ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το «αλλά» της νέας τουριστικής περιόδου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

Γρά­φει

ο Νε­κτά­ριος Κα­λο­γή­ρου

«Τα ρέστα τους» έχουν επεν­δύ­σει οι Ρο­δί­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες και έμπο­ροι στην νέα του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο. Οι υπο­χρε­ώ­σεις όλων είναι από με­γά­λες έως τε­ρά­στιες, γι’ αυτό και άπα­ντες ελ­πί­ζουν πως φέτος επι­τέ­λους θα «ρε­φά­ρουν».

Ει­δι­κό­τε­ρα, σε όλη την του­ρι­στι­κή αγορά της Ρόδου επι­κρα­τεί ανα­βρα­σμός ερ­γα­σιών. Ανα­και­νί­σεις, επε­κτά­σεις, αγο­ρές εμπο­ρευ­μά­των, συμ­φω­νί­ες με προ­μη­θευ­τές βρί­σκο­νται σε πρώτη γραμ­μή. Ταυ­τό­χρο­να, με την κάθε συμ­φω­νία που επι­τυγ­χά­νε­ται, ακο­λου­θεί η ευχή «όλα να πάνε καλά». Αν πιά­σει η ευχή, τότε στο τέλος της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου όλοι θα είναι ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι, όλοι θα έχουν δου­λέ­ψει, θα έχουν κα­λύ­ψει μέρος των υπο­χρε­ώ­σε­ών τους και εν­δε­χο­μέ­νως να έχουν κάτι για να πε­ρά­σουν τους μήνες της ανα­δου­λειάς. Σε ό,τι αφορά τις πιο με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις, εκεί το στοί­χη­μα δεν αφορά μόνο να δια­θέ­σουν τις τε­ρά­στιες πο­σό­τη­τες εμπο­ρεύ­μα­τος που προ­μη­θεύ­τη­καν, αλλά επι­πλέ­ον να κερ­δί­σουν τόσα όσα χρειά­ζο­νται ώστε να κα­λυ­φθεί το σύ­νο­λο των ανε­λα­στι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων που θα συ­νε­χι­στούν και στη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο.

Βέ­βαια, με τα δε­δο­μέ­να που ισχύ­ουν σή­με­ρα ως προς τη νέα σεζόν, εύ­λο­γα μπο­ρεί να ει­πω­θεί με βε­βαιό­τη­τα ότι «τε­λι­κά όλα θα πάνε καλά». Τα στοι­χεία δεί­χνουν πως για τους μήνες Ιού­νιο έως και Σε­πτέμ­βριο τα ξε­νο­δο­χεία έχουν γε­μί­σει και πια το εν­δια­φέ­ρον των του­ρι­στι­κών ορ­γα­νι­σμών έχει στρα­φεί στους υπό­λοι­πους μήνες (Απρί­λιος, Μάιος, Οκτώ­βριος, ίσως και Νο­έμ­βριος).

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του πλή­θους του κό­σμου που ανα­μέ­νε­ται στο νησί είναι το γε­γο­νός ότι χθες επι­κρα­τού­σε σο­βα­ρός προ­βλη­μα­τι­σμός με­τα­ξύ το­πι­κών πρα­κτό­ρων ει­σερ­χό­με­νου του­ρι­σμού για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η δια­χεί­ρι­ση του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος των Ιτα­λών για την πε­ρί­ο­δο Ιού­λιο και Αύ­γου­στο. Τα δω­μά­τια στα ξε­νο­δο­χεία είναι ήδη προ­κρα­τη­μέ­να από τους λοι­πούς Ευ­ρω­παί­ους και υπάρ­χει σο­βα­ρό εν­δε­χό­με­νο να προ­κύ­ψει πρό­βλη­μα με τους Ιτα­λούς που συ­νή­θως δεν κά­νουν τόσο νωρίς τις κρα­τή­σεις τους.

Αυτού του εί­δους ο προ­βλη­μα­τι­σμός, για τον εμπο­ρι­κό κόσμο, είναι ένας ευ­χά­ρι­στος προ­βλη­μα­τι­σμός. Μπο­ρεί βέ­βαια κάθε πρό­βλη­μα να έχει επι­πτώ­σεις σε βάθος χρό­νου, όμως φέτος «όλα θα πάνε καλά».

Ωστό­σο, πάντα υπάρ­χει ένα «αλλά». Αυτό το «αλλά» αφορά στο χρόνο που έγι­ναν οι κρα­τή­σεις των δω­μα­τί­ων. Τα ξε­νο­δο­χεία είναι γε­μά­τα από εκεί­νους που προ­γραμ­μα­τί­ζουν τις δια­κο­πές τους από νωρίς και συ­νή­θως οι άν­θρω­ποι αυτοί έχουν εξαι­ρε­τι­κά σφι­χτό οι­κο­νο­μι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Η προ­κρά­τη­ση δω­μα­τί­ου στην πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου – Μαρ­τί­ου κάθε  έτους, ση­μαί­νει ότι η πλη­ρω­θεί­σα τιμή βρί­σκε­ται πολύ χα­μη­λό­τε­ρα από εκεί­νη που κα­νο­νι­κά ισχύ­ει. Αυτού του εί­δους οι κρα­τή­σεις δω­μα­τί­ων θυ­μί­ζουν λίγο τους ηλι­κιω­μέ­νους που σπεύ­δουν από το νωρίς να πιά­σουν θέση σε κά­ποιο θέαμα, με απο­τέ­λε­σμα οι τε­λευ­ταί­οι (συ­νή­θως οι πιο νέοι) να μέ­νουν εκτός «αί­θου­σας». Το πρό­βλη­μα είναι ότι το «κυ­λι­κείο» δεν κι­νεί­ται από τους συ­ντα­ξιού­χους, αλλά από τις νε­α­ρό­τε­ρες ηλι­κί­ες.

Προ­φα­νώς, ου­δείς επι­θυ­μεί να είναι μά­ντης κακών, ούτε και αυτού του εί­δους τα άρθρα είναι αρε­στά από τον πολύ κόσμο. Από την άλλη, είναι τε­λι­κά οφει­λό­με­νο να εκ­φρα­στεί ένας πα­ρα­πά­νω προ­βλη­μα­τι­σμός, μιας και η το­πι­κή αγορά σή­με­ρα βρί­σκε­ται σε εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λη θέση. Βρί­σκε­ται σε αυτή τη θέση, παρά το γε­γο­νός ότι οι προη­γού­με­νες του­ρι­στι­κές σεζόν ήταν καλές, έφε­ραν πολύ κόσμο και υπό τις συν­θή­κες αυτές θα έπρε­πε τα τα­μεία όλων των επι­χει­ρή­σε­ων να σφύ­ζουν από ζωή. Ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός «φτω­χο­του­ρί­στες» που δεν τιμά κα­νέ­ναν, είναι ζη­τού­με­νο να στα­μα­τή­σει να δια­τυ­πώ­νε­ται και να αντι­κα­τα­στα­θεί από μια σο­βα­ρή συ­ζή­τη­ση για το είδος του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος που καλ­λιερ­γεί­ται για τη Ρόδο.

Αν τε­λι­κά το νησί απο­μεί­νει να δέ­χε­ται τους «συ­ντα­ξιού­χους» όλης της Ευ­ρώ­πης, αυτό θα πρέ­πει να γίνει ξε­κά­θα­ρο στην αγορά έτσι ώστε να επα­να­προσ­διο­ρί­σει την πο­ρεία της. Αν, όμως το ζη­τού­με­νο είναι το νησί να απο­κτή­σει ένα πιο φρέ­σκο του­ρι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, τότε τα επι­νί­κια του εί­δους «ξε­που­λή­σα­με» θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν μέ­χρις ότου ο πραγ­μα­τι­κός στό­χος επι­τευ­χθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.