Τοπικές Ειδήσεις

Προσδιορίστηκαν οι εφέσεις κατά της πρωτόδικης απόφασης για τον θάνατο του Ορέστη Παπαγεωργίου

Για την 22α Σεπτεμβρίου 2021 προσδιορίστηκαν χθες από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς οι εφέσεις για την ακύρωση απόφασης που εξέδωσε το 2ο Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή, που υπέβαλαν κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου, σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια, που έχασε άδικα και πρόωρα τον Ορέστη.
Το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο στην οικογένεια, θεωρείται δυσανάλογο της βλάβης που έχει υποστεί και θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.
Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να καταβάλει στους γονείς το ποσό των 60.000 ευρώ και στην αδελφή το ποσό των 40.000 ευρώ, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής (19.9.2012).
Πιο συγκεκριμένα η οικογένεια, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνο Νικολή, θεωρεί ότι οι απαλλακτικές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διενεργήθηκαν γύρω από τις συνθήκες του θανάτου για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών ιατρών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η οικογένεια θεωρεί ότι υπαιτιότητα για το θάνατο του οικείου τους έχουν ιατροί που τον περιέθαλψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Επεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας» που δεν έγινε αντιληπτή από το σύνολο των γιατρών.
Η οικογένεια του Ορέστη είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να μην επιδιώξει τον ποινικό κολασμό εκείνων που θεωρούσαν ότι ευθύνονται για την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και την κατάληξή του σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, κανείς δεν ανέλαβε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης και όλοι αναθεμάτιζαν την καταραμένη την… τύχη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει κρίνει ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια του αδικοχαμένου οπλίτη, 2 εκ των 5 κατηγορούμενων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Οι ενάγοντες, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, προέβαλαν ότι ο θάνατος του οικείου τους οφείλεται αποκλειστικά στην αμελή συμπεριφορά των επιληφθέντων ιατρών του εναγόμενου Νοσοκομείου, οι οποίοι μολονότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, όφειλαν να διαγνώσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης του και να του παράσχουν κατάλληλη θεραπεία εντός του Νοσοκομείου, παρέλειψαν να το πράξουν, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.
Περαιτέρω, οι ενάγοντες προέβαλαν ότι δεν αξιολογήθηκε, όπως θα έπρεπε, η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, n οποία διενεργήθηκε στις 22.3.2011.
Το Νοσοκομείο με τα υπομνήματα που κατέθεσε ζήτησε την απόρριψη της αγωγής, ισχυριζόμενο ότι είναι αναπόδεικτη, δεδομένου ότι ουδεμία παράνομη ιατρική πράξη τελέσθηκε από τους ιατρούς του και ουδεμία αμέλεια επεδείχθη, καθόσον η αιτία του θανάτου του Ορέστη Παπαγεωργίου συνίσταται, αποκλειστικά, στο γεγονός της απρόβλεπτης και αιφνίδιας εμφάνισης της μικροβιακής μηνιγγίτιδας, μετά από την πτώση του, λόγω μέθης, από ύφος και τον τραυματισμό του στο κεφάλι.
Υποστήριξε ότι οι ιατροί έπραξαν, σύμφωνα με όσα ορίζει η ιατρική επιστήμη και τα διδάγματα της κοινής πείρας, για παρόμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία παρανομία εκ μέρους των οργάνων του.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ευθύνη για το θάνατό του φέρουν οι στρατιωτικοί ιατροί, οι οποίοι είχαν την αποκλειστική ευθύνη της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της ασθένειάς του και οι οποίοι προέβησαν σε δύο παραλείψεις, ήτοι τη μη παραπομπή του Ορέστη Παπαγεωργίου σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, αμέσως μετά από την πτώση του και τη μη άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, που αυτός παρουσίασε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου