Ειδήσεις

Τσίπρας: Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους η Ελλάδα

Χαρακτήρα άτυπης ενημέρωσης και όχι επίσημης έγκρισης ή απόρριψης του πολυνομοσχεδίου έχει η σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη από τις 5 μ.μ. υπό τον πρωθυπουργό.

Ενώ μέχρι αργά χθες κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι το πολυνομοσχέδιο θα παρουσιαστεί, θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πριν παρουσιαστεί στο Brussels Group, σήμερα η Αθήνα μεταβάλλει τη στάση της και συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι συνολικά η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και οι παράμετροι του νομοσχεδίου θα συζητηθούν, αλλά οι οριστικές αποφάσεις παραπαίμπονται για την Κυριακή, οπότε “και θα έχει ξεκαθαρίσει η θέση των συνομιλητών μας”.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το τι συζητούν στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια και τα ζητήματα που θέτουν στο τραπέζι οι θεσμοί.

Μάλιστα, όπως είπε πλέον οι συζητήσεις παίρνουν μια πιο θετική τροπή και οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια λύση που θα τις καλύπτει αμφότερες, μειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου και η παρουσίαση του στην τελική μορφή αν η πλευρά των δανειστών δεν έχει δείξει διάθεση για χαλάρωση στη χρηματοδότηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει δοθεί στην κυβέρνηση.

Γιατί άλλαξε στάση η Αθήνα

Εκτιμάται ότι η αλλαγή της στάσης στην Αθήνα ήρθε ως αποτέλεσμα πίεσης που ασκείται για περισσότερα μέτρα που θα σημαίνουν και μεγαλύτερες υποχωρήσεις, καθώς και το φόβο να εγκριθεί ένα προσχέδιο που οι εταίροι θα το επιστρέψουν ζητώντας την ενσωμάτωση των επιπλέον μέτρων.

Την ίδια στιγμή εν μέσω αντιδράσεων και σύγχυσης που προκλήθηκε μετά από διαρροές που έγιναν αργά χθες, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συγκεκριμένους συμβιβασμούς, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας παραμένουν.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει», σημείωσε νωρίτερα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Πριν γίνει γνωστή αυτή η εξέλιξη το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για προοπτική επίτευξης της ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαιου αυτή να επικυρωθεί. Απέδιδε, μάλιστα, την πρόοδο που έχει συντελεσθεί τις τελευταίες ημέρες στην προσωπική εμπλοκή του κ. Τσίπρα στη διαδικασία και τη συμβολή του στην άρση των αδιεξόδων.

Τέλος, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της σημερινής Ημερήσιας Διάταξης, εκτός από την ενημέρωση του υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν και τα παρακάτω σχέδια νόμου:

– Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις»

– Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

– Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου