Ειδήσεις

Ικανοποίηση εκφράζουν ΕΚΡ και Σωματείο Ξεν/λων για την υπογραφή της ΣΣΕ

Γενικώς ικανοποιημένοι εμφανίσθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης αναφορικά με την υπογραφή της νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –μετά το ‘θρίλερ’ της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, όπως ειπώθηκε, καθώς θα δοθούν αυξήσεις μέσα σε περίοδο κρίσης.
«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη αυτή την περίοδο με το να καταλήξουν οι δίμηνες διαπραγματεύσεις σε υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού. Θέλω ως πρόεδρος του ΕΚΡ να επισημάνω την σημασία αυτής της επιτυχίας του Σωματείου με δεδομένο το κλίμα που κυριαρχεί σε πανελλαδικό επίπεδο ότι δηλαδή δεν υπάρχουν πια εργασιακά δικαιώματα, ότι δεν υπάρχουν πια κλαδικές συμβάσεις και όλα λύνονται είτε σε επίπεδο επιχείρησης είτε σε επίπεδο ατομικής υπογραφής. Με την Σύμβαση αυτή εξασφαλίζεται η δουλειά των ξενοδοχοϋπαλλήλων (καθώς κατοχυρώνεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης) ενώ εξασφαλίζονται και όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους που υπήρχαν εδώ και χρόνια. Είναι μια σύμβαση που δεν κατοχυρώνει απλά τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά δίνει και αυξήσεις σε μια εποχή που έχει περάσει στην κοινωνία η άποψη ότι το μόνο κόστος που πρέπει να μειώνεται συνεχώς είναι το κόστος των εργαζομένων (είτε με μισθούς, είτε με συντάξεις κ.λπ). Ακόμη, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για ένα ακόμη θέμα: ξεκινάμε την φετινή τουριστική σεζόν δίχως προβλήματα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, οι εργοδότες γνωρίζουν ποιο είναι το κόστος τους και πώς θα φέρονται απέναντι στους εργαζόμενους καθώς η Σύμβαση αυτή βοηθά και τις δύο πλευρές. Επιπλέον, τους απαλλάξαμε από ένα μεγάλο…. ‘μπελά’ που θα είχαν όταν θα ήταν υποχρεωμένοι να ‘παζαρεύουν’ κάθε φορά για τις αμοιβές των εργαζομένων ανάλογα με τις διαθέσεις. Και βέβαια, εάν δεν υπογραφόταν η Σύμβαση αυτή, υπήρχε ο κίνδυνος στα μέσα της σεζόν να δημιουργηθούν εντάσεις. Π.χ. στην Κρήτη όπου πέρσι δεν είχε προηγηθεί υπογραφή της Σύμβασης, είχε ως συνέπεια να διαλυθεί η Ενωση Ξενοδόχων στο Ηράκλειο ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ήταν συνεχώς σε κινητοποιήσεις. Θεωρώ ότι η Σύμβαση βοηθάει και τις δύο πλευρές» ανέφερε ο κ. Σ. Χατζησάββας κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ξενοδόχους να την εφαρμόσουν. Προειδοποίησε παράλληλα, ότι δεν θα επιτρέψει το ΕΚΡ καταστρατήγηση ή καταπάτησή της στην πράξη.
«Οφείλω να αναγνωρίσω και το γεγονός πως η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου προσήλθε στον διάλογο με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Μπορεί να προσήλθε αρχικώς με τις δικές της θέσεις, αλλά κατάλαβε και κατανόησε πως έπρεπε να υπογραφεί μία Σύμβαση αξιοπρεπής. Οι ξενοδοχοϋπαλληλοι της Ρόδου θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το Σωματείο τους, το οποίο θα πρέπει να στηρίξουν διότι μόνο με συλλογική δράση θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΡ.
Σε ερώτηση εάν κατά την διάρκεια της σεζόν, θα υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός για να βεβαιώνει όσα υπεγράφησαν, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε: «Σαφώς και θα υπάρχει. Η Επιθεώρηση Εργασίας στην Ρόδο έχει στελεχωθεί με εφτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κοινωνικοί επιθεωρητές. Άρα και οι ίδιοι γνωρίζουν πώς να λειτουργήσουν. Εάν σημειωθεί αδυναμία να λειτουργήσει ο ελεγκτικός αυτός μηχανισμός, θα ζητήσουμε από τον ΣΕΠΕ να στείλει κλιμάκια από την Αθήνα και να διεξάγει συνεχώς ελέγχους στην αγορά εργασίας».

Ο Θανάσης Σταμούλης
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης τόνισε τα εξής: «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, υπογράφτηκε τελικά μία Σύμβαση η οποία –κατά την γνώμη μου- είναι η καλύτερη που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Καταφέραμε να πάρουμε την μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα Σωματεία από την υπόλοιπη χώρα: 1,8% αύξηση του εποχικού επιδόματος στον μισθό για το 2017 και +1% (2,8%) για το 2018. Έγιναν πολλές προσπάθειες από την πλευρά της ΕΞΡ να μας μειώσει τους μισθούς. Εμείς δεν το δεχτήκαμε. Στην διαπραγμάτευση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΕΚΡ αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε την στήριξή του προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Και τις τρεις φορές που βρεθήκαμε δεν βρήκαμε λύση.
Οι υπογραφές έπεσαν στην τρίτη συνάντηση και πολύ αργά το βράδυ. Δεν ήταν κανένας θετικός για να υπογράψει. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί και θεωρούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη Σύμβαση που επιτεύχθηκε».
Η νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο δ.σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ενώ θα υπάρχει συνεχής έλεγχος.
Ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε ακόμη στις επαναπροσλήψεις που οριοθετούνται μέσα από την Σύμβαση, ενώ μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί με την μαθητεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς «το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί κατά πολύ, είναι ελάχιστοι πλέον που απασχολούνται στα ξενοδοχεία στην Ρόδο», όπως είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μη καταβολή δεδουλευμένων από μερίδα ξενοδόχων, ο κ. Σταμούλης είπε πως και αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί: «Μόνον οι… ‘συνήθεις ύποπτοι’ συνεχίζουν το ίδιο σύστημα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει τους εργαζόμενούς τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου