Τοπικές Ειδήσεις

375.840 € για την επιδότηση ενοικίου σε οικογένειες ΡΟΜΑ της Pόδου

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου της εισηγήσεως της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας για την έγκριση υλοποίησης της Πράξης «Βελτίωση συνθηκών στέγασης Ρομά Δήμου Ρόδου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».
Στο Δήμο Ρόδου ο πληθυσμός Ρομά ανέρχεται σε 406 άτομα (85 νοικοκυριά),
σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποιήθηκε από την 21η Ιουλίου έως την 5η Σεπτεμβρίου 2017 από στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στον καταυλισμό της περιοχής Κορακόνερο διαμένουν μόνιμα 58 νοικοκυριά και στο σύνολο 262 άτομα.
Οι συνθήκες που επικρατούν στον οικισμό διακρίνονται από την απουσία υποδομών κοινής ωφέλειας, τη συστέγαση διευρυμένων διαγενεακών νοικοκυριών σε αυτοσχέδιες οικίες-παραπήγματα κατασκευασμένες από ευτελή δομικά υλικά. Δεν υπάρχουν αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης και εκλείπουν οι παράμετροι διασφάλισης της δημόσιας υγείας στους χώρους διαμονής τους.
Ο καταυλισμός έχει υπαχθεί από την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στην κατηγορία Τύπου 1: «’Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές» – Συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές με καλύβια, παραπήγματα και απουσία βασικών υποδομών».
Στο πλαίσιο αυτό με την υπ΄αρθμ. 1563/08.05.2019 πρόσκληση της ΕΥΔ ΕΠ Νοτίου Αιγαίου προς το δικαιούχο Δήμο Ρόδου κρίθηκε αναγκαία η μεταστέγαση του πληθυσμού με επιδότηση ενοικίου, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος της πρόσκλησης που είναι «η εξασφάλιση του κατοικείν στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση – μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις».
Με την υπ’ αριθμ. 3398/30.09.2019 απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «Βελτίωση συνθηκών στέγασης Ρομά Δήμου Ρόδου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014- 2020»
Φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η εξασφάλιση του «κατοικείν» για 36 μήνες στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση – μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις, και παράλληλα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό.
Οι ωφελούμενοι θα προέρχονται από περιθωριοποιημένους πληθυσμούς διαμένοντες στους καταυλισμούς του Δήμου Ρόδου. Μέσω της πράξης αναμένεται να ωφεληθούν 20 οικογένειες (ο αριθμός των οικογενειών είναι ενδεικτικός και καθώς η υλοποίηση της πράξης συνδέεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα κατοικιών, σε πρώτη φάση ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών θα είναι λιγότερος και εκτιμάται να φτάσει τις 17).
Στόχος της δράσης, εκτός από την ανεύρεση οικήματος, αποτελεί και η παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών για την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των ωφελουμένων οικογενειών.

Ο Δήμος Ρόδου θα αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ ενοικιαστή και εκμισθωτή, εντοπίζοντας κατάλληλες κατοικίες για μίσθωση και άτομα-οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια για να μετεγκατασταθούν σε αυτόνομες οικίες ή διαμερίσματα στον αστικό ιστό του δήμου.
Επίσης, θα χορηγεί το μίσθωμα στο ιδιοκτήτη για προσυμφωνημένη περίοδο χρόνου. Οι προτεινόμενες κατοικίες θα καλύπτουν τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα τις ανάγκες των ατόμων – οικογένειας, σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ 59/τΔ/1989).
Τουλάχιστον ένα από τα άνεργα μέλη της ωφελούμενης οικογένειας είναι σκόπιμο να συμμετέχει, κατά προτεραιότητα, σε σχετικές προσκλήσεις για την προώθηση στην απασχόληση με στόχο την ένταξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας και τα παιδιά οφείλουν να συμμετέχουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Τέλος τα μέλη της ωφελούμενης οικογένειας θα υποστηρίζονται από ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών που θα παρέχονται από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 375.840 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George Hatzistavridis    30.11.2019 04:01

    Οι Ελληνες είναι κατωτερας ταξεως που δουλευουν για να κτισουν ένα σπιτακι να μεινουν και πρεπει ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρωσει για να μεινουν αυτοι που δεν εχουν κανενα δεσμο με τον τοπο και ηλθαν απροσκάλεστοι.
    Καυμενε Ελληνα παντα εσυ πληρωνεις.

  • andreas    29.11.2019 09:41

    KAI BILLA NA DOSHS SE GYFTOYS MESA SE MIA EBDOMADA THA THN METATREPSOYN SE AXOYRI, OPOTE EINAI XRHMATA PETAMENA , ENO AN TA EDINAN SE ELLHNES POY EXOYN ANAGKH SIGOYRA TA XRHMATA THA EPIANAN TOPO, EPEITA PROTEREOTHTA EXOYN PANTA OI ELLHNES KAI OXI OI LATROMETANASTES KAI GYFTOI.

Σχολιασμός άρθρου