ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ανακαλύπτουν» ξανά τη Ρόδο οι Έλληνες ταξιδιώτες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τασος χατζηλιαμης

Η παν­δη­μία του Covid-19 ωφελεί τον εσω­τε­ρικό του­ρι­σμό! Η Ρόδος έγινε προ­σβά­σιμη στους Έλληνες ταξι­διώ­τες οι οποίοι επι­στρέ­φουν φέτος… δρι­μύ­τε­ροι.

Από το προ­σε­χές σαβ­βα­το­κύ­ριακο και καθ’ όλη τη διάρ­κεια του Αυγού­στου, ανα­μέ­νε­ται να φθάσει στο νησί μεγάλος αριθμός επι­σκε­πτών μέσω Πειραιά. Ήδη οι ροές παρου­σιά­ζουν μία κάποια αύξηση σε σύγκριση με τα προη­γού­μενα χρόνια.

«Υπάρχει κάποια σχετική αύξηση στις ροές των Ελλήνων επι­σκε­πτών αυτή τη χρονιά μέσω Πειραιά. Βέβαια περι­μέ­νουμε από το προ­σε­χές σαβ­βα­το­κύ­ριακο να υπάρξει ακόμη μεγα­λύ­τερη κίνηση. Οι Έλληνες προ­τι­μούν τη Ρόδο και τη συν­δυά­ζουν με μία από­δραση στα γει­το­νικά νησιά, στη Σύμη ή στη Χάλκη. Περίπου το 12% των επι­βα­τών των πλοίων της γραμμής είναι Έλληνες», δήλωσε ο του­ρι­στι­κός πρά­κτο­ρας, κ. Σκεύος Μού­γκρος.

Οι ακτο­πλοϊ­κές αλλά και οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες κάνουν ειδικές τιμές, ενώ και στα κατα­λύ­ματα υπάρ­χουν καλές προ­σφο­ρές, καθι­στώ­ντας τον προ­ο­ρι­σμό ελκυ­στικό για τον Έλληνα επι­σκέ­πτη. Ο γενικός γραμ­μα­τέας της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Ρόδου, κ. Τάσος Χατζη­λια­μής ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά: «Δια­κρί­νε­ται κάποια αύξηση στις ροές Ελλήνων επι­σκε­πτών σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το γεγονός αυτό μπορεί να απο­δο­θεί στις προ­σφο­ρές των ακτο­πλοϊ­κών και αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών και βεβαίως των κατα­λυ­μά­των. Σημα­ντι­κός είναι επίσης και ο παρά­γο­ντας της δια­θε­σι­μό­τη­τας, καθώς τον Αύγου­στο, τον κατε­ξο­χήν μήνα δια­κο­πών των Ελλήνων, οι πλη­ρό­τη­τες έφθαναν στο 100%.

Αυτό όμως έχει αλλάξει φέτος λόγω της γενι­κό­τε­ρης κατά­στα­σης. Η συγκυ­ρία ευνόησε λοιπόν τον εσω­τε­ρικό του­ρι­σμό. Βέβαια τα δεδο­μένα μετα­βάλ­λο­νται από εβδο­μάδα σε εβδο­μάδα, καθώς εξα­κο­λου­θεί να είναι ρευστό το τοπίο. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος θα κατα­γρα­φεί αύξηση στην ειδική κατη­γο­ρία του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού που μόνο θετικά έχει να προ­σφέ­ρει στη γενι­κό­τερη εικόνα του προ­ο­ρι­σμού».

Το διά­στημα μέχρι τον Δεκα­πε­νταύ­γου­στο είναι κρίσιμο σύμφωνα με τον κ. Χατζη­λιαμή καθώς θα κρίνει την πορεία του δεύ­τε­ρου μισού της του­ρι­στι­κής περιό­δου που ανα­μέ­νε­ται να εξε­λι­χθεί δυνα­μικά, εάν απο­φευ­χθούν τα…απρό­ο­πτα. Ο προ­ο­ρι­σμός μέχρι στιγμής έχει περάσει με άριστα όλα τα τεστ χάρη στον άψογο συντο­νι­σμό όλων των αρμο­δίων φορέων και στο υψηλό επίπεδο επαγ­γελ­μα­τι­σμού και προ­σελ­κύει ολοένα μεγα­λύ­τερο ενδια­φέ­ρον. Συγκε­κρι­μένα, οι Βρε­τα­νοί δεί­χνουν μεγα­λύ­τερη προ­τί­μηση στη Ρόδο, γεγονός που απο­τυ­πώ­νε­ται και στις κρα­τή­σεις, ενώ οι Γερ­μα­νοί απο­τε­λούν «σταθερή αξία». Η επιβολή από τη βρε­τα­νική κυβέρ­νηση 14ημερης καρα­ντί­νας σε όσους επι­στρέ­φουν από τις δια­κο­πές τους σε προ­ο­ρι­σμούς της Ισπα­νίας (λόγω μεγάλης αύξησης των κρου­σμά­των Covid), στρέφει το ενδια­φέ­ρον των Βρε­τα­νών σε Covid-free προ­ο­ρι­σμούς με την Ελλάδα να επω­φε­λεί­ται από την εξέλιξη αυτή!

Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι συγκα­τα­λέ­γο­νται στους «πρω­τα­γω­νι­στές» της φετινής σεζόν. Οι συγκε­κρι­μέ­νες αγορές παρου­σιά­ζουν μία ολοένα μεγα­λύ­τερη δυνα­μική. Ειδικά οι Πολωνοί, φλερ­τά­ρουν με τις πρώτες θέσεις της γενικής κατά­τα­ξης αφίξεων και δεν απο­κλεί­ε­ται να τις κατα­κτή­σουν σε βάθος δεκα­ε­τίας, σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών του κλάδου.

Σχετικά με τη ζήτηση του προ­ο­ρι­σμού και το πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η του­ρι­στική κίνηση, ο κ. Χατζη­λια­μής δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλο το ενδια­φέ­ρον των Άγγλων του­ρι­στών. Ανα­μέ­νε­ται αύξηση της ζήτησης και των κρα­τή­σεων. Η ζήτηση από τη Γερ­μα­νία κυμαί­νε­ται σε σταθερά υψηλά ποσοστά. Την έκπληξη κάνουν όμως οι Πολωνοί και οι Τσέχοι του­ρί­στες. Ειδικά οι Πολωνοί φιγου­ρά­ρουν στις υψη­λό­τε­ρες θέσεις στη γενική κατά­ταξη αφίξεων το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο του Ιουλίου. Γενι­κό­τερα, η αγορά της Πολω­νίας παρου­σιά­ζει μία μεγάλη δυνα­μική και ανα­μέ­νε­ται να έχει μία σημα­ντική ανά­πτυξη τα επόμενα χρόνια. Συνο­ψί­ζο­ντας, θα έλεγα πώς σε περί­πτωση που όλα κυλή­σουν ομαλά μέχρι τον Δεκα­πε­νταύ­γου­στο, θα οδη­γη­θούμε σε ένα πολύ δυνατό Σεπτέμ­βριο».

Αβε­βαιό­τητα επι­κρα­τεί για τις αφίξεις από την Ρου­μα­νία, έπειτα από τη σχετική αερο­πο­ρική οδηγία (NOTAM) της ΥΠΑ η οποία θα ισχύει μέχρι και τις 4 Αυγού­στου και προ­βλέ­πει πώς όσοι ταξι­δεύ­ουν προς την Ελλάδα από τη συγκε­κρι­μένη χώρα και από τη Βουλ­γα­ρία θα εισέρ­χο­νται με αρνη­τικό τεστ Covid. H αερο­πο­ρική οδηγία (εκδό­θηκε βάσει των επι­δη­μιο­λο­γι­κών στοι­χείων των δύο χωρών) ισχύει από την Τρίτη 28 Ιουλίου και όλοι οι ταξι­διώ­τες θα πρέπει να επι­δει­κνύ­ουν αρνη­τικό τεστ covid το οποίο θα πρέπει να έχει διε­νερ­γη­θεί 72 ώρες πριν την πτήση. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν η σημε­ρινή πτήση προς Ρόδο από αερο­δρό­μιο της Ρου­μα­νίας, πραγ­μα­το­ποι­η­θεί κανο­νικά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.