Ρεπορτάζ

Σχηματίστηκαν 139 δικογραφίες εις βάρος αιρετών και δημοσίων υπαλλήλων

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου κατόπιν αναφοράς της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με ελεγχόμενους για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υπόχρεους από τη Ρόδο, την Μεγίστη, την Χάλκη και την Κάρπαθο.
Συνολικά ελέγχονται από τα Δωδεκάνησα 139 άτομα και αρμόδια για τη διενέργεια όμοιων ελέγχων για το βόρειο συγκρότημα του νομού είναι η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω.
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», στη λίστα των ελεγχόμενων συγκαταλέγονται αιρετοί και υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Δήμων Ρόδου, Καρπάθου, Νισύρου, Κω, Μεγίστης, Κάσου, Σύμης, Χάλκης, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, Λέρου, Πάτμου και Τήλου.
Ελέγχονται επιπλέον αιρετοί και υπάλληλοι, υπόχρεοι ως μέλη ή επιτελείς δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΥΑ, Πολιτιστικών κλπ), υπάλληλοι και μέλη διοικήσεων νοσοκομείων και κοινοφελών ιδρυμάτων, δημοσιογράφοι, και μέλη διοικήσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ελεγχόμενοι δήλωσαν ότι δεν εγνώριζαν και ούτε είχαν ενημερωθεί αρμοδίως για την υποχρέωσή τους αυτή και περαιτέρω ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Θυμίζουμε ότι για τους 139 Δωδεκανήσιους διαπιστώθηκε η μη εκπλήρωση, της σχετικής υποχρέωσης υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων, γεγονός που πιθανόν να επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 6 του ν. 3213/2003.
Οι 139 υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει όλες τις προβλεπόμενες δηλώσεις για τα έτη από το 2016 έως το 2020. Ορισμένοι για την 4ετία και ορισμένοι για κάποια από τα 4 έτη.
Η Αρχή επεσήμανε και τα ακόλουθα αναφορικά με την εξασφάλιση ύπαρξης γνώσης κάθε υπόχρεου προσώπου ως προς τις υποχρεώσεις που το βαρύνουν:
– Καταρχάς, ο νόμος 3213/03 στο αρ. 1 παρ. 1 περιέχει ρητή παράθεση των επιμέρους ιδιοτήτων που φέρουν το βάρος υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ και των αντίστοιχων προθεσμιών. Επίσης, προβλέπει διαδικασία άρσης τυχόν αμφισβητήσεων περί των ιδιοτήτων που κατέχονται, σε περιπτώσεις που οι αμφισβητήσεις προκύπτουν δικαιολογημένα.
– Εκ παραλλήλου, με σειρά εγκυκλίων, όλα τα όργανα ελέγχου, συντονισμένα και συστηματικά, καλούν, μεταξύ άλλων, τους φορείς υπόχρεων προσώπων να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται η ενημέρωση όλων όσων θεωρούν και δηλώνουν ως υπόχρεα πρόσωπα υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. (ενδεικτικές εγκύκλιοι: 125/Γ/10.2.2020, 426/Γ/28.2.2019, 1688/Γ/22.11.2018).
– Ως επιπρόσθετο μέτρο, εστάλη το υπ’ αρ. πρωτ. 776/Γ/4.8.2021 έγγραφο στους φορείς που είχαν περιλάβει στις καταστάσεις τους υπόχρεα πρόσωπα χωρίς εκείνα, διαπιστωμένα, να έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή τους. Με το έγγραφο αυτό εκαλούντο οι φορείς, να ενημερώσουν ενυπόγραφα τα υπόχρεα πρόσωπα ως προς την υποχρέωσή τους.
Κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος υποβολής κάθε έτος αποστέλλεται και εστάλη και κατά το 2021, αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλους τους υπόχρεους με υπενθύμιση της υποχρέωσης υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ.
Περαιτέρω, σε όλα τα πρόσωπα που αν και περιλαμβάνονταν σε κατάσταση υπόχρεων προσώπων, ωστόσο δεν είχαν υποβάλει Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., κατά τις τελευταίες ημέρες της σχετικής προθεσμίας, εστάλησαν, όπως συμβαίνει κάθε έτος, ειδικά, προσωποποιημένα μηνύματα στις θυρίδες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που κάθε πρόσωπο είχε καταχωρίσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Τέλος, αναφέρεται επικουρικώς, ότι υπενθύμιση τυχόν εκκρεμότητας υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ (τρέχοντος έτους αλλά και παλαιότερων) εμφανίζεται κάθε φορά που πραγματοποιείται είσοδος στην εφαρμογή www.pothen.gr με τους προσωπικούς κωδικούς κάθε προσώπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου