Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Ο κ. Χατζηδάκης είναι Υπουργός Ειδικών Αποστολών: Ξεπούλησε την Ολυμπιακή και τώρα την ΔΕΗ

Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε τις ομολογίες ρουσφετιών που κατέκλησσαν την επικαιρότητακαι επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ΔΕΗ, αλλά και για την τροπολογία- σκάνδαλο που τακτοποιεί ρουσφετολογικά πολεοδομικά θέματα και δίνει παρατάσεις στα αυθαίρετα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Η ΝΔ έχει το «know how» στα ρουσφέτια

«Ο κ. Πατέρας με ειλικρίνεια δήλωσε σήμερα το πρωί «Είχα μία δύναμη, έναν δικό μου στρατό στα Τρίκαλα». Ε, και η ΝΔ του τα αντάλλαξε με μια θέση στο Νοσοκομείο του Νομού. Έτσι απλά έγινε η εξαγορά! Και να ήταν μόνο αυτό; Τι έγινε με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Πρέβεζας και της Άρτας; Τους «έπαιξαν» χιαστί, όπως στο Champions League! Μα καλά δεν τους λυπάστε που κάθε μέρα θα κάνουν έξοδα σε καύσιμα και τηλέφωνα σε ρουσφέτια; Από την άλλη όμως, ο κ. Γκίκας παραπονέθηκε ότι στο νοσοκομείο της Κέρκυρας διορίστηκε ένας από τα Γιάννενα. Ε, βάλτε και εσείς έναν από την Κέρκυρα στα Γιάννενα, μην χαλάτε το σύστημα!»

Η Κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ

«Ο μόνος στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι κερδοφόρος. Το ίδιο δηλαδή που έκανε με την Ολυμπιακή. Υπουργός ειδικών αποστολών για χάρη των ιδιωτικών μονοπωλίων».

«Η ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει την νεοφιλελεύθερη εμμονή της για την πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών και κρίσιμων δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών. Έτσι, την ίδια στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριπτε την πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της πρόσβασης

όλων των πολιτών στα αγαθά της ενέργειας και του νερού, στις Επιτροπές της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου».

«Οι χειρισμοί της ΝΔ στο ζήτημα της ενέργειας θίγουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα στόχο να ασκήσει πολιτική για τη ΔΕΗ. Το μόνο που έχουν καταφέρει με τις αναίτιες και άδικες αυξήσεις είναι να χάσει η ΔΕΗ 4,5% του πελατολογίου της, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, ενώ με το ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία από δω και μπρος θα υπόκειται μόνο στον κανόνα του ιδιωτικού κέρδους, δημιουργώντας άλλο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Παράλληλα, παραχωρούν σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου, τόσο στις υποδομές όσο και στην εμπορία της ενέργειας και το Δημόσιο δεν κρατά ούτε καν τον ρόλο του μετόχου μειοψηφίας».

Η τροπολογία της ΝΔ για τα αυθαίρετα, τακτοποιεί ρουσφετολογικά πολεοδομικά θέματα

«Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση φρόντισε να τορπιλίσει τους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού αφού τελευταία στιγμή έφερε δύο πολυσέλιδες τροπολογίες, εκ των οποίων η μια, δεν έχει και καμία σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Αίσθηση λοιπόν προκαλεί η τροπολογία στην οποία αναδιατυπώνεται η πολιτική του Κράτους στην αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, με αμφιλεγόμενες διατάξεις, που ταυτόχρονα τακτοποιεί ρουσφετολογικά πολεοδομικά ζητήματα».

«Στο πρώτο άρθρο έρχεται να ρυθμίσει θέματα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και μία σειρά παρατάσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα αυθαίρετα. Μιλάμε ουσιαστικά, δηλαδή, για μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αφήνει ανοιχτή την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι το 2025, πράξη που καμία μέχρι σήμερα νομοθετική ρύθμιση- πόσο μάλλον τροπολογία- δεν τόλμησε να κάνει. Η ΝΔ με αυτή τη ρύθμιση κλείνει το μάτι στη συνέχιση της αυθαιρεσίας στην οικοδομή και αφήνει τα αυθαίρετα σε εκκρεμότητα. Και το ερώτημα είναι: Θα γίνονται κατεδαφίσεις; Θα μπαίνουν πρόστιμα στα αυθαίρετα μέχρι το 2025 ή τα αφήνει όλα ανοιχτά: Έξι χρόνια από τώρα τίποτα δεν θα ελέγχεται στα αυθαίρετα. Αυτό κατάφερε η ΝΔ».

«Να θυμίσω, δε, ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έληξε στις αρχές του μήνα και σήμερα βρίσκεται στον αέρα. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί εκ των υστέρων, δημιουργώντας θεσμικά κενά σε κρίσιμα ζητήματα, ενώ δεν δίστασε να μην κάνει δεκτή δική μας τροπολογία σχετικά με την προθεσμία που είχαμε καταθέσει έγκαιρα».

Κάθε νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης είναι ένα δωράκι σε κάποιους λίγους και εκλεκτούς, για να συνεχίσουν να παρανομούν

«Υπάρχουν όμως και άλλες μαύρες τρύπες σε αυτή της τελευταίας στιγμής τροπολογία. Εισάγεται η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου από ιδιώτες και μάλιστα καθιερώνεται και ανταποδοτικό τέλος, επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για ποιον λόγο εισάγετε αυτήν τη δυνατότητα; Έχετε κάποιους ιδιότητες που θέλετε να πάλι να ικανοποιήσετε»;

«Επίσης, στο άρθρο 3 της τροπολογίας επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου παραποίηση των κανόνων δόμησης και αλλοίωση του οικοδομικού κανονισμού, προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, οι οποίοι έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση σε υπόγεια ξενοδοχεία, αξιοποιώντας, στην πλειονότητά τους, τη μορφολογία του εδάφους. Η ρύθμιση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για πολεοδομικές υπερβάσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα φορτισμένο δομημένο περιβάλλον. Η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει μια βιομηχανία υπερβάσεων σε βαριά δομημένες τουριστικές περιοχές,

οδηγώντας στην υποβάθμισή τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και θέματα ασφάλειας, ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, που τα συγκεκριμένα υπόγεια σίγουρα δεν ικανοποιούν».

Για μια ακόμα φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι εσείς κόπτεστε για το συμφέρον ορισμένων οικονομικών ελίτ, ενώ εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε ίδιοι και δεν θα γίνουμε ίδιοι ευτυχώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου