Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής της μιας ημέρας

Θυροκολλήθηκε στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέδωσε προ ολίγου το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, με το οποίο προκηρύσσονται εκλογές στις 25 Ιουνίου και ορίζεται η ημέρα ορκωμοσίας της Κ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει, θα συγκληθεί για την ορκωμοσία των μελών της τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, στις 11 το πρωί.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των πρώτου, δεύτερου και τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν, ενώ, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την 24η Μαΐου 2023 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Το ΠΔ θυροκόλλησε ο Φρούραρχος της Βουλής.

Οι εκλογές, λοιπόν, θα γίνουν με το νόμο που επαναφέρει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με “μπόνους” εδρών, αλλά σε κλίμακα που συνδέεται με τα ποσοστά του.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ αν αποτύχει και αυτός, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε τη 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστή Πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, με προοπτική τη διενέργεια νέων εκλογών, που αν χρειαστεί εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου