“Δώρο” έκρυβε η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “παγώνει” η αύξηση του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά υποδοχής προσφύγων. Πώς φτάσαμε όμως, σε αυτή την απόφαση;

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Γιάννης Τσακίρης στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε από την πρώτη στιγμή να αποσυνδέσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες από το “πάγωμα” του ΦΠΑ. Και αυτό καθότι θα έλεγαν πολλοί ότι η Ελλάδα πήρε ένα αντάλλαγμα για τη συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία.

Όπως είπε ο Γιάννης Τσακίρης, η συζήτηση για το θέμα του ΦΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πριν, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και μάλιστα τέθηκε και όταν ο τελευταίος είχε έρθει στην Αθήνα.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ, τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

-Η Ελλάδα και η Ισπανία συμφώνησαν για επιστροφές προσφύγων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η βαλκανική οδός έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια ενώ οι ροές προσφύγων είναι πολύ μικρές, περίπου 100-150 άτομα τον μήνα.

– Το Βερολίνο δέχτηκε να “ξεπαγώσει” άμεσα αιτήματα για τις επανενώσεις οικογενειών, άρα το ισοζύγιο για την Ελλάδα θα είναι θετικό.

– Δεν θα δημιουργηθούν νέα hot spots στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, “εμείς έχουμε ήδη hot spots, άλλοι θα υποχρεωθούν να φτιάξουν”. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνου.

Πηγή enikos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ