Ειδήσεις

Ως επιτυχία της εμφανίζει η κυβέρνηση τα 5,4+3,6 δισ. μέτρα!

Αθήνα, 29

Ως επιτυχία επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τον καθορισμό ημερομηνίας για την συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο αν όλα πάνε καλά θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την λήψη μέτρων 5,4+3,6 δισ. ευρώ.
Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν χθες το βράδυ ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε για την ημερομηνία από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με ορισμένους η δραματοποίηση που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν απαραίτητη για να περάσει στο εσωτερικό η κυβέρνηση των πακέτο των 9 δισ.
Nωρίτερα χθες, το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει την “αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις”. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας μιλώντας με τους συνεργάτες του ανέφερε ότι “η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση”. Συνεχίζοντας δε το κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης, είπε ότι “όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι, τούτες τις μέρες εκτίθενται”.
Σύμφωνα με πληροφορίες  υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, μετά την πρόταση που διατύπωσε η ελληνική πλευρά  τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά να θεσμοθετηθούν ο άξονας ΔΝΤ  και ο Σόιμπλε να ενεργοποιηθούν από τον Μάιο του 2017 με “επόπτη” την Eurostat.
Η απαίτηση για συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων που διατυπώθηκε από την πλευρά του ΔΝΤ, θεωρήθηκε υπερβολικό από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ενώ τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί. “Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο”, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα “δουλειά” που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ωστόσο μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής βρήκε παρασκηνιακή υποστήριξη από την γαλλική κυβέρνηση και  παραμένει στο τραπέζι στην περίπτωση του το Eurogroup στις 9 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.” Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντάισελμπλουμ να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να βρεθεί λύση πριν το Eurogroup.
H ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από την όλη υπόθεση παρότι η καθυστέρηση επιβαρύνει την ελληνική οικονομία.

Επιρρίπτει την
ευθύνη στο ΔΝΤ
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό εξισορρόπησης, αντί προληπτικών μέτρων, είναι αξιόπιστη, αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Αντιθέτως, η άρνηση του ΔΝΤ να την αποδεχθεί παρότι συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά να εφαρμόσουμε άλλο πρόγραμμα από αυτό που συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούλιο, με 2/3 περισσότερα μέτρα».
Παράλληλα ήδη από προχθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιχειρεί να χρεώσει στη ΝΔ “ταύτιση με το ΔΝΤ” και της ζητά να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με την λήψη προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή διαρροή του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός απευθύνεται προς το εσωτερικό του κόμματός του και προς τους βουλευτές του που θα κληθούν να ψηφίσουν το πακέτο των 9 δισ. ευρώ και οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ώρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπου έχουν μεταβεί για το Πάσχα.
Τα όσα άκουσαν από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Μηταφίδης και Κουράκης είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και το εισπράττουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάχη… για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα 9 δις ευρώ, δεν αποτελεί επιχείρημα για τους βουλευτές που θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τις νέες επιβαρύνσεις που θα επιβάλλει η “αριστερή κυβέρνηση”. Μέσα από αυτό το πρίσμα και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Ανασχηματισμός: Φεύγει το μισό υπουργικό συμβούλιο!
Πριν από τον ανασχηματισμό μπαίνει ένα “αν”, η προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κλείσει, ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο των 3,6 δισ. που προληπτικού πακέτου και το eurogroup της 9ης Μαΐου. Αν λοιπόν η συμφωνία κλείσει και δεν υπάρξουν παρενέργειες που θα οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές, τότε ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένος και μάλιστα κάποιοι τον τοποθετούν το πολύ ως τα τέλη του Μαΐου.
Ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύτατος, ήδη ο κατάλογος των ονομάτων είναι μεγάλος και αυτό καθώς πολλοί είναι οι υπουργοί που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, αλλά και πολλοί εκείνοι που με τη συμπεριφορά τους κατατάσσονται πλέον στα… βαρίδια για τον Α. Τσίπρα.
Σε επίπεδο ονομάτων υπουργών προς αντικατάσταση πρώτο έρχεται εκείνο του Γιάνη Μουζάλα ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα φύγει από τη θέση του για να αναλάβει όμως θέση συμβούλου στο πλευρό του πρωθυπουργού.
Πιθανότατα, κατά πολλούς, τη θέση του θα αναλάβει ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Βέβαιη θεωρείται και η αλλαγή στο δίδυμο του υπουργείου Υγείας με τους κυρίους Πολάκη και Ξανθό να απομακρύνονται, ενώ για τη θέση στο υπουργείο ένα από τα ονόματα που “παίζουν” είναι αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Ο Νίκος Φίλης κατά πολλούς θα πρέπει να αλλάξει πόστο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αντιθέτως πρέπει να προστατευτεί καθώς δέχεται πόλεμο για ιδεολογικούς λόγους.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος που επίσης δέχεται “πόλεμο” από αρκετούς και εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά άλλους επιτέλεσε ένα δύσκολο έργο στο ζήτημα του φορολογικού, ενώ έχει προχωρήσει και το θέμα των εργασιακών ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει.
Οι κυρίες Φωτίου και Αντωνοπούλου ωστόσο την ίδια ώρα, δεν έχουν ικανοποιήσει με τις επιδόσεις τους την ηγεσία, και όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, λένε πολλοί.
Δεδομένη θεωρούν πολλοί την αντικατάσταση του Θοδωρή Δρίτσα, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα δίνοντας ως και το όνομα αντικαταστάτη του (μιλούν για τον Νίκο Συρμαλένιο), ενώ δεδομένη θεωρούν κάποιοι και την αντικατάσταση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Οργή ΔΝΤ: Η Αθήνα
δεν κόβει δαπάνες,
θέλει νέους φόρους
Μέσω νέων φόρων και όχι περικοπής δαπανών προτείνει η Αθήνα να καλύψει και τα έξτρα μέτρα των 3,6 δισ. όπως αποκαλύπτει αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Την δική του εκδοχή στην κόντρα του με την Αθήνα για το απo πού θα προκύψει το πακέτο των πιθανών έξτρα 3,6 δισ. δίνει το ΔΝΤ.
Ανώτατος αξιωματούχος που συνομίλησε με τον Θάνο Δημάδη από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι η Αθήνα κατέθεσε πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώστε τα τυχόν έξτρα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι να προέρχονται από δαπάνες που θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών να τις αποφασίσει αλλά κυρίως να προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.
Η πρόταση της Αθήνας να περιληφθεί στο σχέδιο του πακέτου των έξτρα μέτρων και η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι κάτι που εξόργισε σύμφωνα τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου και τον Πολ Τόμσεν.
Πηγή του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων ή εργοδοτικών εισφορών. Εκεί που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο σκέλος των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Νέες αυξήσεις φόρων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σμίκρυνση των δημοσίων εσόδων σε αυτήν την συγκυρία. Είναι κάτι που το Ταμείο δεν μπορεί να συμφωνήσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου