Ειδήσεις

Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: Eίχαμε το δίλημμα Ρόδος ή τίποτα…

«Δεν υπήρχε Τμήμα στη Χίο να χαθεί. Το Τμήμα Τουρισμού είχε χαθεί για τη Χίο το 2013 με το σχέδιο Αθηνά». Με αυτά τα λόγια ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης υπεραμύνθηκε της επιλογής του Πρυτανικού Συμβουλίου για να πάει στη Ρόδο το Τμήμα Τουρισμού.

Αλλωστε δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος που λίγους μήνες πριν συζήτησε προφορικά με τον Πρύτανη τις προτάσεις- αποφάσεις για το Τμήμα Τουρισμού.

«‘Η Ρόδος ή τίποτα» είπε στην ουσία ο κ. Λοβέρδος που θύμισε έτσι τις παλιές εποχές πολιτικής που όλοι οικτίρουν από τα κόμματα της Κυβέρνησης υπερασπιζόμενοι τα μέτρα λιτότητας.

Και μπορεί στον κ. Πρύτανη να μην είπε ότι η Χίος δεν διαθέτει…. πεντάστερα (όπως μας αποκάλυψε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Σταυρινούδη) αλλά φάνηκε ότι ήταν προσανατολισμένος στη Ρόδο.

Και μάλιστα με Τμήμα υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών εκτός Ε.Ε. και με δίδακτρα.

«Συμφωνούμε στο νέο Τμήμα με 4 όμως προϋποθέσεις», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Δεν είπε η Σύγκλητος ναι εν λευκώ», σημείωσε και ανέλυσε τις προϋποθέσεις:

  • – Να είναι ένα Δίδυμο Τμήμα όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για φοίτηση ελλήνων φοιτητών μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, φοιτητών από την ΕΕ και τέλος εκτός ΕΕ με δίδακτρα.
  • – Να στελεχωθεί το νέο τμήμα με προσωπικό,
  • – να του δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι και να υπάρχουν κτηριακές και όχι μόνο υποδομές.
  • – Να μην πληγωθεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου, αν οι 5 καθηγητές που ασχολούνται κύρια με το Τμήμα Τουρισμού στελεχώσουν αυτό της Ρόδου.

 

Είναι διατεθειμένο το Πανεπιστήμιο να αντιδράσει σε κάτι; Από ότι φαίνεται αν δεν τηρηθεί ο πρώτος όρος για δίδυμο Πανεπιστήμιο θα εξετάσουν την προσφυγή για συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης. Στο θέμα των χρηματοδοτήσεων και του προσωπικού, σημείωσαν ότι μπορούν να υπάρξουν πιέσεις. Μάλιστα ο κοσμήτορας- καθηγητής Γιάννης Καρκαζήες ανέφερε και το θέμα της παραίτησης. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι δεν μπορεί αυτό να είναι το πρώτο βήμα σε ένα αγώνα διεκδίκησης.

Άλλωστε οι προϋποθέσεις μπαίνουν και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου όλο τυχαία το Ρέθυμνο είναι η εκλογική περιφέρεια της υπουργού Τουρισμού η οποία δεν θα ήθελε να ναυαγεί μια εξαγγελία που έκαναν από κοινού με τον υπουργό Παιδείας.

 

 

Ο κ. Πρύτανης, με ήρεμο ύφος και με πολλή σοβαρότητα, προσπαθούσε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις (και ήταν πολλές) και στο θέμα γιατί αυτή τη φορά το Πανεπιστήμιο, η πρυτανεία δεν χτύπησε το καμπανάκι στους Χιώτες.

Σε αυτό το σημείο δεν ήταν πειστικός. Ότι δηλαδή όπως το έμαθε αυτός, ας το μάθαιναν και οι Χιώτες πολιτικοί και μη που ενδιαφέρονταν για το θέμα.

Προφανώς ήταν τόσο κάθετος ο υπουργός ότι το Τμήμα Τουρισμού θα πάει στη Ρόδο (από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά μας) που δεν διακινδύνευσε κανείς να αρχίσουν οι τοπικές αντιπαραθέσεις.

Άλλωστε το είπε ότι το Τμήμα Τουρισμού αποτελεί πρώτιστα εθνική υπόθεση και ότι

το πρώτο μέλημα ήταν να μην έχουν ένα τμήμα σαν της Λήμνου με μόλις 5 καθηγητές. Αυτή τη διαβεβαίωση την έλαβαν. Μένει βέβαια να την τηρήσει ο υπουργός, που στις δηλώσεις του έκανε λόγο για Τμήματα που δεν τους λείπει τίποτα!

http://www.chiosnews.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου