Ειδήσεις

Παραδοσιακά ροδίτικα πιταρούδια με κολοκυθάκια

Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος

Τα παραδοσιακά ροδίτικα πιταρούδια είναι από τους μεζέδες που δύσκολα μπορεί ν’ αντισταθεί κανείς σαν βρεθεί σε οποιαδήποτε παραδοσιακή ταβέρνα στη Ρόδο!
Είναι μια συνταγή με βάση τα ρεβίθια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικά υγιεινή αν εξαιρέσουμε το τηγάνισμα. Εμείς σας τα προτείνουμε με κολοκυθάκια. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, σερβίρονται με χωριάτικη σαλάτα από ντόπια υλικά συνήθως μαζί με τηγανιτές μελιτζάνες, πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι και τοπικό κρασί ή τσίπουρο.
Πολλοί τα απολαμβάνουμε και ως κύριο πιάτο μαζί με μια σαλάτα και τζατζίκι.
Eπίσης, είναι ένας υπέροχος χορτοφαγικός μεζές, που απολαμβάνουμε στις καλοκαιρινές ταβέρνες, στο σπίτι, σε οικογενειακές και φιλικές «μαζώξεις», και αποτελεί πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Ο συνδυασμός του δυόσμου μαζί με τη φέτα, τα κολοκυθάκια και τα αυγά (ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής) είναι απλά μαγικός!

Μερίδες
για 4 άτομα

Υλικά
• 300 γραμμάρια κολοκυθάκια (τριμμένα)
• 2 αυγά (ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι)
• 3 κανονικά ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
• 5 μεγάλες ντομάτες (τριμμένες)
• 300 γραμμάρια δυόσμο (ψιλοκομμένο)
• 300 γραμμάρια φέτα (θρυμματισμένη)
• Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (τόσο ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός)
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
• Aλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβετε τις άκρες από το κάθε κολοκυθάκι και τις πετάτε. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι μαζί με αρκετό αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και ανακατεύετε με τα χέρια σας. Αφήνετε να στραγγίξουν για 20-25 λεπτά.
Στύβετε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια σας ώστε να αποβάλλουν όσο νερό γίνεται. Τα προσθέτετε σε ένα μέτριο ή μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε τα αυγά, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι (ή ζυμώνετε με τα χέρια σας).
Βάζετε τη φέτα θρυμματισμένη και τη «διπλώνετε» μέσα στο μείγμα των πιταρουδιών. Προσέχετε όσο γίνεται ώστε να μη διαλυθεί, θέλετε να μείνουν κομματάκια μέσα στο μείγμα.
Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και το τοποθετείτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί, με ένα κουτάλι τα ρίχνετε στο τηγάνι, όπου παίρνουν παρόμοιο σχήμα με αυτό που έχουν τα μπιφτέκια. Κάθε τηγανιά χωράει περίπου 4-5 πιταρούδια.
Δε βάζετε πάρα πολλά σε κάθε τηγανιά, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δε θα τηγανιστούν σωστά.
Τηγανίζετε για 3-4 λεπτά ανά πλευρά και τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά πριν τα σερβίρετε, ώστε να απορροφηθούν τα λάδια.
Καλή όρεξη!

Γνώμες
Aν εξαιρέσει κανείς το τηγάνισμα, η συνταγή αυτή με βάση τα λαχανικά αποτελεί μια αρκετά υγιεινή πρόταση. Τα κολοκυθάκια είναι πολύ πλούσια σε ίνες, βιταμίνες C και Α, σε φυλλικό οξύ και η ντομάτα σε λυκοπένιο, ενώ το σύνολο της συνταγής παρέχει αρκετή ποσότητα τόσο καλίου (3.027 mg) όσο και νατρίου (4.529 mg). Mια πιο ελαφριά εκδοχή θα ήταν τα πιταρούδια να γίνουν ψητά στο φούρνο και να χρησιμοποιηθεί ανθότυρο ως υποκατάστατο της φέτας. H παραλλαγή της συνταγής με ανθότυρο έχει επίσης πολύ λιγότερο νάτριο.

Συμβουλές
1. Ο χυλός του μείγματος δεν είναι πολύ σφιχτός, οπότε τα πιταρούδια σας θα είναι κάπως χαλαρά όταν τα τοποθετείτε στο τηγάνι. Μη σας ανησυχεί αυτό, θα τηγανιστούν μια χαρά.
2 .Γυρνάτε τα πιταρούδια μόνο μία φορά στο τηγάνισμα. Μετά από 2 λεπτά τηγανίσματος, έχετε το νου σας και σηκώνετε προσεκτικά κάθε πιταρούδι για να δείτε αν είναι έτοιμο ώστε να τον γυρίσετε.
3. Μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω αλεύρι αν θέλετε ένα πιο σφιχτό μείγμα, flour αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό επηρεάζει τη γεύση και την υφή του τελικού αποτελέσματος και θα πρέπει να αποφεύγεται.
4. Μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερη φέτα αν θέλετε.
5. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα για να δώσετε επιπλέον γεύση στα πιταρούδια. Χρησιμοποιήστε μέτρια προς δυνατή (και όχι δυνατή) φωτιά. Μην αφήσετε το λάδι να κάψει πολύ πριν τα προσθέσετε (να μην καπνίσει).
6. Aν δεν έχετε φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας.
7. Tο πόσο αλεύρι θα χρειαστείτε εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες και τα κολοκυθάκια.

Σύσταση
Θερμίδες……………….2.039 (Yπολογίστηκε 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα)
Λιπαρά………………….163 γραμμάρια
Xοληστερίνη…………..356 mg

Πηγή: https://www.littlecookingtips.com/gr/content/greek-zucchini-and-feta-fritters-kolokythokeftedes-gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου