Τοπικές Ειδήσεις

«Ανακαλύπτουν» ξανά τη Ρόδο οι Έλληνες ταξιδιώτες

Η πανδημία του Covid-19 ωφελεί τον εσωτερικό τουρισμό! Η Ρόδος έγινε προσβάσιμη στους Έλληνες ταξιδιώτες οι οποίοι επιστρέφουν φέτος… δριμύτεροι.
Από το προσεχές σαββατοκύριακο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, αναμένεται να φθάσει στο νησί μεγάλος αριθμός επισκεπτών μέσω Πειραιά. Ήδη οι ροές παρουσιάζουν μία κάποια αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Υπάρχει κάποια σχετική αύξηση στις ροές των Ελλήνων επισκεπτών αυτή τη χρονιά μέσω Πειραιά. Βέβαια περιμένουμε από το προσεχές σαββατοκύριακο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κίνηση. Οι Έλληνες προτιμούν τη Ρόδο και τη συνδυάζουν με μία απόδραση στα γειτονικά νησιά, στη Σύμη ή στη Χάλκη. Περίπου το 12% των επιβατών των πλοίων της γραμμής είναι Έλληνες», δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας, κ. Σκεύος Μούγκρος.
Οι ακτοπλοϊκές αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν ειδικές τιμές, ενώ και στα καταλύματα υπάρχουν καλές προσφορές, καθιστώντας τον προορισμό ελκυστικό για τον Έλληνα επισκέπτη. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, κ. Τάσος Χατζηλιαμής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διακρίνεται κάποια αύξηση στις ροές Ελλήνων επισκεπτών σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στις προσφορές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών και βεβαίως των καταλυμάτων. Σημαντικός είναι επίσης και ο παράγοντας της διαθεσιμότητας, καθώς τον Αύγουστο, τον κατεξοχήν μήνα διακοπών των Ελλήνων, οι πληρότητες έφθαναν στο 100%.
Αυτό όμως έχει αλλάξει φέτος λόγω της γενικότερης κατάστασης. Η συγκυρία ευνόησε λοιπόν τον εσωτερικό τουρισμό. Βέβαια τα δεδομένα μεταβάλλονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς εξακολουθεί να είναι ρευστό το τοπίο. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος θα καταγραφεί αύξηση στην ειδική κατηγορία του εσωτερικού τουρισμού που μόνο θετικά έχει να προσφέρει στη γενικότερη εικόνα του προορισμού».
Το διάστημα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είναι κρίσιμο σύμφωνα με τον κ. Χατζηλιαμή καθώς θα κρίνει την πορεία του δεύτερου μισού της τουριστικής περιόδου που αναμένεται να εξελιχθεί δυναμικά, εάν αποφευχθούν τα…απρόοπτα. Ο προορισμός μέχρι στιγμής έχει περάσει με άριστα όλα τα τεστ χάρη στον άψογο συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων και στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και προσελκύει ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στη Ρόδο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις κρατήσεις, ενώ οι Γερμανοί αποτελούν «σταθερή αξία». Η επιβολή από τη βρετανική κυβέρνηση 14ημερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε προορισμούς της Ισπανίας (λόγω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων Covid), στρέφει το ενδιαφέρον των Βρετανών σε Covid-free προορισμούς με την Ελλάδα να επωφελείται από την εξέλιξη αυτή!
Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι συγκαταλέγονται στους «πρωταγωνιστές» της φετινής σεζόν. Οι συγκεκριμένες αγορές παρουσιάζουν μία ολοένα μεγαλύτερη δυναμική. Ειδικά οι Πολωνοί, φλερτάρουν με τις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης αφίξεων και δεν αποκλείεται να τις κατακτήσουν σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου.
Σχετικά με τη ζήτηση του προορισμού και το πώς διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση, ο κ. Χατζηλιαμής δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των Άγγλων τουριστών. Αναμένεται αύξηση της ζήτησης και των κρατήσεων. Η ζήτηση από τη Γερμανία κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά ποσοστά. Την έκπληξη κάνουν όμως οι Πολωνοί και οι Τσέχοι τουρίστες. Ειδικά οι Πολωνοί φιγουράρουν στις υψηλότερες θέσεις στη γενική κατάταξη αφίξεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Γενικότερα, η αγορά της Πολωνίας παρουσιάζει μία μεγάλη δυναμική και αναμένεται να έχει μία σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Συνοψίζοντας, θα έλεγα πώς σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα οδηγηθούμε σε ένα πολύ δυνατό Σεπτέμβριο».
Αβεβαιότητα επικρατεί για τις αφίξεις από την Ρουμανία, έπειτα από τη σχετική αεροπορική οδηγία (NOTAM) της ΥΠΑ η οποία θα ισχύει μέχρι και τις 4 Αυγούστου και προβλέπει πώς όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από τη συγκεκριμένη χώρα και από τη Βουλγαρία θα εισέρχονται με αρνητικό τεστ Covid. H αεροπορική οδηγία (εκδόθηκε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων των δύο χωρών) ισχύει από την Τρίτη 28 Ιουλίου και όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί 72 ώρες πριν την πτήση. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν η σημερινή πτήση προς Ρόδο από αεροδρόμιο της Ρουμανίας, πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου