχουν
Σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα των τηλεοπτικών σταθμών, υπάρχει διαρκής παραγωγή ειδήσεων που αφορούν στον τουρισμό και εμπεριέχουν έντονα το στοιχείο του εκφοβισμού. ‘Τα ξενοδοχεία πρέπει να καθαρίζονται τρεις φορές τη μέρα’, ‘το πρωινό θα λαμβάνεται room service’, ‘στην πισίνα θα υπάρχει ουρά’, ‘αυτοί οι χώροι είναι υγειονομικές βόμβες’.«Τα μέτρα που ακούγονται σχετικά με τον τουρισμό είναι μη λειτουργικά» εξήγησε χθες στη “δημοκρατική” ο κ. Λευτέρης Τσουκαλάς, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Alila που με τη σειρά του είναι μέλος του ομίλου Mitsis Hotels. Ο ίδιος τονίζει ότι «ο φόβος που εξακολουθεί να καλλιεργείται δεν είναι συνυφασμένος με τον τουρισμό. Είναι καιρός να καλλιεργηθεί και το αίσθημα της ασφάλειας, που θα έλθει ως αποτέλεσμα της υπευθυνότητας που διακρίνει τους επαγγελματίες του τουρισμού. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία θα έπρεπε να είναι πιο ενεργά, ώστε να καταστεί δυνατό από την 1η Ιουλίου να έχουμε πτήσεις αεροσκαφών. Όσο έτοιμοι κι αν θα είμαστε στα ξενοδοχεία, χωρίς πτήσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας».
Στο ίδιο πνεύμα και ο ειδικός στο hospitality marketing και επικεφαλής Marketing & e-Commerce των ξενοδοχείων Elysium & Rodos Palladium κ. Γιάννης Φώτης επισημαίνει: «Πρέπει να γίνει σημαντική επικοινωνιακή δουλειά για να έχουμε προοπτική ανοίγματος την 1η Ιουλίου. Αυτό όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση από τις αρμόδιες ομάδες Υγείας της Πολιτείας όλων εκείνων των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών που αφορούν στην ξενοδοχία και τα ταξίδια. Πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε τα πρωτόκολλα αυτά, ώστε οι αγορές να αρχίσουν να νιώθουν ασφάλεια για ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην Ελλάδα».
Ο φόβος για όλους είναι κοινός και προφανώς δεν υπάρχει προβολή που να μπορεί να στηριχθεί στο ψέμα, διότι πολύ σύντομα θα κληθεί να αναμετρηθεί και να σταθεί υπόλογη ενώπιον της αλήθειας.
«Υπάρχει υγειονομικό επιστημονικό κεφάλαιο στην Ελλάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό; Μήπως τα υγειονομικά επιτελεία είναι τόσο περιορισμένα αριθμητικά, που προς το παρόν είναι αναγκασμένα να ασχολούνται μόνο με την υγειονομική διαχείριση του Σήμερα, και της εσωτερικής κατάστασης, και όταν όλα θα έχουν τακτοποιηθεί, τότε θα ξεκινήσουν να ασχολούνται και με τον τουρισμό;».
Το ερώτημα έχουν θέσει όλοι όσοι, επώνυμα ή ανώνυμα, μίλησαν προς τη “δημοκρατική” για να γίνει το ρεπορτάζ.
Το μεγάλο ζητούμενο του ιδιωτικού τομέα είναι την 1η Ιουλίου ν’ ανοίξει πραγματικά η τουριστική βιομηχανία κι όχι «τύποις».
«Για να γίνει αυτό, θα πρέπει από σήμερα» εξηγεί ο κ. Γιάννης Φώτης, «να ξεκινήσει επικοινωνιακή διαχείριση της όλης κατάστασης και αυτό θα πρέπει να γίνει από τα χείλη της επίσημης πολιτείας ώστε η πληροφορία να έχει διάχυση τόσο προς τα έξω ώστε να κινητοποιηθούν οι δυνητικοί επισκέπτες, όσο και προς τα μέσα για να αρθούν οι αμφιβολίες στις τοπικές κοινωνίες που θα κληθούν να υποδεχθούν τουρίστες πιθανώς από την 1η Ιουλίου».
Ετοιμαζόμαστε,
Ανοίγουμε 1η Ιουλίου
Είναι ευτύχημα πως η Ελλάδα διαθέτει κεφάλαιο στελεχών με τεράστια εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού. Δυστυχώς το κεφάλαιο αυτό, αυτή τη στιγμή, μένει ανεκμετάλλευτο.
«Σίγουρα το πολυτιμότερο αγαθό είναι η υγεία όλων μας, μα δεν πρέπει να παραμένουμε αδρανείς» σημειώνει ο κ. Γιώργος Ματσίγκος σε επιστολή του προς τα μέλη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου. Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και ο σύλλογος ως φορέας είναι από τα ‘χαρτιά’ του κεφαλαίου που διαθέτει η Ελλάδα.
«Όχι, δεν έχουμε κληθεί να βοηθήσουμε σε σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, δεν ξέρω καν αν γίνεται τέτοιου είδους συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο. Πάντως μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενασχόληση» λέει προς τη “δημοκρατική” ο κ. Ματσίγκος, ενώ στην επιστολή του προς τα στελέχη του τουρισμού καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλιών: «Πρέπει να πιέσουμε, να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, με τις Κυβερνήσεις των κρατών για σχεδιασμό και λήψη μέτρων, για ν’ αλλάξει έτσι η ψυχολογία των πελατών μας. Με επιδοτήσεις και οικονομικά μέτρα η σεζόν δε ξεκινά. Το είπε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας…. πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».
Η αλήθεια πρέπει να δοκιμάζεται. Μόνο έτσι έχει την ευκαιρία ν’ αποδείξει την ορθότητά της. Ο Αριστοτελικός αυτός κανόνας δεν ικανοποιείται στην Ελλάδα του Σήμερα. Με εξαίρεση τον κλάδο της υγείας και τα πρόσωπα που αγωνίζονται νυχθημερόν υπέρ της κοινωνίας των ανθρώπων, στα υπόλοιπα επιτελεία το μόνο που επικρατεί είναι ένας άκρατος σχεδιασμός μέτρων κι ένας ακατάσχετος βερμπαλισμός, από εκείνους που είτε δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό, είτε προέρχονται από περιοχές που έχουν ελάχιστη εξάρτηση από τη βιομηχανία της αναψυχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου