Ειδήσεις

Διαγράφεται υπό όρους το πρόστιμο ανυπότακτων

Παράθυρο στους ανυπότακτους εσωτερικού και εξωτερικού δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, διαγράφεται το διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ σε όσους καταταγούν εντός του 2016 ή εκπληρώνουν ήδη τη στρατιωτική τους θητεία.

Ειδικότερα, το βασικό ευεργέτημα που παρέχει η επίμαχη διάταξη συνίσταται στη διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ για όσους εμπίπτουν ήδη ή υπαχθούν αργότερα στις προτεινόμενες παραγράφους.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος, είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού, να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του, να εκπληρώσει τη στρατεύσιμη στρατιωτική του υποχρέωση και να διαγραφεί το επιβληθέν πρόστιμο.

Σε εξωτερικό – εσωτερικό

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φαίνεται ότι έλαβε υπόψη τα νέα δεδομένα που θέλουν δραματική αύξηση του αριθμού των ανυπότακτων λόγω οικονομικής κρίσης. Πάρα πολλοί νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, παίρνοντας αναβολή. Συχνά η αναβολή έληγε, αλλά οι ίδιοι επέλεγαν να μην επιστρέψουν, καθώς έστελναν χρήματα στις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα. Στην ίδια μέγγενη είχαν βρεθεί πολλοί και από τους ανυπότακτους εσωτερικού, οι οποίοι απέφευγαν τη στράτευση για να δουλέψουν.

Θυμίζεται ότι μέχρι το 2011 το διοικητικό πρόστιμο διαγραφόταν εάν όσοι διέκοπταν την ανυποταξία τους αθωώνονταν στα στρατοδικεία.

Εκτοτε, ωστόσο, εφαρμόστηκε υπουργική απόφαση η οποία προέβλεπε την αποστολή των προστίμων κατευθείαν στις εφορίες, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ποινικής δίωξης. Το πρόστιμο των 6.000 ευρώ ήταν εξοντωτικό για τις οικογένειες.

Με τον νέο νόμο, το χρέος αυτό διαγράφεται για όσους παρουσιαστούν έως το τέλος του 2016, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί εάν θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους τα έχουν ήδη καταθέσει.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου