Τοπικές Ειδήσεις

Σε αυξημένη κινητικότητα τα πολιτικά κόμματα στα Δωδ/νησα

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει η χώρα, όπως καταδεικνύουν οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η αποστροφή του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καλλιθέα όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο 26/11, ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», άνοιξε νέο κύκλο σεναριολογίας σχετικά με πρόωρες κάλπες.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα και σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησαν να ανεβάζουν ρυθμούς με επαφές, συζητήσεις, περιοδείες σε χωριά και νησιά με προοπτική την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και πριν τις γιορτές. Θα δούμε αναλυτικά τις συμβαίνει στα Δωδεκάνησα –υπό την αίρεση ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να κερδίσει ο νομός μία ακόμη βουλευτική έδρα, οπότε θα χρειαστούν περισσότερα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Αυτό πάντως, θα το καθορίσουν κι άλλες παράμετροι που θα ξεκαθαριστούν μέχρι την λήξη του έτους και εφόσον γίνουν οι εκλογές μέχρι τον επόμενο Μάρτιο για να ισχύσει η νέα απογραφή.
Τα κόμματα προετοιμάζονται με διάφορες εκδηλώσεις, ομιλίες με καλεσμένους από τα κεντρικά γραφεία αλλά και δράσεις που θα έχουν προεκλογικό ‘άρωμα’.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν ήδη τέσσερις εκλεγμένοι εν ενεργεία βουλευτές που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι: οι κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς. Από εκεί και πέρα, τα ονόματα που ακούγονται είναι του κ. Αντώνη Γιαννικουρή και Ηλία Τσέρκη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις γυναίκες με την νυν πρόεδρο της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου κα Έφη Χαραλαμποπούλου και την κα Κατερίνα Εμμανουήλ (Λέρος) να είναι στο προσκήνιο. Άλλες πληροφορίες, περιλαμβάνουν και το όνομα της Περιφερειακής Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Καλύμνου, κας Αναστασίας Γαμπιεράκη (Πάτμος).
Η ΔΕΕΠ ήδη βρίσκεται σε εγρήγορση για να καταρτίσει ένα πρόγραμμα με περιοδείες στα χωριά, συζήτηση και ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο αλλά και καταγραφή των τοπικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις γιορτές θα υπάρχουν δράσεις και ομιλίες με παράλληλα μετάβαση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στην Ρόδο και σε άλλα νησιά.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ήδη με την έλευσή του στην Ρόδο, ο γραμματέας της ΚΠΕ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, πριν από μία εβδομάδα, έθεσε τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα ενόψει των εθνικών εκλογών. Ο ίδιος δήλωσε πως το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο έγκαιρα (πριν τις γιορτές) ενώ τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα είναι τα εξής:
Γιώργος Νικητιάδης, Φώτης Χατζηδιάκος (τέως δήμαρχος Ρόδου), Βάιος Καλοπήτας (μέλος της ΚΠΕ), και Κατερίνα Γαβαλά (Κως). Από εκεί και πέρα, ακούγονται κι άλλα ονόματα όπως του Παν. Κουνάκη.
Όπως έγραψε η «δ», ο μεγάλος γρίφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή των γυναικών. Η αποχώρηση της διεθνολόγου και μέχρι πρότινος γραμματέως του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ελευθερίας Φτακλάκη, ανακάτεψε την τράπουλα σχετικά με την σύνθεση του ψηφοδελτίου αφού λόγω της ποσόστωσης του 40%, θα πρέπει οι τρεις θέσεις να καλυφθούν από γυναίκες.
Ηδη, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, έχουν ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις γυναικών ενδιαφερομένων και μη για να είναι υποψήφιες. Μεταξύ των άλλων υπό συζήτηση είναι:
-Κατερίνα Βολονάκη (δικηγόρος)
-Βίκυ Γέροντα (λογίστρια – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Τσαμπίκα Κιαχαγιά (αντιδήμαρχος Ρόδου)
-Ροδούλα Λουλουδάκη (δημοσιογράφος- μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Σοφία Μαντικού (προϊσταμένη και υπεύθυνη τμήματος ΚΑΠΗ Ρόδου – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Ελευθερία Οίκουτα (εκπαιδευτικός – συντονίστρια ΠΑΣΟΚ Τ.Ο. Αρχαγγέλου)
-Βεατρίκη Σέρβου (προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου)
-Μαίρη Φώτη (δημοσιογράφος)
-Δέσποινα Χατζηδιάκου (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-σύμβουλος δημάρχου Ρόδου για θέματα Αποδήμων).

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφεται κινητικότητα και στις επόμενες ημέρες αναμένονται οδηγίες από τα κεντρικά γραφεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019, το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Δωδεκάνησα ήταν τα εξής:
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
-ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
-ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
-ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
-ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΝΝΑ
-ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Πέραν του εκλεγμένου βουλευτή κ. Νεκτάριου Σαντορινιού που θα μετέχει ex officio, τα νέα ονόματα που φέρονται ότι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι των κ.κ. Γιώργου Κασσάρα, Χρύσας Καραγιάννη και Αντώνη Αποστολίδη, ενώ ‘γρίφος’ παραμένει εάν θα περιληφθεί και αυτό της κας Ελευθερίας Φτακλάκη μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ. (Είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό και δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν).
Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν πως εάν τελικά κερδίσουν τα Δωδεκάνησα την 6η έδρα, θα πρέπει να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο με οκτώ ή εννιά υποψήφιους.
Να σημειωθεί ακόμη, πως στο κόμμα υπάρχει η ποσόστωση των γυναικών 50-50% που σημαίνει πως εάν το ψηφοδέλτιο θα έχει εφτά υποψηφίους θα είναι 4 άνδρες και 3 γυναίκες, εάν θα είναι 8 θα πρέπει να έχει 4 άνδρες και 4 γυναίκες.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟ 2019
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στο Νομό Δωδεκανήσου ήταν τα εξής:

-ΝΔ 41,28% 4 έδρες
-ΣΥΡΙΖΑ 29,73% 1 έδρα
-ΚΙΝ.ΑΛ. 10,37% (καμία έδρα)
-Ελληνική Λύση 3,87%
-Χρυσή Αυγή 3,69%
-ΚΚΕ 3,20%
-ΜέΡΑ25 3,01%
-Πλεύση
Ελευθερίας 1,70%
-Έν. Κεντρώων 1,03%

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου