Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης Δωδεκανήσου στην Πλατεία Κύπρου διεκδικώντας μόνιμους διορισμούς. Η τοπική κινητοποίηση προηγήθηκε της πανελλήνιας κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ με αιχμή των διεκδικήσεων τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι εντονότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, καθώς το ποσοστό των αναπληρωτών στα σχολεία του νομού ανέρχεται στο 40%.
«Συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησε από τις 2 Μαρτίου πανελλαδικά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης που θα γίνει την Παρασκευή σε κεντρικό επίπεδο για το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.
Στα Δωδεκάνησα, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν το ποσοστό των αναπληρωτών που στελεχώνουν τις σχολικές μονάδες ανέρχεται στο 40%, με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο. Πρώτιστο μέλημά μας είναι οι μαθητές μας και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στελεχώνονται οι σχολικές μονάδες με μόνιμο προσωπικό από το να ανανεώνεται κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία μας.
Η Ομοσπονδία μας έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μας απαντήσει συγκεκριμένα εάν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί και πόσοι συνάδελφοι θα προσληφθούν. Έχουμε ακούσει για προσλήψεις 10.000, 20.000 και 30.000 εκπαιδευτικών και δυστυχώς όλες αυτές οι εξαγγελίες αποδείχθηκαν αερολογίες.
Ζητάμε επίσης την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων με τους μόνιμους. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι απασχολούνται ως αναπληρωτές για πάνω από δέκα χρόνια και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους, ενώ έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο κ. Γκουτζιαμάνης. Εκτός όλων των άλλων, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν από το Δήμο Ρόδου να παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ανδρέας Μαρίνος καλεί το Υπουργείο να απαντήσει υπεύθυνα αν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και πόσες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. Ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ανέρχεται στα 50 έτη. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως μόνιμους διορισμούς και αυτό δεν είναι ένα αίτημα που αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς. Αφορά την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένας εκπαιδευτικός που κάθε χρόνο αλλάζει νησί δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο έργο του. Όταν τα μαθήματα δεν ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Νοέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο, οι μαθητές όπως είναι λογικό, έχουν πολλά κενά. Δημιουργούνται συνεπώς σχολεία και μαθητές δύο ταχυτήτων… Δεν γίνεται να προσπαθούν με λύσεις, όπως είναι η αύξηση του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, να καλύψουν αυτά τα τεράστια κενά. Ζητάμε επιτέλους από τον υπουργό να μας απαντήσει αξιόπιστα εάν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και πόσες προσλήψεις θα γίνουν», είπε ο κ. Μαρίνος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ