Ειδήσεις

Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Μικρά νησιά – Μεγάλες δυνατότητες»

Τα προβλήματα αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Μικρών Νησιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της αρμόδιας υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την Τρίτη 28/3/17.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα μικρά νησιά και τους απομακρυσμένους ορεινούς δήμους, που θα ενδυναμώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τις τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη σημασία της συνεργασίας φορέων και θεσμών για την ανάπτυξη της μικρονησιακής Ελλάδας. Η συζήτηση στην Επιτροπή, παρουσία των δημάρχων των μικρών νησιών, στέλνει απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα ισχυρό σήμα στήριξης και προοπτικής στις νησιωτικές κοινωνίες. Διασφαλίζει την αξιοπιστία στη λειτουργία και το συντονισμό των εμπλεκόμενων δομών του κράτους στην περιφέρεια, παρακολουθεί και ελέγχει τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας», είπε ο Δημήτρης Γάκης.

Η Επιτροπή, ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό και τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ. Θ. Γκοτσόπουλο για το μηχανισμό τεχνικής στήριξης 35 νησιωτικών Δήμων, στην επιλογή, στην ωρίμανση και στην υλοποίηση έργων αναπτυξιακού περιεχομένου από την ΕΕΤΑΑ, τη ΜΟΔ και τα υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών.

Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκαν και έλαβαν το λόγο, οι Δήμαρχοι Σαμοθράκης, Γαύδου, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Κέας, Κύθνου, Σικίνου, Σερίφου και εκπρόσωπος του Δημάρχου Πάτμου, οι οποίοι έθεσαν τα ειδικά ζητήματα των μικρών νησιών, που προκύπτουν από τις δημογραφικές και γεωμορφολογικές τους ιδιαιτερότητες, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην υλοποίηση έργων από τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσίες.

Η αισιόδοξη προοπτική που δίνει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι μια σημαντική στήριξη της Πολιτείας απέναντι σ’ όλους όσοι με σθένος, περίσσευμα ψυχής και με πολύ κουράγιο κρατάνε ζωντανά τα μικρά νησιά μας. Πρέπει όμως σύντομα να μετουσιωθεί σε ένα πιο διευρυμένο σχέδιο, τόνισε ο Δημήτρης Γάκης. Είναι ευθύνη του Κράτους, να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα «πιλότο» για την ανάπτυξη των λιγότερο ευνοημένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να έχουμε και αποτέλεσμα και ουσία στη δουλειά μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε ως Επιτροπή να συμβάλουμε στον διάλογο Κυβέρνησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μέλλον των μικρών δήμων, με την διατύπωση νέων προτάσεων, για δράσεις κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης, στηρίζοντας πρωτοβουλίες που με σαφήνεια και στόχευση, υποστηρίζουν το εγχείρημα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης στη νησιωτική χώρα αλλά και στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, υπογράμμισε με έμφαση κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου