Τοπικές Ειδήσεις

Καθυστερεί η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης – Ξεκαθάρισαν οι έδρες αλλά όχι οι υποψήφιοι!

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων καθώς το τοπίο με τους σταυρούς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, λόγω των αργών ρυθμών που σημειώνονται στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, εξαιτίας των τετραπλών καλπών στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.
H εφαρμογή για πρώτη φορά της απλής αναλογικής διαφοροποιεί τα δεδομένα στην κατανομή των εδρών και άρα στην εκλογή των υποψηφίων συμβούλων, οι οποίοι έχουν «κλειδώσει» από την πρώτη Κυριακή, ανεξαρτήτως σε ποιους Δήμους θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.
Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και περιφερειακού συμβουλίου με την απλή αναλογική, κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, επιτάσσει συνεργασίες όπου τουλάχιστον ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος διατηρεί ισχνή πλειοψηφία ή μπορεί να ακόμα και να προκαλέσει ανατροπές στον δεύτερο γύρο όπου υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και βεβαίως όπου οι υποψήφιοι συνδυασμοί της πρώτης Κυριακής ξεπερνούν τους δύο.
Σε ό,τι αφορά στα Δωδεκάνησα το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής στον Δήμο Ρόδου αλλά και στους Δήμους Αστυπάλαιας, Καστελλορίζου, Κω, Καλύμνου, Καρπάθου, Λέρου και Πάτμου.
Οι διεργασίες μεταξύ των επικεφαλής που προκρίθηκαν με τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο έχουν ήδη ξεκινήσει σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί πλειοψηφία, όμως οι έδρες έχουν ήδη κλειδώσει και πλέον η αναμέτρηση αφορά μόνον στους υποψήφιους δημάρχους.
Οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΡΟΔΟΥ
Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στον Δήμο Ρόδου η παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη καταλαμβάνει 20 έδρες, η παράταξη του κ. Φ. Χατζηδιάκου καταλαμβάνει 15 έδρες, η παράταξη του κ. Στρ. Καρίκη καταλαμβάνει 8 έδρες, η παράταξη του κ. Δ. Κρητικού καταλαμβάνει 4 έδρες και η παράταξη του κ. Δ. Πότσου καταλαμβάνει 2 έδρες.
ΣΥΜΗΣ
Ο κ. Παπακαλοδούκας που επανεξελέγη δήμαρχος καταλαμβάνει 10 έδρες, ο κ. Αγαπητός Σκιαθίτης καταλαμβάνει 4 έδρες και ο κ. Ηλίας Τσαβαρής καταλαμβάνει 3 έδρες.
ΤΗΛΟΥ
Στην Τήλο η κ. Μαρία Καμμά Αλειφέρη που επανεξελέγη δήμαρχος καταλαμβάνει 8 έδρες και ο κ. Εμ. Χατζηφούντας καταλαμβάνει 5 έδρες.
ΧΑΛΚΗΣ
Στην Χάλκη ο κ. Αγγελος Φραγκάκης που εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή καταλαμβάνει 7 έδρες έναντι του κ. Μιχάλη Σταματιάδη ο οποίος καταλαμβάνει 6 έδρες, μόλις μια λιγότερη από τον νικητή των εκλογών.
ΝΙΣΥΡΟΥ
Στην Νίσυρο ο κ. Χριστοφής Κορωναίος που επανεξελέγη δήμαρχος καταλαμβάνει 7 έδρες, και ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης Μάρτιν καταλαμβάνει 6 έδρες, δηλαδή μόλις μια έδρα λιγότερη.
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Στην Αστυπάλαια ο κ. Νίκος Κομνηνέας καταλαμβάνει 6 έδρες και θα αναμετρηθεί την Κυριακή με την κ. Μαρία Καμπούρη που καταλαμβάνει 4 έδρες και ακολουθεί ο κ. Βλάσης Λαπατάς με 3 έδρες.
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
Ο κ. Γιώργος Σαμψάκος καταλαμβάνει 6 έδρες και στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με τον κ. Γιώργο Παπουτσή ο οποίος καταλαμβάνει 4 έδρες. Ο κ. Γ. Αχλαδιώτης καταλαμβάνει 3 έδρες.
ΚΩ
Στην Κω στον δεύτερο γύρο οδηγούνται ο κ. Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος καταλαμβάνει 15 έδρες και ο κ. Γιώργος Κυρίτσης -σημερινός δήμαρχος- ο οποίος καταλαμβάνει 12 έδρες.
Ακολουθούν η κ. Ιωάννα Ρούφα με 5 έδρες και η κ. Κική Μακρή με μια έδρα.
ΚΑΣΟΥ
Στην ηρωική νήσο Κάσο εξελέγη δήμαρχος ο κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος καταλαμβάνοντας 8 έδρες, ο έτερος υποψήφιος κ. Εμ. Νικολάκης καταλαμβάνει 5 έδρες.
ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Στην Κάρπαθο στον δεύτερο γύρο οδηγούνται ο κ. Ιωάννης Νισύριος ο οποίος καταλαμβάνει 8 έδρες και ο κ. Μαν. Καπετανάκης ο οποίος καταλαμβάνει 7 έδρες. Ο κ. Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης καταλαμβάνει 6 έδρες.
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Στην Κάλυμνο, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή ο Δημήτρης Διακομιχάλης και ο Γιάννης Μαστροκούκος. Ο κ. Διακομιχάλης καταλαμβάνει 6 έδρες, δεύτερος κ. Γ. Μαστροκούκος επίσης με 6 έδρες και ο τρίτος -σημερινός δήμαρχος- Γ. Γαλουζής επίσης με 6 έδρες! Ακολουθούν ο κ. Γ. Μαύρος με 5 έδρες, ο κ. Μ. Μπούκης με 3 έδρες και ο κ. Σ. Χούλλης με 1 έδρα.
ΛΕΡΟΥ
Στη Λέρο στον δεύτερο γύρο οδηγείται ο κ. Μιχάλης Κόλιας ο οποίος καταλαμβάνει 8 έδρες. Δεύτερος με λίγες ψήφους διαφορά από τον κ. Στ. Λουλούδια είναι ο κ. Γ. Παυλής. Και οι δύο καταλαμβάνουν από 5 έδρες. Ο κ. Σοροκάκης καταλαμβάνει 5 έδρες.

ΠΑΤΜΟΥ
Στην Πάτμο στη δεύτερη Κυριακή οδηγούνται ο σημερινός δήμαρχος Γρ. Στόικος ο οποίος καταλαμβάνει 7 έδρες και ο κ. Ελευθέριος Πέντες που καταλαμβάνει 5 έδρες. Ακολουθούν ο Ν. Τσαμπαλάκης με 3 έδρες, ο Εμ. Γρύλλης με 1 όπως και ο Π. Βέργος με 1 έδρα.
Να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος και Λειψών κ. Φώτης Μάγγος δεν είχαν αντίπαλο και δεν υπάρχει παράταξη μειοψηφίας στα δημοτικά τους συμβούλια.

ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου καταλαμβάνει 27 έδρες, η παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού καταλαμβάνει 17 έδρες, η παράταξη του κ. Ντουνιαδάκη καταλαμβάνει 3 έδρες και από δύο έδρες οι παρατάξεις του κ. Χ. Κόκκινου και του Ν. Αττιτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου