Τοπικές Ειδήσεις

Χατζημάρκος – Ντουνιαδάκης προσφεύγουν στο εκλογοδικείο για την ακύρωση των ψηφοδελτίων της «Ελληνικής Αυγής»

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που θα συνεδριάσει ως εκλογοδικείο μετά την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, θα προσφύγουν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επικεφαλής της παρατάξεως «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» και ο κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης, επικεφαλής της παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση», για την ακύρωση του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή» με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Αττιτή.

Και οι δύο συνδυασμοί διατείνονται ότι η «Ελληνική Αυγή» έχει σαφώς παραβιάσει το άρθρο 130 του ν. 3852/2010 αφού μετείχε στις εκλογές με ψηφοδέλτια που τύπωσε η ίδια τα οποία ήταν από 9 έως 14 πόντους μεγαλύτερα του επιτρεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία μεγέθους.
Σχετικά δε υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις του εκλογοδικείου, που έχουν κρίνει σχετικά.
Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η ευδοκίμηση των προσφυγών δεδομένης της νομολογίας που υφίσταται επί του προκειμένου αλλά και η μεταβολή των εδρών που θα καθοριστούν από την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου.
Συγκεκριµένα οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, εφαρµόζονται µόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώµατα που βάσιµα µπορεί να θεωρηθούν ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.
Τα άρθρα 72 έως 76 του πδ/τος 26/2012 αναφέρονται στην εγκυρότητα και ακυρότητα των ψηφοδελτίων και αποδίδουν το πνεύµα του νοµοθέτη ως προς την αντιµετώπιση των θεµάτων αυτών, για τα οποία η τελική κρίση έχει ανατεθεί στη ∆ικαιοσύνη.
Όπως έχει παγιωθεί νομολογιακά, διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το απόρρητο της ψηφοφορίας αποτελεί μόνο εκείνο το σημείο, το οποίο, κατά τα διδάγματα της λογικής και της ανθρώπινης εμπειρίας, μπορεί να προσδιορίσει, αμέσως ή εμμέσως, τον εκλογέα που ψήφισε με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο (μεταξύ άλλων, ΑΕΔ 20/2013 ΑΕΔ 9/2001, 40/1995, 26/1994, 39/1991, 36/1991, 33/1991, 31/1991, 14/1990. 11/1990, ΣτΕ 343/2004).
Οι περιπτώσεις των άκυρων ψηφοδελτίων περιγράφονται στις διατάξεις των άρθρων 27, 28 και 129 και 130 αντίστοιχα του Ν. 3852/2010 για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
Αναμφίβολα άκυρο ψηφοδέλτιο είναι εκείνο που έχει ουσιωδώς διαφορετικό χρώμα ή διαστάσεις.
Θυμίζουμε ότι ήδη δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι στη Ρόδο έχουν ακυρώσει τα ψηφοδέλτια της «Ελληνικής Αυγής».
Σε αρκετά ήδη εκλογικά τμήματα της νήσου Ρόδου έχουν υποβληθεί ενστάσεις από μέλη της υποστηριζόμενης από το ΚΚΕ περιφερειακής παράταξης και σε ένα από μέλος της παράταξης Χατζημάρκου.
Στις ενστάσεις αναφέρονται τα εξής:
«Επειδή τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, της εκλογικής περιφέρειας Ρόδου, έχουν διαστάσεις εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές που ορίζει ο νόμος και ειδικότερα το μήκος τους είναι κατά δέκα (10) εκατοστά του μέτρου περίπου μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται στη με αριθμό 24376/3-4- 2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Έτσι ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση οι διαστάσεις τους να είναι 14×35 εκατοστά του μέτρου αφού στην εκλογική περιφέρεια Ρόδου εκλέγονται είκοσι (20) περιφερειακοί σύμβουλοι για το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 22339/27-3-2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, αυτά (τα ψηφοδέλτια) είναι 14×45 εκατοστά του μέτρου, δηλαδή έντεκα (10) εκατοστά περίπου μεγαλύτερα στο μήκος.
Επομένως διαφέρουν κατά τρόπο εμφανή από τα άλλα ψηφοδέλτια, είναι άκυρα και θα πρέπει ως τέτοια να ακυρωθούν.
Επειδή όλα αυτά τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130 πσρ. 1 περίπτωση β του Ν. 3852/2010, όπως έχει αντικατασταθεί.
Ενίσταμαι για την παράβαση αυτή και

ΖΗΤΩ
την ακύρωση- απόσυρση όλων αυτών των ψηφοδελτίων του συνδυασμού «”Ελληνική Αυγή για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου