Ειδήσεις

Tσιόδρας: Εξετάζεται θεραπευτικό σχήμα για νοσούντες από τον ιό και στο σπίτι – Τι είπε για χλωροκίνη

Αισθητή μείωση παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως δήλωσε δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατι στο 50% η νόσος μεταδίδεται από ασυμπτωτικούς

Μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στη φαρμακευτική αγωγή είπε πως εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας τόσο για όσους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, όσο και για όσους βρίσκονται στο σπίτι τους

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι έχει λάβει χλωροκίνη η πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο ότι επειδή η χλωροκίνη δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία της αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, “είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι”.

Προσέθεσε, δε, ότι πολύ σύντομα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σχετικής διαδικασίας, θα είναι δυνατή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Οπως έγινε γνωστό για όσους νοσούν στο σπίτι η αγωγή τους θα μπορεί να ληφθεί ύστερα από τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στο ΗΔΙΚΑ που θα είναι διαθέσιμη προσεχώς κάτω από αυστηρή επιτήρηση.

Οσον αφορά τους νοσούντες στο σπίτι είπε ακόμη ότι θα πρέπει να εμπίπτουν σε ειδικά κριτήρια πχ όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πάσχουν από σοβαρό νόσημα

Το σχήμα των φαρμάκων επελέγη από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί “για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό”.

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Οπως είπε “στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή”

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου