Συνεντεύξεις

Eφη Xαραλαμποπούλου: «Αυτή η κυβέρνηση δούλεψε πολύ, κάτω από πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες»

Επιβεβαιώνει σήμερα στη «δημοκρατική» ότι θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο αυτού του έτους για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις ΔΗΜΤΟ, στις ΔΕΕΠ (Νομαρχιακές) καθώς και την εκλογή περίπου 1.000 μελών του 14ου τακτικού Συνεδρίου, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Δωδεκανήσου και Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κα Έφη Χαραλαμποπούλου.
Στη σημερινή συνέντευξή της, μιλάει και για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας πως παρακολουθεί όλους τους κλάδους της οικονομίας κι έχει πράξει τα δέοντα εξ αρχής, τόσο για τους εμβολιασμούς όσο και για τις οικονομικές ενισχύσεις σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
«Αυτή η Κυβέρνηση δούλεψε πολύ, κάτω από πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά και επείγοντα ζητήματα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα και χτίζοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη σε πολλούς τομείς…», υπογραμμίζει η κ. Χαραλαμποπούλου.
• Κυρία Χαραλαμποπούλου, να ξεκινήσουμε από την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την οποία δεν ξέφυγε ούτε η χώρα μας και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εκτιμάτε πως αντιμετώπισε με σωστό τρόπο (προμήθεια εμβολίων, πορεία εμβολιασμών, οικονομικές ενισχύσεις σε επαγγελματίες και εργαζόμενους, κ.λπ.) την πανδημία από την αρχή που εμφανίσθηκε στην Ελλάδα;
Kυρία Ντόκου, πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης μας ήταν η προστασία της υγείας όλων των πολιτών και η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διότι, όταν εμφανίσθηκε η πανδημία, αντιμετώπιζε σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονταν με τις υποδομές του και το ανθρώπινο δυναμικό.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τριπλασιάσθηκαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκε ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, υπήρξε έγκαιρη προμήθεια υλικού, οργανώθηκε και εφαρμόζεται μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού. Λειτούργησε το emvolio.gov.gr, δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, ενώ με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών να εμβολιασθούν. Στη Ρόδο σε χρόνο ρεκόρ λειτούργησε το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπάθησαν γι’αυτό (μας λυπεί όμως βαθύτατα το γεγονός της τόσο χαμηλής προσέλευσης).
Δρομολογήθηκαν σύντομα η διενέργεια δωρεάν rapid test σε πολλά σημεία της χώρας καθημερινά, δωρεάν self test, πλατφόρμες δήλωσης self test και έκδοσης βεβαιώσεων εμβολιασμού.
Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η Κυβέρνηση δούλεψε πολύ, κάτω από πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά και επείγοντα ζητήματα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα και χτίζοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη σε πολλούς τομείς.
Παράλληλα, στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε αποτελεσματικά ένα ευρύ δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας διαθέσει 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, κρατώντας όρθιο τον παραγωγικό ιστό και αποτρέποντας την έξαρση της ανεργίας.
Επιγραμματικά αναφέρω τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, την αναστολή υποχρέωσης καταβολής μισθωμάτων, Προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ, αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή. Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, αλλά και αποζημίωση ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών (συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις), παράταση επιδόματος ανεργίας, επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, και για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, μείωση για το 2021 της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70% και επέκταση της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και για το 2022 και παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τις απολεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις.
Επομένως, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πεποίθηση μου ότι σε μια τόσο αρνητική συγκυρία για ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν τύχη για την Ελλάδα να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ένας άξιος πρωθυπουργός, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια καταφέρνει να αντιμετωπίζει, δεδομένων πάντα των συνθηκών, πλείστες και πολύπλευρες δυσκολίες, και όμως, έχει καταφέρει να κρατήσει τη χώρα όρθια.
• Η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αλλά και των αρμοδίων υπουργών, ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει άλλες πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Πώς το σχολιάζετε;
Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι έχουν ήδη διατεθεί 41 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν η κοινωνία και η πραγματική οικονομία σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, στην οποία αιφνιδίως όλοι βρεθήκαμε. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη, προκειμένου να στηριχθούν η οικονομία και η κοινωνία. Δεν πρέπει να τίθενται επί τάπητος λύσεις τύπου γενικού lockdown, που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Η επιστήμη μας έδωσε το όπλο που χρειαζόμαστε. Όλες οι έρευνες λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
Δεν είναι σωστό να σκέφτεται οποιοσδήποτε με τη λογική ότι θα ξανακλείσει η χώρα για να προστατευθούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Στην προσπάθεια όμως αυτή να πείσουμε τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το κάνουν, είναι εξαιρετικά σημαντική η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας (πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου), των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Ήδη πολλοί από τους ανωτέρω φορείς απέδειξαν ότι είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή,.
Είναι κρίμα όμως, που ορισμένοι, με τη συμπεριφορά τους ρισκάρουν την υγεία τη δική τους, της οικογενείας τους και των συμπολιτών μας.
Με κίνδυνο να προσκρούσω στη σεμνότητα της Διεύθυνσης της Εφημερίδας σας, θα ήθελα να αναφερθώ στην εύστοχη κριτική και τις επισημάνσεις με τα συνεχή καθημερινά σχόλια της για την ανάγκη του εμβολιασμού όλων, ιδιαίτερα δε, στο Νομό μας, που μια νέα έξαρση της πανδημίας, θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα σε όλους και κυρίως στους εργαζόμενους.

• Στα κομματικά, φημολογείται πως θα προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων στους επόμενους μήνες με κορύφωση την διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. τον προσεχή Δεκέμβριο. Θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες.
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός μας, πρόθεσή του είναι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο αυτού του έτους.
Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις ΔΗΜΤΟ, τις ΔΕΕΠ (Νομαρχιακές) καθώς και περίπου 1.000 μελών του 14ου τακτικού Συνεδρίου.
Χωρίς ακόμα να έχουν προκηρυχθεί επίσημα, διότι μόνο τότε θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις επι μέρους λεπτομέρειες , δυνάμει της σχετικής Εγκυκλίου που θα εκδοθεί, μάλλον οι εσωκομματικές αυτές θα έχουν έναν υβριδικό χαρακτήρα, θα μπορούν δηλαδή τα στελέχη μας να ψηφίσουν και διά ζώσης, σε κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αλλά και εξ αποστάσεως, ψηφιακά.
Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας το προσεχές χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά το 14ο Συνέδριο του Κόμματος, πρόθεση της Κεντρικής Διοίκησης είναι να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και θα είναι εκλογικό Συνέδριο, δηλαδή από αυτό θα αναδειχθούν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, η οποία είναι το ανώτατο Όργανο μεταξύ δύο Συνεδρίων του Κόμματος.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω τη μεγάλη τιμή που αισθάνθηκα, όταν έθεσα υποψηφιότητα και εξελέγην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής στο τελευταίο Συνέδριο του Κόμματος.
• Αν και η χώρα μας βρισκόταν σε συνεχείς περιορισμούς, με lockdowns κ.λπ. ο κομματικός μηχανισμός δεν αδράνησε. Γνωρίζουμε ότι γίνονταν συνεδριάσεις, επαφές και συναντήσεις. Δώστε μας μια εικόνα για την δική μας περιοχή, τα Δωδεκάνησα.
Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένη από την άριστη συνεργασία που έχω με όλα τα στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης του Κόμματος, ιδιαίτερα δε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γραμματέα Οργανωτικού κ. Στέλιο Κονταδάκη, ο οποίος προΐσταται όλων των κομματικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα και στέκεται αρωγός σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, είτε οργανωτικής φύσεως είτε προώθησης προτάσεων της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου ΝΔ στα αρμόδια Υπουργεία.
Εν καιρώ πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν πολλές τηλεδιασκέψεις στο πλαίσιο της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ, σημαντικής πρωτοβουλίας του γραμματέα Οργανωτικού, οι οποίες, άλλοτε αφορούσαν οργανωτικά ζητήματα και άλλοτε συζήτηση για το κυβερνητικό έργο και κατάθεση προτάσεων από τα κομματικά όργανα.
Έτσι λειτούργησε η απαραίτητη αμφίδρομη σχέση μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και των περιφερειακών κομματικών οργανώσεων.
Επίσης, συνεδριάσαμε πολλές φορές δια ζώσης, αλλά τα διαστήματα που τα γραφεία μας ήταν κλειστά, συνεδριάζαμε διαδικτυακά , έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλούμε με τους προέδρους ΔΗΜΤΟ των υπολοίπων νησιών.
Τηρουμένων πάντα των μέτρων, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε φορείς και φέραμε εις πέρας επιτυχώς σημαντικές εθελοντικές δράσεις.
Με τη βοήθεια των Υπευθύνων κάθε τομέα της ΔΕΕΠ ενημερωνόμαστε διαρκώς για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, για τα οποία διατυπώνουμε ανάλογες προτάσεις.
Συνεργαζόμαστε αρμονικά και με τους τέσσερεις βουλευτές μας, οι οποίοι προσπαθούν να δίνουν λύση στα προβλήματα του Νομού μας κατα τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε καλή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον περιφερειάρχη μας και τους Δημάρχους και εκτιμούμε την αποτελεσματική δράση τους.
Τα γραφεία της Οργάνωσης μας λειτουργούν επί της Μιχ. Πετρίδη 4 από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και είναι ανοικτά τρεις φορές την εβδομάδα(Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 18.30-20.30).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου