Αθλητικά

Αθλητισμός: Λάμψη μεταλλίων με φόντο… την κάλπη

Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση ενός ιδιαίτερου στοιχείου, που διαφοροποιεί τις επικείμενες εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες, συγκριτικά με άλλες που προηγήθηκαν, δεν κρύβει πολλές δυσκολίες.
Η λύση… της «εξίσωσης» μάλλον είναι εύκολη. Στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν σε όλες τις Ομοσπονδίες έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου, λοιπόν, συμμετέχουν πολλά λαμπερά πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού. Με άλλα λόγια, υποψήφιοι – μεταξύ άλλων – θα είναι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχουν γράψει το δικό τους κεφάλαιο στους πολυσέλιδους τόμους ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού.
Και στο παρελθόν είχαμε υποψήφιους πρώην πρωταθλητές με σημαντικές διακρίσεις, αλλά ποτέ, τόσους πολλούς. Αυτό το στοιχείο διαφοροποιεί – σε ένα βαθμό – και τις επικείμενες εκλογές των Ομοσπονδιών. Τους δίνει άλλο… αέρα και ενδιαφέρον. Όποιος μπει στον κόπο, μάλιστα, να μετρήσει τα μετάλλια των υποψηφίων στις μεγάλες διοργανώσεις, ενδέχεται να χάσει… το μέτρημα.
Παρουσιάζουμε ορισμένους από τους «λαμπερούς» υποψήφιους και υποψήφιες των αρχαιρεσιών.
Στον ΣΕΓΑΣ, ως γνωστόν, υποψήφιες για την προεδρία είναι δύο μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Από τη μία πλευρά έχουμε την Σοφία Σακοράφα, πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν του ακοντισμού και τρίτη στους Πανευρωπαϊκούς του 1982 και από την άλλη την Αναστασία Κελεσίδου που θέλει ολόκληρο… δωμάτιο για την συλλογή τίτλων και επάθλων. Δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τρία μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και ένα μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκούς κοσμούν την συλλογή της.
Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι πρώην πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, με σημαντικές διακρίσεις που διεκδικούν μία θέση στο Δ.Σ. της αρχαιότερης Ομοσπονδίας. Ο Άγγελος Παυλακάκης, πρωταθλητής Ευρώπης στα 60μ. (κλειστός στίβος) και έως σήμερα κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100μ. (10.11, 1997) είναι ένας από αυτούς.
Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Αλεξόπουλο (είναι πρόεδρος του Πανελληνίου), ο οποίος έχει στην συλλογή του ένα ασημένιο μετάλλιο στα 200μ των Πανευρωπαϊκών κλειστού του 1996. Υποψήφιος για το συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ θα είναι και ο Κώστας Κουκοδήμος, δήμαρχος Κατερίνης στις μέρες μας. Έκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, έχει κατακτήσει μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς κλειστού και ανοικτού στίβου, μεσογειονίκης και επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας στο μήκος.
Γιαννιώτης και Γιαννόπουλος
Στην Κολυμβητική Ομοσπονδία (Κ.Ο.Ε.), δύο μορφές των αθλημάτων που καλλιεργεί, θα διεκδικήσουν την προεδρία με τον Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή στην ανοικτή θάλασσα Σπύρο Γιαννιώτη να τίθεται αντιμέτωπος με τον Κυριάκο Γιαννόπουλο, έναν από τους καλύτερους πολίστες της εποχής του, με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Ομάδα και με πρωταθλήματα στην Ελλάδα.
Οι «λαμπερές» υποψηφιότητες στην Κ.Ο.Ε., ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Υποψήφιος, με τον συνδυασμό του Γιαννόπουλο, θα είναι ο Γιώργος Αφρουδάκης, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό πόλο, καθώς και ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση Νίκος Ξυλούρης, 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ομάδα 4Χ200μ ελεύθερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιες για το συμβούλιο της Κ.Ο.Ε., στο πλευρό του Σπύρου Γιαννιώτη, ενδέχεται να είναι η πρόεδρος της Ε.Σ.Ο.Α. Βούλα Κοζομπόλη, Ολυμπιονίκης το 2004 με την Εθνική Ομάδα πόλο, καθώς και η συμπαίκτριά της στον θρίαμβο των Ολυμπιακών της Αθήνας Εύη Μωραϊτίδου.
Ο Φασούλας
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, ο Παναγιώτης Φασούλας διεκδικεί την προεδρία της Ομοσπονδίας, στην οποία δεσπόζει επί σειρά ετών η μορφή του Γιώργου Βασιλακόπουλου.
Πρωταθλητής Ευρώπης το 1987, δεύτερος το 1989, συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πρωταθλητής Ελλάδας. Στις 27 Αυγούστου 2016 μπήκε στο Hall of Fame της FIBA. Πέρασε από το κοινοβούλιο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ για ένα φεγγάρι ήταν και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς, η υποψηφιότητά του στις εκλογές είναι από τις πιο «λαμπερές».
Στο «κυνήγι» της ψήφου τα μέλη της ελληνικής «ντριμ τιμ»
Η πάλαι ποτέ «ομάδα όνειρο», αυτή της άρσης βαρών, δηλαδή, έχει διασπαστεί από τότε που οι δρόμοι των μελών της χώρισαν. Συστάθηκε η Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Διάσωση της Άρσης Βαρών, στην οποία συμμετέχουν οι Χρήστος Σπύρου, Ιωάννης Γέροντας, Βαλέριος Λεωνίδης, Βίκτωρας Μήτρου, Γιώργος Τζελίλης και Λεωνίδας Σαμπάνης.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Πύρρο Δήμα. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει την ίδια θέση, αλλά μπορεί να είναι υποψήφιος για το συμβούλιο της Ε.Ο.Α.Β. Εδώ πραγματικά χάνεται… το μέτρημα στα μετάλλια
Στην πάλη υπάρχει η υποψηφιότητα του Γιάννη Αρζουμανίδη (2 χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια στα 120κ ελευθέρας το 2009 Χέρνινγκ – Δανία και 2010 Μόσχα). Είναι επικεφαλής της κίνησης «Νέα Πάλη».
Γυμναστική και κωπηλασία
Η Εύα Χριστοδούλου, Ολυμπιονίκης με την ομάδα του ανσάμπλ το 2000 στο Σίδνεϊ θα είναι υποψήφια για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυμναστικής.
Το ίδιο ισχύει για την σύζυγο του Λευτέρη Πετρούνια, την Βασιλική Μιλλούση, η οποία «μετράει» δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012 και το 2016.
Θα πρέπει να σταθούμε και στην υποψηφιότητα του Θανάση Καπνίδη (διεκδικεί μία θέση στο Δ.Σ.), του προπονητή που οδήγησε τον Ιωάννη Μελισσανίδη στο χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.
Στην κωπηλασία, ο Βασίλης Λυκομήτρος, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, και ο Βασίλης Πολύμερος, με δύο μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων στη συλλογή του, πιθανότατα να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου.

Πηγή: sport3

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου