Ειδήσεις

Συνάντηση του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καναδά και έξαρχο πάσης Αρκτικής, κ. Σωτήριο, στην έδρα της ΓΓΑΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, καθώς και τη διαβεβαίωσή του για τη διαρκή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών στο έργο της Αρχιεπισκοπής Καναδά και πάσης Αρκτικής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σωτήριος, ένας προικισμένος και ικανότατος Ιεράρχης, ενημέρωσε τον κ. Χρυσουλάκη για τα θέματα της Αρχιεπισκοπής Καναδά. Η Ιερά Μητρόπολη Τορόντο Καναδά, η οποία πρόσφατα με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετονομάσθηκε σε Αρχιεπισκοπή Καναδά, έχει επιτελέσει και επιτελεί σημαντικό έργο.

Μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι οι Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες στον Καναδά από 22 αυξήθηκαν σε 77. Ιδρύθηκαν κοινωνικές υπηρεσίες, στέγες για τους αστέγους, οίκοι ευγηρίας, οι θερινές κατασκηνώσεις «Μεταμόρφωσις» με συγκρότημα θερινών κατοικιών και κατασκηνώσεις, σχολές βυζαντινής μουσικής σε Toronto, Hamilton, Montreal, Winnipeg, Calgary, Vancouver και Regina, καθώς και Ιερές Μονές σε Τορόντο και Μόντρεαλ, όπου μάλιστα υπάρχουν 40 μοναχές. Επίσης, λειτουργεί ο Οργανισμός Ελληνορθόδοξης Παιδείας με τα Ημερήσια Ελληνορθόδοξα σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, καθώς και η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο. Για την προβολή και επικοινωνία του έργου της Αρχιεπισκοπής κυκλοφορεί η Μηνιαία Ελληνορθόδοξη εφημερίδα «Ορθόδοξη Πορεία», καθώς και το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ορθόδοξη Φωνή» που μεταδίδεται σε όλο τον Καναδά. Παράλληλα, η Αρχιεπισκοπή έχει παρουσία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα θέματα της Αρχιεπισκοπής Καναδά και οι δυνατότητες ενίσχυσης του έργου της, δεδομένης της πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για στενή συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία προς όφελος των ομογενών. Επίσης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κοινούς αγαπητούς φίλους Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αγκύρας Ιερεμία, αμφότερους ένθερμους υποστηρικτές της Ομογένειας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης δήλωσε: «Είναι συγκινητικό για μένα να συναντώ Ποιμένες των ελληνικών παροικιών του κόσμου, με την αξιοσύνη και τη σεμνότητα του Σεβασμιώτατου Σωτήριου, γιατί αισθάνομαι το βαθύ νόημα του έργου τους. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το ότι ο εξαίρετος Ποιμενάρχης Σωτήριος είχε ενθρονίσει τον Σεβασμιώτατο Γεννάδιο Χρυσουλάκη, ως Αρχιεπίσκοπο Αργεντινής, ο οποίος ήταν συγγενής μου και έτσι γνωρίζω τις αγωνίες του Ποιμένα οπότε είναι λογικό να είμαι ξεχωριστά ευαισθητοποιημένος. Ξέρω καλά τι σημαίνει για την

ελληνική οικογένεια η Κυριακή στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία τα παιδιά, στο πνευματικό κέντρο της ενορίας, να παίζουν παρέα με τα υπόλοιπα ελληνόπουλα ή να μαθαίνουν ελληνικούς χορούς και τραγούδια. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, καθώς και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού θα παραμείνουν στο πλευρό της Αρχιεπισκοπής Καναδά και θα στηρίξουν ενεργά την πνευματική, εθνική και κοινωνική προσφορά της. Συζητήσαμε με τον Σεβασμιώτατο τη δυνατότητα για κοινές πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ και της Αρχιεπισκοπής, προς όφελος κυρίως της ομογενειακής νεολαίας του Καναδά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου