Τοπικές Ειδήσεις

Δεν ήρθε …ακόμη ο καιρός των τσιγγάνων!

Απαράλλακτες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των τσιγγάνων στο Κορακόνερο. Μαύροι καπνοί από την καύση των πάσης φύσεως υλικών, προκειμένου να διαχωρίσουν το πολύτιμο μέταλλο από το πλαστικό, άνθρωποι με μικρά παιδιά που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε παράγκες μέσα στα σκουπίδια, χωρίς νερό, τουαλέτες, φως, στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των επιδημιών.
Και μια τοπική πολιτεία που εδώ και περίπου 40 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται διαρκώς στην τελική ευθεία μετεγκατάστασης των Ρομά!
Αποτέλεσμα, οι δημότες να αγανακτούν με την ανικανότητα της διοίκησης και να εκδηλώνουν την οργή τους στα social media (υφίστανται σχεδόν καθημερινά την ρύπανση από την καύση των αντικειμένων), η παραβατικότητα των Ρομά να αυξάνεται, η ανάπτυξη της επένδυσης του χώρου διαχείμασης σκαφών- καρνάγιο να παραμένει εγκλωβισμένη και η ευρύτερη περιοχή του ανατολικού θαλασσινού μετώπου της πόλης να παραμένει «άβατο» από το Ζέφυρο μέχρι το Καρνάγιο που κυριαρχεί και μαραζώνει τη Ρόδο!
Η δημοτική αρχή του κ. Κολιάδη στην πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, με αφορμή την αποδοχή χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» για την υλοποίηση του προγράμματος «Κέντρο Κοινότητας ΡΟΜΑ Δήμου Ρόδου», υποστήριξε ότι στις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, είναι η μετεγκατάσταση των Ρομά.
«Είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως δημοτική αρχή. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των Ρομά που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Διαπιστώσαμε ότι κάτω από τη γέφυρα των Κολυμπίων, στο Παραδείσι, στον Ζέφυρο έχουμε εντοπίσει οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Έχουμε ενημερώσει την αστυνομία ως οφείλαμε. Δέχθηκα επίσης την επίσκεψη του κ. Στηροκλέα και του γιου του, συζητήσαμε…τους εξήγησα τι σκοπεύουμε να κάνουμε!» τόνισε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου για τη μετεγκατάστασή τους από το Κορακόνερο, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.



Το πιλοτικό σχέδιο
Για την ιστορία σημειώνεται ότι στη θητεία του Φ. Χατζηδιάκου στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής Πολιτείας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού (ΕΜ), ο Δήμος Ρόδου προχώρησε στη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και δημιούργησε και Παράρτημα ΡΟΜΑ για την εξυπηρέτηση της εν λόγω ομάδας που διαμένει στους καταυλισμούς Κορακόνερο και Αμπέλια ΚΑΪΡ.
Την υλοποίηση του Τοπικού Σχέδιου, συνέχισε επί δημαρχίας Αντώνη Καμπουράκη και ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Τριάντος. Το «Πιλοτικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά » έτρεξε, υπό την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κινούταν στην παράλληλη υλοποίηση δύο αξόνων. Το πρώτο σκέλος αφορούσε στη δημιουργία νέου ελεγχόμενου οργανωμένου πρότυπου οικισμού με 24 λυόμενα, χώρο αναψυχής, τμήμα αστυνομίας κλπ σε ιδιόκτητο οικόπεδο που θα παραχωρηθεί στο Δήμο Ρόδο, στη θέση Κ.Μ. 297Α Ασγούρου, επιφάνειας 19.858 τ.μ. εκτός σχεδίου, στην οδό Νικηφόρου Βρεττάκου. Μέσα στον προσωρινό καταυλισμό το ένα οίκημα θα χρησιμοποιηθεί ως Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης και Πολιτισμού, λειτουργώντας από το πρωί ως το βράδυ (με περιβαλλοντικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολές γονέων κτλ).
Ο προϋπολογισμός ήταν της τάξεως των 600 χιλ. € από ΠΔΕ/ Εθνικό & συγχρηματοδοτούμενο σκέλος με την κατασκευή υποδομών και δικτύων κοινής ωφέλειας για 24 οικογένειες/ περίπου 128 άτομα που είχαν προκύψει από την καταγραφή και την συμπλήρωση οικογενειακών στοιχείων των Ρομά. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στην επιδότηση ενοικίου για τις δαπάνες στέγασης έως του ποσού των 450 ευρώ για οικογένεια μηνιαίως. Παράλληλα προβλεπόταν και η αγορά οικοσκευών έως του ποσού των 2.000 ευρώ για 20 οικογένειες. Ο προϋπολογισμός για την μίσθωση των κατοικιών ανέρχεται στα 360 χιλ. ευρώ. Συνολικά ο αριθμός των οικογενειών που θα μετεγκατασταθούν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες ήταν 20, ενώ στα λυόμενα- οικίσκους ήταν 24.
Περίπου 400 οι τσιγγάνοι που ζουν στα παραπήγματα
Οι οικισμοί των Ρομά αποτέλεσαν αντικείμενο απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2017, από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου παράρτημα Ρομά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη Διεύθυνση της Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου. Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από την απογραφή του πληθυσμού στόχευε στον εντοπισμό των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών καθώς και των ιδιαίτερων προβλημάτων και δυνατοτήτων του συγκεκριμένου πληθυσμού. Στον οικισμό του Καρακόνερου διαμένουν μόνιμα 58 οικογένειες και στο σύνολο 281 άτομα. Στον οικισμό Αμπέλια ΚΑΪΡ διαμένουν μόνιμα 14 οικογένειες και στο σύνολο 67 άτομα. Συνολικά οι Ρομά στους καταυλισμούς (μεταξύ 21ης Ιουλίου- 5ης Σεπτεμβρίου 2017) ήταν 409 άτομα σε 85 οικογένειες. Δεκατέσσερα (14) οικογένειες από το καταυλισμό του Κορακόνερου είναι πιστοποιημένοι δημότες Ρόδου και οκτώ (8) από τον καταυλισμό Αμπέλια ΚΑΪΡ. Και στους τρεις τότε καταυλισμούς, οι νεαρές ηλικίες υπερισχύουν αφού ο πληθυσμός που είναι μέχρι 18 ετών ξεπερνά το 50%. Συγκεκριμένα, στο Κορακόνερο οι ηλικίες έως 18 ετών αντιστοιχούν στο 56,1% του συνολικού πληθυσμού, στα Αμπέλια ΚΑΪΡ το 57,8%. Σημειώνεται ότι μετά την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Μέγγαβλης, εκδιώχθηκαν από τον καταυλισμό των Αγίων Αποστόλων, 13 οικογένειες στο σύνολο 58 άτομα.
Η αντίδραση περιοίκων της περιοχής του παλιού ΧΥΤΑ Ασγούρου, η έλλειψη ενημέρωσης για τον οργανωμένο καταυλισμό και η απροθυμία της διοίκησης «έθαψε προσωρινά κάτω από χαλάκι», ένα μείζον πρόβλημα που διαιωνίζεται τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφο από τον δήμο Ρόδου Αρ. Πρωτ. 2/31613 -13/07/2021 προς τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, έθετε τέλος στην εξέλιξη του ζητήματος. Τα χρόνια περνούν και οι ενέργειες εξαντλούνται μεταξύ πρωτοκόλλων κατεδάφισης και εξαγγελιών δημοτικών παρατάξεων. Οι πολίτες δικαίως αξιολογούν την κατάσταση, ως ανικανότητα του Δήμου Ρόδου να αποφασίσει αναλαμβάνοντας το κόστος που του αναλογεί. Το σήριαλ αναζήτησης λύσης, μάλλον, επαναλαμβάνεται…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • lllvlll    30.05.2024 22:03

    Να τους βάλεις στο εθνικό θέατρο
    Και μην ξεχάσεις να γκρεμίσεις και την νομαρχία για να έχουν πρόσοψη στη θάλασσα.

Σχολιασμός άρθρου