«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό “περίπατο στο δάσος”, ότι θα είναι όλα εύκολα. Μην αναφερόμαστε σε μία ομιλία του 2012 αποσπασματικά. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά πριν τις εκλογές. Να αφήσουμε το πλαίσιο μίας λαϊκιστικής προσέγγισης. Είχαμε προγραμματικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό είπαμε ότι θα διαπραγματευθούμε σκληρά, που το κάναμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κόκκινο.

Παράλληλα, έκανε απολογισμό των έξι μηνών διακυβέρνησης, ξεκινώντας από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την κατάληξή τους. «Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε».

«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις “κόντρα στους θεσμούς”, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι συσχετισμοί ωστόσο ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που μένει ωστόσο είναι ότι η Ευρώπη μετά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν είναι η ίδια», αναφερόμενος στη σφοδρή κριτική που δέχεται πλέον η Γερμανία για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης».

«Το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν, είπε ο πρωθυπουργός.

«Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα “ευρώ η δραχμή”. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε.

«Εάν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου “να τα βροντήξω”, όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή», τόνισε.

«Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι “η μέρα με την νύχτα”. ‘Αρα, στο ερώτημα εάν υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα “για να σε βγάλω από το ευρώ”. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» πρόσθεσε

Ερωτηθείς κατά πόσο η διαπραγμάτευση αποτέλεσε αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, με σαφείς αιχμές προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και το εκπεφρασμένο αίτημά του για «συγχρονισμό» του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η εικόνα που δίνεται στην κοινωνία είναι ότι υπήρχε προσπάθεια διαπραγμάτευσης που κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ η κοινωνία ήθελε να ενισχύσει την κυβέρνηση».

Στο μέτωπο της οικονομίας και αναφερόμενος στα capital controls που έχουν επιβληθεί μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει». «Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ