Ειδήσεις

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται για υγειονομική, ενεργειακή κρίση

Η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού όσο συνεχίζονται οι δίδυμες κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή, ξεκαθάρισε για άλλη μια ορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον Real FM, εξήγησε  ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες», είπε μεταξύ άλλων.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω τίποτα γιατί  η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις». Παρόλα αυτά, εξήγησε και πως υπάρχουν πεπερασμένα όρια και λόγω της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον βέλτιστο τρόπο το 2022 με αυτά ή και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται μέχρι το τέλος της χρονιάς ότι θα είναι περίπου στα 31 – 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά επισήμανε πως το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, «θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου