Συνεντεύξεις

Σάββας Χριστοδούλου: Διαφωνεί με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου

Αντίθετος με την ενδεχόμενη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, εμφανίζεται σήμερα στην «δημοκρατική», ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού και Δημοτικής Ενότητας Καμείρου κ. Σάββας Χριστοδούλου. Όπως υπογραμμίζει ‘η ανακίνηση για τη διάσπαση του Δήμου από τους προέδρους κοινοτήτων που βλέπουν 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» τα χωριά τους να βιώνουν μία οπισθοδρόμηση, μία πιθανή διάσπαση του ενιαίου δήμου Ρόδου, θα ήταν πιο δύσκολη από την ενοποίηση’.
Αναφορικά με το έργο της δημοτικής αρχής, δηλώνει πως «Επιθυμούμε ένα Δήμο που βρίσκεται κοντά στους πολίτες του…».

• Κύριε Χριστοδούλου, είστε αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού και Δημοτικής Ενότητας Καμείρου. Είναι δύο απαιτητικές περιοχές και πρώην μεγάλοι δήμοι. Μιλήστε μας γι’ αυτές και ποιες δράσεις είναι σε εξέλιξη;
Να ξεκινήσω από τη δημοτική κοινότητα Ιαλυσού, όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ο μεγάλος αγώνας μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός και η αποξήλωση στη Λεωφόρο Ιαλυσού – Μήδεια- Τουριστική Ζώνη και ακολουθεί ο καθαρισμός στις γειτονιές της ενότητας. Επίσης, στο παραλιακό μέτωπο με τη βοήθεια του προσωπικού μας τοποθετήσαμε σε έξι σημεία αποδυτήρια- καμπίνες παραλίας, καθώς επίσης με τη βοήθεια του εντεταλμένου συμβούλου κ. Κώστα Καρίκη καθαρίσαμε όλη την παραλία. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται τα εξής έργα:
1) Ασφαλτοστρώσεις δρόμων,
2) Ανάπλαση στο κάτω μέρος της πλατείας Αποστολίδη,
3) Ηλεκτροφωτισμός Φανερωμένη- Μήδεια,
4) Βρεφονηπιακός σταθμός,
5) Πεζοδρόμηση προς σχολεία Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο,
6) Εργασίες για επισκευή του Δημαρχείου
7) Οστεοφυλάκιο στο κοιμητήριο Ιαλυσού.
Εν συνεχεία αναφορικά με την δημοτική ενότητα Καμείρου, αρχικά θα ήθελα να τονίσω την καλή επικοινωνία μου με τους προέδρους των 7 κοινοτήτων. Αντιμετωπίζω μαζί τους, καθώς και με τους εργαζόμενους του Δήμου τα προβλήματα της καθημερινότητας σε κάθε χωριό. Έγινε καθαρισμός των παραλιών, ενώ σε λίγο θα ξεκινήσει η αγροτική οδοποιία. Βάσει του τεχνικού προγράμματος προχωρούν οι μελέτες για συντηρήσεις και επισκευές δημοτικών κτηρίων, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, συντηρήσεις αγροτικών δρόμων, επισκευές σχολικών μονάδων, ασφαλτοστρώσεις- τσιμεντοστρώσεις δρόμων, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων. Πολλά άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε κοινότητα χωριστά.
Στο σημείο αυτό θα επιθυμούσα να τονίσω τη σημαντική και αποτελεσματική συνεργασία μου με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους των ενοτήτων για τη διοργάνωση των παραδοσιακών δρώμενων, πανηγυριών και τοπικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα τη θερινή περίοδο.
• Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζετε και αναδείξατε στη δημοσιότητα είναι η διάβρωση των ακτών. Πού βρισκόμαστε και πως έχει η κατάσταση;
Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου και ανέδειξα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στη Δημοτική ενότητα Καμείρου είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η αντιμετώπισή του πρέπει να λάβει χώρα άμεσα. Και τούτο διότι χάνεται η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, καθώς επίσης και περιουσίες (αγροτεμάχια, οικόπεδα), ενώ κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές. Θα επιθυμούσαμε, επειδή το πρόβλημα αφορά εν γένει το νησί μας, τη βοήθεια του κεντρικού κράτους, βουλευτών, Περιφέρειας, Επιμελητηρίων και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.
Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης και συγχρόνως να προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη. Αναμένουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα.
• Συμφωνείτε με την πρωτοβουλία της πλειοψηφίας των προέδρων των τοπικών συμβουλίων στο νησί της Ρόδου, να ζητήσουν τη διάσπαση του νυν ενιαίου Δήμου Ρόδου; Τι θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψη σας;
Αρχικά, δεν είμαι σύμφωνος με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Η ανακίνηση για τη διάσπαση του Δήμου από τους προέδρους κοινοτήτων που βλέπουν 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» τα χωριά τους να βιώνουν μία οπισθοδρόμηση, μία πιθανή διάσπαση του ενιαίου δήμου Ρόδου, θα ήταν πιο δύσκολη από την ενοποίηση. Βέβαια, ως ένα σημείο έχουν δίκιο οι κοινοτάρχες που αγωνιούν για τα χωριά τους αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις. Διότι, ο ενιαίος Δήμος πέτυχε στα μεγάλα αλλά έχει πρόβλημα στην καθημερινή διαχείριση των κοινοτήτων. Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές επανέρχεται το θέμα αυτό. Νομίζω, αν αναλογιστούμε τι συνέβαινε πριν την ενοποίηση του Δήμου, ότι είχαμε 10 Δήμους στο νησί, από τους οποίους οι μισοί είχαν οικονομικά προβλήματα. Επιπροσθέτως, να θυμηθούμε τι συνέβαινε με ζητήματα διαχείρισης του νερού- ύδρευση –αποχέτευση. Εν συνεχεία, είχαμε προβλήματα με το μεγάλο αριθμό νομικών προσώπων στους Δήμους. Έτσι ήρθε ο «Καλλικράτης» και ενοποίησε όλες τις δυνάμεις. Έτσι μπορεί να ασκήσει σε επίπεδο νησιού ενιαίες πολιτικές. Για παράδειγμα, από τα θετικά του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου να αναφέρω τις καλύτερες υπηρεσίες σε ύδρευση – αποχέτευση- διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων σε επίπεδο κοινότητας για να μπορέσουν τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροι τους να νιώσουν χρήσιμοι στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ο Δήμος πρέπει να είναι ένας αλλά με ισχυρά κέντρα σε επίπεδα κοινοτήτων.
• Κύριε Χριστοδούλου πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής Ρόδου μέχρι αυτή την ώρα; Έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών;
Σχετικά με την ερώτησή σας για το έργο της δημοτικής αρχής έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω: Αρχικά λόγω της αιφνίδιας πανδημίας που έπληξε τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο διαταράχθηκε η καθημερινότητα όλων μας με αποτέλεσμα να μη λειτουργούμε υπό φυσιολογικές συνθήκες και κατ’ επέκταση αυτό να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του Δήμου και των οργάνων του.
Αναφορικά με τα έργα στο νησί μας άλλα προχώρησαν, άλλα είχαν καθυστερήσεις. Προχώρησαν μελέτες, δημοπρατήθηκαν έργα, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που είχαν μείνει στάσιμα χρόνια, όπως το ζήτημα του Εθνικού Θεάτρου, της Νέας Αγοράς, ο παραλιακός δρόμος προς το λιμάνι της Ακαντιάς, ηλεκτροκίνηση στην παλιά πόλη, ασφαλτοστρώσεις, γήπεδο Διαγόρα και άλλα.
Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι ως πρώην πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής είχα άψογη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε κτηριακές και λειτουργικές δαπάνες.
Πιστεύω μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας θα έχουν δρομολογηθεί και θα έχουν ωριμάσει όλα τα έργα που αφορούν στην πόλη μας.
Επιθυμούμε ένα Δήμο που θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες του διότι είναι ο πιο κοντινός του θεσμός για την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων. Μόνο με την καλή συνεργα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου