Ειδήσεις

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΤΕΕ-Δωδ/σου

Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διεξήχθη χθες στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου από το Τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ.
Η ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τη διοίκηση του ΤΕΕ για την ενημέρωση των μηχανικών.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η λειτουργία της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Ρόδου.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην ημερίδα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Κακούλης.
Την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσέλευση των μηχανικών εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
«Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχαν στην ημερίδα 140 νέοι μηχανικοί που παρακολούθησαν τις ομιλίες και ενημερώθηκαν για όλες τις νέες εξελίξεις και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Δόμησης», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης και πρόσθεσε πως όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα θα λάβουν και ενημερωτικό υλικό.
Στην ημερίδα τονίστηκε ακόμη πως είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι επισκευές σε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος που στέγαζε το νοσοκομείο.
«Από τη συζήτηση προέκυψε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται στο παλαιό νοσοκομείο. Έτσι θα μεταφερθεί εκεί και η υπηρεσία δόμησης», είπε ο κ. Γρύλλης.
Στο προσεχές χρονικό διάστημα το τμήμα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι μηχανικοί δεν διαθέτουν, λόγω οφειλών, στο ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα.
«Θα προχωρήσουμε σε κινήσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί που έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Με το ισχύον καθεστώς, όσοι οφείλουν, αδυνατούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Δεν μπορούν ουσιαστικά δηλαδή να εργαστούν. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Γρύλλης.
Στις αρμοδιότητες της επιτροπής του αρθ. 12 του Ν. 4178/2013 μίλησε ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Γιώργος Χατζάκης.
Για τις αρμοδιότητες του τμήματος Οικοδομικών Αδειών αλλά και στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κανονισμών δόμησης αναφέρθηκε ο μηχανικός κ. Νίκος Παναγάκης.
«Κάθε οικοδομικός κανονισμός εκφράζει την εποχή του . Οι πρακτικές δόμησης διαμορφώνονται και αντανακλούν τις συνθήκες διαβίωσης σε αστικά σύνολα και τη μετεξέλιξή του. Αν ανατρέξει κανείς στις σχετικές διατάξεις θα διακρίνει την προσπάθεια προσδιορισμού του τρόπου δόμησης στη μικρή ατομική ιδιοκτησία. Υπάρχουν όμως διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών πόλεων. Ο νέος γενικός πολεοδομικός κανονισμός προσπαθεί να φέρει τη λογική του σχεδιασμού με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε κτηρίου και να βάλει τάξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγάκης.
«Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των νέων μηχανικών για τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η υπηρεσία δόμησης και το τμήμα ελέγχου κατασκευών. Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα ζητήθηκε μέσω αιτήσεων και εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες να διεκπεραιωθούν 1900 υποθέσεις. Οι περισσότερες δεν αντιμετωπίζονται με μια απάντηση. Για παράδειγμα με αφορμή μια καταγγελία ανοίγει φάκελος που περιλαμβάνει αυτοψίες στο εκάστοτε ακίνητο τα πρόστιμα και αποστολή χρηματικών καταλόγων στη Εφορία. Η δουλειά είναι μεγάλη. Το τμήμα συχνά γίνεται αποδέκτης εισαγγελικών εντολών. Οι υπάλληλοι καλούνται να παρίστανται ως μάρτυρες σε ποινικές ή αστικές δίκες. Το τμήμα πρέπει να ασχολείται με τον έλεγχο των οικοδομών. Το αντικείμενο όμως εξαιτίας της νομοθεσίας έχει διευρυνθεί», δήλωσε ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Παναγιώτης Μάτσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου